Svet

Župana Caracasa aretirali zaradi suma spodbujanja udara v Venezueli

STA/J.P.
20. 2. 2015, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Agenti venezuelske varnostne službe Sebin so ponoči aretirali do režima kritičnega župana prestolnice Caracas Antonia Ledezmo, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na navedbe opozicije. Po navedbah venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je Ledezma osumljen spodbujanja državnega udara v Venezueli.

Arhiv Svet24

"Gospod Ledezma, ki je bil danes aretiran po nalogu tožilstva, bi moral pred sodiščem odgovarjati za vse prekrške zoper mir in varnost v državi," je v televizijskem nagovoru dejal Maduro. Pri tem je omenil domnevni nedavni poskus državnega udara. Maduro se je tako odzval na sporočilo Ledezmove soproge na družbenem omrežju Twitter.

"Pretepli so ga in ga prijeli brez sodnega naloga," je tvitnila županova soproga Mitzy. "(Venezuelski predsednik Nicolas) Maduro je odgovoren za življenje mojega moža," je dodala.

Aretacijo je potrdil tudi opozicijski politik Richard Blanco iz Ledezmove stranke Alianza Bravo Pueblo. Ob tem je spomnil, da je Ledezmo na položaj izvolilo več sto tisoč Venezuelcev.

Z nafto bogata Venezuela je v recesiji, njen gospodarski položaj pa še poslabšuje nizka cena nafte. Lani je bila inflacija v tej južnoameriški državi več kot 60-odstotna.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi agenti Sebina med aretacijo streljali v zrak. V operaciji naj bi sodelovalo okoli 80 agentov.

Ledezma je pred dnevi podpisal resolucijo opozicije, ki govori o možni menjavi oblasti v Venezueli. Dokument se zavzema za dogovor o prehodni vladi, ki bi se soočila s sedanjo gospodarsko krizo. Resolucijo sta podpisala tudi nekdanja poslanka Maria Corina Machado in oporečnik Leopoldo Lopez, ki je že leto dni za zapahi.

Populistični venezuelski predsednik Maduro je ZDA znova očital, da podpirajo načrte za strmoglavljenje njega in njegove vlade. Kot je dejal v četrtek v televizijskem nagovoru, ima dokaze, da so uslužbenci ameriškega veleposlaništva v Caracasu sodelovali pri poskusu delitve venezuelskih oboroženih sil, ki pa ni uspel. Španijo, Bolivijo in venezuelsko diasporo v Miamiju pa je Maduro označil za središče zarote proti Venezueli.

ZDA so Madurove očitke že zavrnile kot neutemeljene in netočne. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je ob tem dodala, da vlada v Caracasu na ZDA in druge države pogosto zvrača krivdo za razmere v Venezueli, da pa bo morala sama rešiti težke razmere v državi.

Maduro je v minulih tednih že večkrat govoril o načrtih za njegovo strmoglavljenje in atentat nanj. Pred dnevi so zaradi domnevne vpletenosti v načrtovanje državnega udara prijeli več pripadnikov venezuelskega vojaškega letalstva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste