Svet

Na ladji, ki se je pri Krfu znašla v težavah našli mrtve

STA
31. 12. 2014, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ladja z okoli 970 nezakonitimi priseljenci, ki se je v torek znašla v težavah pri grškem otoku Krf, je danes priplula v italijansko pristanišče Gallipoli. Pristojni zdaj poskušajo ugotoviti, kako se je migrantom, večina naj bi jih bila iz Sirije, uspelo skriti na tovorni ladji Blue Sky M, ki je bila menda namenjena v hrvaško Reko.

Marinetraffic

Italijanske oblasti so sprva sporočile, da je bilo na ladji okoli 700 nezakonitih priseljencev, a se je kasneje izkazalo, da jih je bilo 970. Na ladji so našli štiri mrtve migrante.

130 priseljencev so zaradi podhladitve in dehidracije prepeljali v lokalne bolnišnice, med njimi je bila tudi nosečnica. Preostale so namestili v telovadnicah. Narodnost prebežnikov za zdaj ni znana, domnevajo pa, da je večina iz Afganistana in Sirije.

Ladjo je v torek pregledala grška mornarica, zvečer pa so se nanjo vkrcali še pripadniki italijanske obalne straže. Grki so zagotovili, da so pregledali ladjo, pri čemer niso ugotovili nobenih težav in nič sumljivega, zato so ji dovolili nadaljevanje plovbe proti Italiji. Je pa nato italijanska obalna straža na njej odkrila več sto migrantov.

82 metrov dolga ladja, ki pluje pod moldavsko zastavo, je v torek v grških vodah blizu Krfa poslala klic na pomoč. Grški mediji so poročali, da so bili na krovu oboroženci, incident pa naj bi bil povezan s tihotapljenjem nezakonitih priseljencev. Proti ladji je pohitelo več ladij in helikopter grške vojne mornarice, med pregledom plovila pa niso odkrili nobenih težav in nič sumljivega.

Mediji so ugibali, da so tihotapci zbežali, ko so se ladji približevale varnostne sile, vendar tega ni nihče uradno potrdil.

Ladja je proti Italiji plula z avtomatskim pilotom, vendar jo je še pravočasno prestregla italijanska obalna straža in prevzela nadzor. Če se to ne bi zgodilo, bi trčila v apulijsko obalo.

Tiskovni predstavnik obalne straže Filippo Marini je dejal, da so se tragediji izognili v zadnjem trenutku. "To je bila tekma s časom. Odklepanje motorja je bila težka in zapletena operacija, vendar nam je uspelo prevzeti nadzor," je pojasnil in dodal, da so migranti italijanske mornarje prosili za hrano, vodo in odeje.

Ko je ladja, ki naj bi bila na poti iz turškega pristanišča Körfez, poslala klic na pomoč, je bila sicer le nekaj kilometrov oddaljena od kraja, kjer je minuli konec tedna požar zajel trajekt Norman Atlantic. V nesreči in med reševanjem je življenje izgubilo najmanj 13 ljudi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov