Svet

To je človek, ki je ubil Osamo bin Ladna

J.P.
10. 11. 2014, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred časom je bila razkrita identiteta človeka, ki je ubil Osamo bin Ladna. Rob O'Neill je nekdanji Tjulenj – član ameriške specialne enote vojne mornarice ZDA Morje Zrak Zemlja.

Arhiv Svet24

Vojaško služenje odlikovanega vojnega veterana je po šestnajstih letih prišlo h koncu, njegov oče Tom O'Neill pa pravi, da se spričo dejstva, da se je sin razkril kot strelec, ki je ubil Osamo bin Ladna, ne boji maščevanja verskih fundamentalistov. Dejal je celo, da bo na svoja vhodna vrata narisal veliko tarčo.

Arhiv Svet24

Osemintridesetletnik je eden najbolj odlikovanih pripadnikov omenjene specialne enote, vendar pa njegovi nekdanji nadrejeni niso ravno veseli, da se je identificiral kot bin Ladnov krvnik. Pokončal naj bi ga s tremi streli v glavo od blizu v Pakistanu, 2. maja 2011. Po drugih pričevanjih naj bi ga Rob O'Neill ustrelil le enkrat, ga smrtno ranil, dva druga Tjulnja pa naj bi mu v prsni koš izstrelila več nabojev. O'Neill je menda spregovoril tudi zato, ker je izgubil določene bonitete, ki bi mu pripadle po 20 letih služenja, ker je s kariero zaključil štiri leta prezgodaj.

»Pomagal je rešiti Tjulnja Marcusa Luttrella, edinega preživelega v spodleteli misiji. Tako je nastal film Edini preživeli.«

Tjulenj naj bi postal, ker je hotel preboleti dekle, katero je izgubil pri devetnajstih letih. Njegov oče Tom pove drugačno zgodbo – za Tjulnje naj bi se navdušil med lovom. Njemu in njegovemu očetu se je pridružil eden od pripadnikov te specialne enote, ki pa je bil na videz povsem običajen človek. Takrat je očetu dejal, da bi tudi on lahko bil Tjulenj. Bil je v štirih različnih vojnih conah, bil del več kot ducat odprav in se udeležil več kot 400 misij. Odlikovan je bil 52-krat, podrobnosti treh misij, katerih se je udeležil, pa so bile snov za tri hollywoodske akcijske filme: reševal je kapitana Philipsa, tjulnja Marcusa Luttrella, tu pa je še film o uboju Osame bin Ladna.

Arhiv Svet24

Tjulnji so sicer zavezani tišini, ko pride do njihovih podvigov, O'Neillu pa zato grozi izobčenje iz njihovih krogov in celo kazenski pregon. Njegov oče ga temu navkljub pri njegovi odločitvi podpira – Rob pač po zaključeni vojaški karieri ne more dostavljati hrane, je še dodal. Vseeno pa O'Neillu grozi padec v nemilost ameriške javnosti, četudi je bil kot narodni junak povsem anonimen. O'Neill je drugi Tjulenj od 23, ki so sodelovali v akciji, v kateri so dokončno opravili z Osamo bin Ladnom. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste