Svet

V Rusiji danes regionalne in lokalne volitve

STA/ mv
14. 9. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Rusiji bodo danes lokalne in regionalne volitve. Če je verjeti analitikom, so rezultati v veliki meri povsem pričakovani. Med najbolj spremljanimi bodo volitve na polotoku Krim, kjer bodo potekale prvič po od priključitve Rusiji.

Ruski volivci bodo danes izbirali 30 guvernerjev in 14 lokalnih predstavnikov oblasti. Na seznamu volitev so med drugim tudi volitve v rusko dumo v Moskvi in volitve guvernerja v Sankt Peterburgu. A kljub obširnemu volilnemu projektu se od volitev na političnem parketu v državi, kjer po vsej vertikali prevladujejo privrženci Vladimirja Putina, ne pričakuje večjih premikov.

Putinova priljubljenost je medtem doma skokovito poskočila, ko je sodeč po rezultatih neodvisne raziskovalne agencije Levada avgusta dosegel 87 odstotkov podpore, k čemur je med drugim prispevala tudi domoljubna vnema zaradi priključitve Krima Rusiji.

Prav na Krimu so vse večje stranke izrazile podporo Putinu in vključevanju regije v Rusijo. Edina pomembnejša skupina, ki odkrito nasprotuje potezi, so krimski Tatari, ki predstavljajo 12 odstotkov vseh prebivalcev polotoka z dvema milijonoma prebivalcev. Njihov vodja Refat Čubarov je zato pozval k bojkotu volitev. Kot je dejal, "to niso volitve, to je imitacija volitev". Čubarov ima sicer prepovedan vstop v na Krim od julija letos.

Sicer pa gre v večini primerov volitev guvernerjev za predčasne volitve, saj želijo mnogi sedanji guvernerji izkoristiti trenutno politično klimo, da si zagotovijo še en mandat, ocenjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Tako se je na primer guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko, čigar priljubljenost je bila zelo povprečna, odločil za kandidaturo že dve leti pred iztekom tekočega mandata v letu 2016; tako se sedaj sooča s štirimi šibkimi nasprotniki, in sicer komunistom, dvema nacionalistoma in upokojencem iz stranke Zelenih.

Na Krimu in v Sevastopolu analitiki napovedujejo, da bosta brez večjih presenečenj potrjena trenutna voditelja, torej Sergej Aksjonov v Republiki Krim in Sergej Menjajlo v Sevastopolu.

Analitiki se strinjajo, da so volitve zaradi splošnega pomanjkanja politične konkurence nezanimive. "Dolgočasno bo," je menil strokovnjak za regionalno politiko in profesor na moskovski visoki šoli za ekonomijo Nikolaj Petrov. A vendarle je opozoril, da nezadovoljstvo nad regionalnimi politiki, ki veljajo za koruptivne in nesposobne, med prebivalstvom narašča.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov