Svet

Sodnica Pistoriusa oprala obtožb o umoru, a razsodba še ni znana

M.J.
11. 9. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dobro leto in pol po tem, ko je pod streli južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa umrlo njegovo dekle Reeva Steenkamp, je sodnica v Pretorii danes odločila, da pri tem ni šlo za naklepni umor. Sodnica bo z branjem razsodbe sicer nadaljevala v petek, a obtoženega Pistoriusa so ob njenih besedah že danes premagala čustva in krčevit jok.

Reuters

Sodnica Thokozile Masipa se je danes več ur prebijala skozi svojo odločitev o tem, kaj se je dogajalo na Pistoriusovem domu usodne noči pred več kot letom in pol. Za danes je sodišče medtem zaključilo z delom in branje razsodbe se bo nadaljevalo v petek ob 9.30.

Reuters

Na končno odločitev bo tako treba še počakati, poročajo tuje tiskovne agencije, predvidoma bo znana v petek. Po drugi strani pa se utegne izrek kazni bolj zavleči in bi lahko trajalo še nekaj tednov, preden jo bo sodnica objavila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V tem času lahko prijatelji in sorodniki obtoženega sodišče zaprosijo za milost.

Prvi val razburjenja je danes prišel ob besedah sodnice, da obtoženi ni kriv naklepnega umora. Kot je ocenila, namreč ni mogel vedeti, da bo s svojimi streli skozi zaprta vrata kopalnice nekoga ubil. To pomeni, da se Pistoriusu obsodbe za uboj in posledično najstrožje kazni dosmrtne ječe ni treba več bati - ne glede na to, kakšna točno bo dejanska razsodba.

Še vedno pa obstaja možnost, da bo paraolimpijec na koncu obsojen zaradi uboja iz malomarnosti. To nakazuje tudi del sodbe, ki ga je sodnica prebrala nazadnje. Ocenila je namreč, da je Pistorius ravnal malomarno, saj je imel dovolj časa, da bi razmislil in sprejel razumno odločitev, še preden je začel streljati. Namesto tega je ukrepal "prenagljeno in s prekomerno silo".

Masipa je sicer danes tudi dejala, da je Pistorius ravnal nezakonito, ko je streljal skozi zaprta vrata v kopalnico, v kateri je bila takrat Steenkampova. Menila je tudi, da obtoženi v tistem trenutku ni trpel za kakšno psihično motnjo in "je vedel, kaj je prav in kaj je narobe".

A po drugi strani je sodnica postavila pod vprašaj izjave več ključnih prič tožilstva - med drugim izjave sosedov, da so v usodni noči slišali krike mlade ženske, kar naj bi dokazovalo, da je obtoženi vedel, da je v kopalnici Steenkampova. Sodnica je menila, da je dom sosedov preveč oddaljen od doma Pistoriusa, da bi lahko s prepričanostjo trdila, kaj sta slišala.

Sodnica je podvomila tudi v izjave več prič tako tožilstva kot obrambe glede tega, kakšen odnos sta imela Pistorius in Steenkampova, saj so po njenem človeški odnosi prezapleteni in se nenehno spreminjajo.

Reuters

Ob vsem dogajanju danes se je Pistorius na sodišču zlomil, še poročajo tuje agencije. Sprva je bil videti zbran in trden, a s časom so ga vse bolj premagovala čustva in na koncu je začel krčevito jokati. Na sodišče je danes prišla tudi njegova družina in starši Steenkampove, slednji s šopkom rdečih vrtnic.

Po pričakovanjih tudi ni manjkalo novinarjev, saj je sojenje že ves čas, odkar se je začelo 3. marca letos, deležno izredne medijske pozornosti.

Zajem zaslonske slike

Pred današnjim dnem so poznavalci napovedovali štiri možne scenarije. V primeru, da bi sodnica Pistoriusa spoznala za krivega hladnokrvnega umora, bi mu grozila dosmrtna ječa, kar v Južni Afriki dejansko pomeni 25 let zapora.

Sodnica lahko tudi razsodi, da je Pistorius ravnal zavestno, a je streljal v prepričanju, da je v nevarnosti; v tem primeru bi lahko razsodila, da gre za nenaklepni uboj. Tretja možnost je obsodba za uboj iz malomarnosti, četrta pa oprostilna sodba, a ta je po oceni poznavalcev zelo malo verjetna.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste