Svet

Bodo Rusi zaprli plinsko pipico?

G.G./STA
11. 9. 2014, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poljski plinski distributer PGNIG je sporočil, da je ruski energetski velikan Gazprom že za 45 odstotkov zmanjšal dobavo plina Poljski. Poudaril je, da dobava plina državljanom ni ogrožena.

Dan pred tem je sporočil, da so jim po plinovodih, ki tečejo prek ozemlje Ukrajine in Belorusije, za 24 odstotkov zmanjšali dobavo plina glede na naročene količine. Povedali so tudi, da zmanjšanje dobave plina zaznavajo že od ponedeljka, razloge še preučujejo, od Gazproma pa so zahtevali pojasnila. Do danes jih še niso prejeli.

Gazprom je v sredo zanikal trditve Poljske kot netočne in dejal, da ji vsak dan še naprej dostavljajo 23 milijonov kubičnih metrov plina. Neimenovani vir v Gazpromu je danes dejal, da je enako tudi danes.

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je v sredo že pozval, naj zaradi zmanjšanja dobave plina ne povzročajo panike. "Nisem dobil signalov, da bi šlo za politično, niti gospodarsko motivirano dejanje. Šlo naj bi za neke tehnične omejitve. Prezgodaj je še za sprejemanje stališča," je dejal za poljsko televizijo TVN24.

Poljski minister za gospodarstvo Janusz Piechocinski je prav tako menil, da ni razloga za zaskrbljenost, saj ima država rekordne zaloge zemeljskega plina, pa tudi tehnične zmogljivosti za dobavo plina z Zahoda. Za poljsko televizijo TVP je dodal, da je Rusija letos redno dobavljala plin in ga dobavila že več od dogovorjenega, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Poljska je zelo odvisna od ruskega zemeljskega plina. Od okoli 16 milijard kubičnih metrov plina, kolikor ga porabijo na leto, jih več kot 60 odstotkov uvozijo, večinoma iz Rusije.

Do zmanjšanja dobave ruskega plina prihaja ob zaostrovanju odnosov med EU in Rusijo zaradi ukrajinske krize. EU je v ponedeljek zaostrila gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi delovanja v Ukrajini, a uveljavitev zaostrenih sankcij zamaknila, da oceni izvajanje prekinitve ognja v Ukrajini. Med ukrepi naj bi bila tudi prepoved financiranja ruskih energetskih podjetij, kot so Rosneft, Gazprom Neft in Transneft, na evropskih trgih. Moskva je že napovedala protiukrepe. 


Rusija je za deset odstotkov zmanjšala tudi dobavo plina Slovaški.

Analitiki menijo, da s tem Rusija opozarja države, ki pomagajo Ukrajini z ruskim plinom, da tudi njim lahko preneha dostavljati plin.

Odkar je Rusija 16. julija Ukrajini prenehala dostavljati plin, se je Kijev obrnil na Poljsko, Madžarsko in Slovaško, da ji s povratnim tokom dostavljajo del ruskega plina. Gazprom je evropskim podjetjem, ki to počnejo, že julija zagrozil z zmanjšanjem dobave plina.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste