Svet

ZDA in Rusija brez napredka glede Ukrajine

STA
14. 3. 2014, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ZDA in Rusiji danes ni uspelo doseči napredka v krizi na ukrajinskem polotoku Krim, kjer se pripravljajo na nedeljski referendum o priključitvi Rusiji. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov danes v Londonu o krimskem vprašanju namreč nista našla skupne besede.

Reuters

S tem se je verjetno razblinila še zadnja možnost, da bi lahko preprečili ali preložili nedeljski referendum, ki ga Moskva podpira, ZDA in ostale zahodne sile pa mu ostro nasprotujejo.

A ZDA so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namignile, da imajo še vedno upanje, da si Moskva ne bo dejansko priključila Krima. Obenem je Lavrov po pogovorih s Kerryjem v rezidenci ameriškega veleposlanika v Londonu dejal, da Rusija in Zahod še vedno nimata skupne vizije glede Ukrajine.

"Nimamo skupne vizije o trenutni situaciji. Razlike ostajajo," je dejal Lavrov in dodal, da bo Rusija spoštovala voljo krimskega prebivalstva, ki jo bodo izrazili na referendumu. Na Krimu pa je predsednik tamkajšnje vlade Sergej Aksjonov dejal, da ne pričakujejo, da bo Rusija polotok priključila nemudoma. "Trajalo bi maksimalno eno leto," je dejal novinarjem v krimski prestolnici Simferopol.

Lavrov je danes še zatrdil, da Rusija nima namena vojaško posredovati na jugovzhodu Ukrajine, kjer prebiva veliko rusko govorečih prebivalcev. "Rusija nima in ne more imeti načrtov za posredovanje na jugovzhodu Ukrajine," je poudaril ruski zunanji minister.

Kerry je po šest ur trajajočem srečanju z ruskim kolegom dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin ne bo sprejel nobene odločitve pred koncem referenduma o usodi Krima.

Kerry je že pred srečanjem z Lavrovom Rusijo opozoril, da bi lahko Washington in EU že v ponedeljek napovedala oster odziv, če Rusija s Krima ne bo umaknila svojih vojaških enot.

Medtem je ameriški predsednik Barack Obama danes v Washingtonu dejal, da še vedno upajo na diplomatsko rešitev, istočasno pa je Moskvo opozoril pred posledicami, če rešitve ne bodo našli.

Ruski predsednik pa je v pogovoru z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom zatrdil, da je napovedani referendum na Krimu skladen z mednarodnim pravom in ustanovno listino ZN, so danes sporočili iz Kremlja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste