Svet

Razmere v Ukrajini po izpustitvi Timošenkove mirne

STA
23. 2. 2014, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Razmere v Ukrajini so po hitrem razvoju dogodkov v zadnjih dneh, vključno z izpustitvijo nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora, za zdaj mirne. ZDA in Mednarodni denarni sklad (IMF) sta medtem danes Ukrajini ponudila pomoč pri obnovi gospodarstva po uničujočih protestih, ki so državo pahnili v krizo.

V Kijevu je bilo danes zjutraj mirno, opozicija s patruljami nadzoruje barikade protestnikov na osrednjem Trgu neodvisnosti. Tam je v soboto zvečer Timošenkova v čustvenem nagovoru pozvala več deset tisoč zbranih, naj nadaljujejo z bojem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Kijevu se je minuli teden na protestih proti predsedniku Viktorju Janukoviču razplamtelo najhujše nasilje doslej. Do petka je umrlo 82 ljudi. Janukovič in opozicijski voditelji so nato v petek podpisali dogovor o končanju krize, ki je državo pripeljala na rob državljanske vojne. Sporazum predvideva ustavne spremembe, oblikovanje vlade narodne enotnosti in predčasne predsedniške volitve.

Parlament je zatem v soboto še glasoval za odstavitev predsednika Viktorja Janukoviča in se izrekel za predčasne predsedniške volitve 25. maja. Izglasoval je tudi izpustitev Timošenkove.

V državi se medtem poglablja tudi finančna kriza. Zaskrbljenost, da se ukrajinsko zadolženo gospodarstvo bliža bankrotu, je povzročila paniko na trgih, donosnost ukrajinskih obveznic je močno narasla, domača valuta grivna pa je v nekaj tednih izgubila desetino vrednosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA skupaj z ostalimi državami so pripravljene pomagati Ukrajini pri njenih prizadevanjih, da se vrne na pot demokracije, stabilnosti in rasti," je na novinarski konferenci na srečanju držav skupine G20 v Sydneyju dejal ameriški finančni minister Jacob Lew.

Izrazil je upanje, da bo konec nasilja vodil v oblikovanje "nove, vključujoče, večstrankarske, tehnokratske vlade, pripravljene za potrebne ekonomske reforme".

Po njegovih besedah je sicer najbolj primeren za pomoč Ukrajini IMF in prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je po srečanju G20 potrdila, da je organizacija pripravljena državi stati ob strani. "Če bodo ukrajinske oblasti prosile za podporo IMF, bodisi za nasvet ali finančno podporo skupaj s pogovori o ekonomski reformi, bomo na to pripravljeni," je dejala.

Rusija je sicer lani že od Rusije prejela obljubo pomoči v višini 15 milijard dolarjev, a kot je novinarjem prav tako v Sydneyju dejal ruski finančni minister Anton Siluanov, bo Moskva odločitev o izplačilu naslednjega obroka pomoči sprejela po oblikovanju nove vlade v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste