Svet

Obama napovedal nove standarde pri energetski učinkovitosti tovornjakov

STA
18. 2. 2014, 21.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je obisk podjetja za dostavo hrane Safeway v kraju Upper Marloboro v zvezni državi Maryland danes izkoristil za napoved novih energetskih standardov za velike tovornjake na ameriških cestah, ki bodo do leta 2025 podvojili razdaljo, ki jo lahko vozilo prevozi na galono (3,8 litra) goriva.

Obama sicer ni povedal nič novega, saj je naročilo ministrstvu za transport in Agenciji za zaščito okolja (EPA) objavil že prej. Svojo privrženost čistejšemu okolju je danes poudarjal predvsem zaradi razočaranja ameriške levice nad dejstvom, da bo kmalu dovolil gradnjo naftovoda od Kanade do Teksasa. Naftovod zahtevajo republikanci in naftna podjetja ter tudi poslovno naravnani demokrati. Okoljevarstveniki pa so proti.

Obama je v svojem govoru med tovornjaki ponovno opozarjal na nevarnost podnebnih sprememb in se zavzel za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. S tem je stopil na stran svojega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki se je pred dnevi norčeval iz dvomljivcev v podnebne spremembe in dejal, da so te danes največje orožje za množično uničevanje.

Nekdanji republikanski predsedniški kandidat Newt Gingrich je zaradi tega zahteval Kerryjev odstop in izrazil prepričanje, da so ruske ter kitajske jedrske rakete veliko bolj nevarne.

Novi standardi za energetsko učinkovitost tovornjakov, ki bodo izdelani do konca marca 2016 in bodo veljali po letu 2018, bodo po besedah Obame prinesli trojno korist. Zmanjšala se bo ameriška odvisnost od uvožene nafte, potrošniki bodo manj zapravili za gorivo, zmanjšali se bodo izpusti toplogrednih plinov.

Veliki tovornjaki predstavljajo le štiri odstotke vozil na ameriških cestah, obenem pa v ozračje pošljejo 20 odstotkov toplogrednih plinov iz transportnega sektorja. Novi standardi zanje bodo po Obamovih besedah zmanjšali uvoz nafte za osem milijard sodov. Obama je sicer že leta 2011 potrdil nove standarde za cestna vozila, ki veljajo za modele izdelane od leta 2014 do leta 2018.

S temi novimi standardi naj bi ZDA prihranile 530 milijonov sodov nafte, kar je več kot letni uvoz iz Savdske Arabije. Izpuste toplogrednih plinov pa bodo zmanjšali za 270 milijonov ton. Ti standardi iz leta 2011 so za tovornjake določili 20-odstotno zmanjšanje porabe goriva in izpustov toplogrednih plinov po letu 2018. Za poltovornjake in kombije 15-odstotno zmanjšanje, za dostavna vozila, avtobuse in smetarske tovornjake pa za deset odstotkov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste