Slovenija

Coca-Cola lani z nižjim prihodkom in dobičkom

STA
18. 2. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški proizvajalec brezalkoholnih pijač Coca-Cola je lani na ravni skupine beležil 46,9 milijarde dolarjev prihodka od prodaje, kar je dva odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček se je primerjalno znižal za 4,8 odstotka na 8,6 milijarde dolarjev, je danes objavila družba.

Leto 2013 je zaznamovalo nadaljevanje globalnih makroekonomskih izzivov na mnogih trgih po svetu, je v poročilu zapisal predsednik in glavni izvršni direktor družbe Muhtar Kent. Dodal je, da so, kljub temu da niso bili imuni na te izzive, zabeležili trdne finančne rezultate v skladu z dolgoročnimi cilji.

Poslabšanje rezultata glede na predlani deloma pripisujejo strukturnim spremembam v skupini, med njimi dekonsolidaciji na področju polnjenja pijač na Filipinih in v Braziliji. Rast prodaje se je nekoliko upočasnila tudi v Indiji in Braziliji, skupna globalna prodaja pa je od zadnjega četrtletja 2012 do zadnjega četrtletja lani narasla le za odstotek.

Glavni razlog pa je upadanje prodaje na trgu severne Amerike. Od zadnjega četrtletja 2012 je prodaja upadla za odstotek, prodaja gaziranih pijač pa za tri odstotke. Kent pravi, da gre za vprašanje marketinga, vendar pa je že več let jasno, da se Američani počasi vse bolj zavedajo, da tovrstne pijače redijo ter povzročajo sladkorno bolezen in infarkte.

Kent je do leta 2016 napovedal dodatne varčevalne ukrepe v skupni vrednosti milijarde dolarjev. Prihranke bodo potem vložili v inovacije, boljšo prodajo na terenu in marketing. "Zavedamo se, da je v našem poslu pomemben marketing," je sporočil Kent in razložil, da bodo kmalu odpravili nesporazume glede gaziranih pijač, sladkanih z umetnimi sladili.

Padanju prodaje gaziranih pijač, sladkanih s sladkorjem, se sedaj pridružuje tudi upad prodaje dietnih gaziranih pijač, ker se vse bolj govori o domnevnih nevarnostih umetnih sladil. Raziskave si sicer nasprotujejo, kljub temu pa je Kent opozoril, da je prodaja na trgu severne Amerike upadla predvsem zaradi slabše prodaje dietičnih različic Coca-Cole in drugih pijač.

Coca-Cola namerava v prihodnje potrošnikom ponuditi možnost, da si pijačo doma ustvarijo sami. Zaradi tega bo podjetje odkupilo delež v podjetju za aparate za kavo Green Mountain Coffee Roasters in skupaj z njim razvilo aparat za izdelavo osvežilnih pijač.

V zadnjem četrtletju lani je družba beležila 11,04 milijarde dolarjev prihodka od prodaje, kar je 3,6 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej. Čisti dobiček je upadel za 8,4 odstotka na 1,7 milijarde dolarjev. Delnice Coca-Cole so se danes v New Yorku pocenile za tri odstotke na 37,84 dolarja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste