Svet

Veriga ameriških drogerij ne bo več prodajala tobačnih izdelkov

STA/mv
5. 2. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Druga največja veriga ameriških drogerij CVS se je odločila, da bo prenehala prodajati tobačne izdelke, kar je nemudoma s posebnim sporočilom za javnost pozdravil eden od najbolj slavnih kadilcev na svetu, predsednik ZDA Barack Obama. CVS bo zaradi tega letos ostal brez dveh milijard dolarjev prihodkov.

wikipedia

CVS ima v ZDA 7600 trgovin, ki so v letu 2012 ustvarile 123 milijard dolarjev prihodka. S prodajo tobačnih izdelkov so ustvarile 1,5 milijarde dolarjev prihodka, vendar pa bodo izgubile malce več, ker kadilci običajno poleg cigaret kupijo še kaj drugega. Velike ameriške drogerije prodajajo zdravila, kot to velja za tradicionalne lekarne v Evropi, vendar pa tudi hrano, pijačo, pisarniški material, igrače, čistila, izdelke za higieno, časopise in revije ter tobačne izdelke. Cigarete so na vidnem mestu pri blagajni in CVS razmišlja, da bo police, s katerih bodo tobačni izdelki umaknjeni do 1. oktobra letos, zapolnila z izdelki v pomoč odpravljanju odvisnosti od cigaret oziroma tobaka. Elektronskih cigaret CVS ne prodaja. "Kajenje poslabšuje različne kronične bolezni in menimo, da cigareti nimajo prostora v okolju, kjer se nudi zdravstvena nega," je sporočil glavni izvršni direktor CVS Larry Merlo.

Obama se vprašanju o kajenju izmika

Obama, ki je v preteklosti priznal kajenje, v zadnjem času pa se neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali je odvisnosti nepreklicno konec, izmika, je sporočil, da CVS daje močan vzor in veliko pomoč prizadevanjem njegove administracije za zmanjšanje smrtnosti zaradi tobaka in za znižanje stroškov zdravstva. Tobak na leto v ZDA neposredno in posredno zahteva življenja okoli 480.000 ljudi. Število kadilcev se je v ZDA zmanjševalo od leta 1970, ko je kadilo okoli 40 odstotkov Američanov, vendar le do leta 2004, ko se je ustalilo pri 18 odstotkih. Danes tako kadi okoli 44 milijonov Američanov. Leta 2012 je prodaja tobačnih izdelkov v ZDA navrgla 107,7 milijarde dolarjev prihodkov.

Drogerije po ZDA prodajo le 4 odstotke cigaret

Drogerije po ZDA prodajo le okoli štiri odstotke vseh cigaret, čeprav so tam ponavadi najcenejše. Več kot polovico prodajo v trgovinah na bencinskih črpalkah. Majhne zasebne drogerije oziroma lekarne cigaret ne prodajajo. Največja veriga drogerij v ZDA Walgreens se za podoben korak kot CVS še ni odločila. CVS se bo sedaj še bolj osredotočil na sodelovanje z zdravniki, bolnišnicami in drugimi zdravstvenimi ustanovami. V lokalih že sedaj postavljajo manjše klinike, strankam ponujajo cepljenje proti gripi, omogočajo meritve krvnega sladkorja in tlaka. CVS se tako pripravlja na porast števila strank zaradi staranja ameriškega prebivalstva in zaradi nove zdravstvene reforme, ki bo z leti ustvarila več strank. Ljudje brez zavarovanja si namreč zdravil danes ne morejo privoščiti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov