Svet

Kriv ni samo Snowden...

STA / S.R.
18. 7. 2013, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški kongresniki obeh strank so se v sredo v odboru za pravosodje predstavniškega doma ostro besedno spopadli s predstavniki ameriške administracije glede tajnih programov nadzora, ki so bili uvedeni po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in jih je razkril Edward Snowden.

Reuters
Snowdna ameriški kongres ne mara, a si zaradi njega izvedeli stvari, ki jih sicer nikdar ne bi.

Doslej so mediji in politiki v ZDA večinoma udrihali čez nekdanjega analitika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Snowdna, sedaj pa so kongresniki odkrito povedali, da imajo problem, ker niso nikoli mislili, da bo vlada zbrala vse telefonske klice v ZDA in iz njih naredila ogromno bazo podatkov.

Republikanec iz Virginije Rand Forbes je menil, da so takšne baze podatkov zrele za zlorabe s strani vlade. Namestnik NSA John Inglis je to zavrnil, Forbes pa mu je zabrusil da se bo moral zadreti nanj, ker so Američani jezni in zaskrbljeni. Kot kaže so kongresniki začeli dobivati pisma, telefonske klice in drugo komunikacijo od svojih volivcev, sicer se to ne bi zgodilo.

Predsednik ZDA Barack Obama je doslej trdil, da je kongres vedel za vse tajne programe nadzora, ki jih je razkril Snowden, sredina razprava v pravosodnem odboru pa je pokazala, da to ni res ali pa, da so kongresniki mojstri sprenevedanja.

Republikanec Ted Poe iz Teksasa je naravnost priznal, da sploh ne bi vedel za te programe, če ne bi prišli v javnost. "Snowdna ne maram, ampak nikoli ne bi vedel kaj se dogaja, če nam ne bi tega povedal," je dejal Poe.

Eden od sponzorjev zakona, s katerim je vlada dobila pooblastila za tajne nadzore republikanec James Sensenbrenner iz Wisconsina je dejal, da so nameravali odobriti le prisluhe in zbiranje podatkov povezanih s terorističnimi preiskavami. "Nikoli nismo dovolili kopičenja podatkov o vsakem telefonskem klicu v ZDA," je dejal Sensenbrenner.

Namestnik pravosodnega ministra ZDA James Cole je skušal ponavljati, da je vse v redu, v skladu z zakoni in nujno potrebno za varnost ZDA, Sensenbrenner pa ga je prekinil in mu zabrusil, naj hitro ugotovi, da imajo problem, ker se lahko sicer pod nosom obriše za podaljšanje avtorizacije o tajnih nadzorih. To se bo zgodilo morda šele leta 2015, ko sedanji zakon poteče.

Cole je pojasnil, da baze podatkov potrebujejo, da lahko kasneje, ko dobijo terorista, pogledajo koga vse je klical. Blake Farenthold iz Teksasa pa je vprašal, ali to pomeni, da bodo v prihodnje začeli na podoben način zbirati tudi podatke o plačilih s kreditnimi karticami.

Pravnik v uradu nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Robert Litt je priznal, da se to lahko zgodi, če bo vlada menila, da so ti podatki pomembni za preiskave. Demokrat Jerrold Nadler iz New Yorka je poudaril, da je največji problem, da prejšnja in sedanja vlada vse na svetu jemljeta kot, da je v zvezi s terorizmom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov