Svet

Varnostnika lahko obsodijo tudi uboja

STA/M.J.
12. 7. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so tožilci več tednov prepričevali poroto, da je 29-letni George Zimmerman kriv nenaklepnega umora 17-letnega Trayvona Martina, so tik pred svojim sklepnim nagovorom prepričali sodnico, da ga lahko porota spozna za krivega tudi uboja.

Reuters

Zimmermanovi odvetniki bodo imeli sklepni nagovor danes. Zimmerman je v predmestju Orlanda februarja lani ustrelil in ubil temnopoltega najstnika. Trdi, da je šlo za samoobrambo, ker ga je neoboroženi najstnik hudo pretepel.

Floridski zakon dovoljuje uporabo strelnega orožja, če se človek počuti ogroženega. Očividcev ni bilo, zato tožilci proti Zimmermanu uvodoma niso vložili obtožnice.

To so storili šele 44 dni kasneje, ko so ZDA zajele demonstracije temnopoltih in tudi drugih, ki so prepričani, da je šlo za primer rasizma.

Zimmerman je sledil Martinu po naselju v Sanfordu, ko se je ta vračal iz trgovine. Nesojeni policist je želel rešiti primere vlomov v naselju in temnopolti najstnik s kapuco na glavi se mu je zdel primeren kandidat za vlomilca.

Zimmerman je poklical policijo in napovedal, da bo fantu sledil, kar je storil kljub policijskemu nasvetu, naj tega ne dela. Martin je videl, da mu varnostnik sledi, zato ga je pričakal ter nadrl, zakaj mu sledi.

Do tukaj je zgodba za obe strani podobna. Zimmerman trdi, da je potem Martin skočil nanj, ga podrl ter z glavo udarjal v betonski robnik pločnika, zato je potegnil pištolo in ustrelil.

Tožilec Bernie de la Ronda je v četrtek šestim porotnicam dve uri razlagal, da so bili Zimmermanovi nameni zlobni, da je imel v sebi sovraštvo do Martina, do njega pa je pristopil, ker si je upal zaradi pištole za pasom.

Tožilec je dejal, da je nedolžen najstnik mrtev zaradi Zimmermana, ki je vzel zakon v svoje roke, za kar ga je treba kaznovati.

Zimmermanovi odvetniki bodo svoje povedali danes, v četrtek pa so dobili udarec od sodnice Debre Nelson, ki je tožilcem dovolila, da porotnicam predlagajo tudi obsodbo za uboj. Na Floridi je običajno, da ko tožilci zabredejo v težave, iz rokava potegnejo asa v obliki nižje obtožbe in sodniki jim to dovolijo.

Če bo spoznan za krivega uboja Zimmermanu prav tako grozi dolgoletna zaporna kazen, lahko celo dosmrtna, tako kot v primeru obsodbe za nenaklepni umor.

Čeprav bi se porotnice odločile za tretjo možnost, to je oprostilno sodbo, se je Zimmermanovo življenje že korenito spremenilo, saj prejema številne grožnje, češ da je rasist.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan