Društvo Avtonomija

Astronomi primernega zemljišča, kjer bi postavili kočo, zaradi skromnih sredstev nimajo na voljo

Reka Šav
13. 8. 2024, 20.11
Posodobljeno: 13. 8. 2024, 20.55
Deli članek:

Člani astronomskega društva Avtonomija si želijo, da bi na njivi predsednika njihovega društva v Bertokih lahko postavili astronomsko kočo. Tako bi vzpostavili ljudski astronomski observatorij, v katerem bi vsakdo lahko pogledal skozi moderen teleskop in si ogledal galaksije, meglice, zvezdne kopice ... A zatika se pri občinskem prostorskem načrtu, saj bi po sedanjem predlogu njiva ostala namenjena izključno kmetijski dejavnosti.

Društvo Avtonomija
Predsednik društva Avtonomija Martin Bertok.

Po spremembah, ki jih je predvidel prvi osnutek občinskega prostorskega načrta (OPN), bi njiva v lasti Martina Bertoka, predsednika Avtonomije - Društva za transakcijsko analitično ekopsihoterapijo in astronomijo, postala del tam predvidenega Tehnološkega parka in s tem zazidalna, to pa bi predvidoma omogočilo postavitev astronomske koče, pojasnjuje Bertok.

A po sedanjem predlogu njegova njiva ostaja namenjena izključno kmetijski dejavnosti. »Ta sprememba je sicer za naravo in človeka pozitivna,« pravi, a dodaja, da drugega primernega zemljišča, kjer bi lahko postavili astronomsko kočo, tudi zaradi skromnih sredstev nimajo na voljo. Zato je prejšnji teden podal pripombo oziroma predlog, da se sedanja verzija predlaganega OPN v tem delu spremeni oziroma dopolni in da se observatorij načrtno umesti »na že sedaj funkcionalni del zemljišča«.

Za mnenje o astronomski koči na Bertokovi njivi v Bertokih smo povprašali tudi koprsko občino. Pojasnili so, da je občina »trenutno še v fazi priprave dokumenta stališč do pripomb in predlogov, prispelih v času druge javne razgrnitve dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper«. V dokumentu stališč bodo obravnavali tudi pripombo predsednika društva Avtonomija Martina Bertoka. »O izoblikovanih stališčih do pripomb oziroma predlogov bodo obveščeni tako pripombodajalci kot tudi javnost,« so še sporočili.

Društvo Avtonomija
Andromeda, kakor je videti iz observatorija v Bertokih.

Izgubljamo očesni stik z zvezdami

Avtonomija - Društvo za transakcijsko analitično ekopsihoterapijo in astronomijo je bilo ustanovljeno lani in ima sedež v Premančanu. Poslanstvo društva je povezovanje sodobnega človeka z naravo, brez katerega še z večjimi težavami kot sicer vzpostavlja svoje notranje ravnovesje in ravnovesje s svojim bivanjskim okoljem, poudarjajo. Pri tem pa izpostavljajo, da je »največji del narave nad našimi glavami in ga predstavlja vesolje in naš pogled na jasno nočno nebo«.

Prav na tem območju pa so velike težave s svetlobno onesnaženostjo, ki jo povzročata zlasti koprsko pristanišče in bližnji Trst, kar območje umešča med najbolj svetlobno onesnažena v državi. Po grobih ocenah smo v zadnjih petdesetih letih izgubili več kot 60 odstotkov očesnega stika z zvezdami, poudarjajo v društvu. Prav zato si želijo v Hrvatinih postaviti ljudski astronomski observatorij. »Tovrstnih opazovalnic neba, namenjenih prebivalstvu, po Sloveniji najdemo kar nekaj, nam najbližjo pa upravlja Astronomsko društvo Javornik v Črnem Vrhu v občini Idrija, a je za naše lokalno prebivalstvo kar precej odročna,« pojasnjuje Bertok.

Društvo Avtonomija
Nova pridobitev društva Avtonomija: teleskop s tretjim največjim zrcalom v Sloveniji

Teleskop s tretjim največjim zrcalom v Sloveniji

V društvu Avtonomija imajo ustrezno opremo za opazovanje neba, pravkar so kupili nov teleskop, ki je lahko zelo primeren za ljudski observatorij, nam je povedal Bertok. Gre za teleskop s tretjim največjim zrcalom v Sloveniji, še nekaj mesecev pa bodo zbirali denar za njegovo elektronsko usposobitev. Vendar pa bi potrebovali še astronomsko kočo, kjer bi dragoceno opremo lahko hranili, ter električni priključek in priključek za vodo.

Če bi koprska občina v občinskem prostorskem načrtu dovolila postavitev koče, bi bil v njej poleg opreme za opazovanje neba tudi velik monitor, na katerem bi obiskovalci in obiskovalke lahko občudovali posnetke globokega neba, planetov in Lune, obljubljajo. Projekt ne bi nikogar finančno bremenil, društvo pa bi lahko prejelo donacije obiskovalcev in na ta način projekt tudi z minimalnimi sredstvi vzdrževalo in razvijal0, pojasnjuje Bertok.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste