Uporaba prisilnih sredstev

Razvpita aretacija na Bavarskem dvoru; posebna komisija ugotovila, da policija ni bila učinkovita

J.V./STA
13. 8. 2024, 18.16
Posodobljeno: 13. 8. 2024, 18.22
Deli članek:

Ravnanje policistov marca letos, ko je mlajši moški z dvema nožema povzročil preplah na Bavarskem dvoru v Ljubljani, je preverila posebna komisija, ki ugotavlja, da je bila uporaba prisilnih sredstev zakonita, a ne v vseh primerih učinkovita. Na policiji pravijo, da bodo ugotovitve vključili v redna usposabljanja policistov.

Bobo
Nesrečnika so s kraja odpeljali z rešilcem.

O ugotovitvah komisije, ki je po incidentu preverila uporabo prisilnih sredstev, je prvi poročal časnik Dnevnik. Komisija je, kot so za STA potrdili tudi na policiji, ugotovila, da je bila v tem primeru uporaba prisilnih sredstev zakonita.

Moški je v rokah držal dva noža, z obnašanjem, ravnanjem in zadrževanjem na javnem kraju pa je vzbujal sum, da bo storil kaznivo dejanje ali prekršek. V postopku pred policisti ni sodeloval, zato so policisti izvedli več ukrepov, s katerimi so zmanjšali stopnjo nevarnosti in zagotovili varnost občanom, so zapisali na policiji.

Kot so pojasnili, je komisijo, ki je preverila policijski postopek, imenoval generalni direktor policije, pri čemer gre za ustaljeno prakso preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov.

Komisija je po njihovih navedbah ugotovila, da so policisti v dogodku uporabili več prisilnih sredstev (električni paralizator, plinski razpršilec, policijsko palico, telesno silo in sredstva za vklepanje in vezanje).

Njihova uporaba je bila zakonita. Prav tako je bila uporaba posameznih sredstev strokovna, a kot ugotavlja komisija, neučinkovita, pri čemer so izpostavili plinski razpršilec in palico.

Medtem je bila po oceni komisije uporaba električnega paralizatorja nestrokovna, saj bi ga policist, ko je ugotovil, da je njegova uporaba neučinkovita, mora takoj uporabiti še enkrat, s čimer bi povečal možnost učinkovitosti uporabe, so ugotovitve še povzeli na Generalni policijski upravi.

Napovedali so, da bodo postopek in ugotovitve komisije obravnavani in predstavljeni policistom v sklopu rednih usposabljanj, predvsem s poudarkom na zagotavljanju varnosti v postopkih.

Policija je bila po posredovanju deležna kritik. Policisti pa so v odzivu poudarili, da so komentarji v smislu, da policisti na kraju niso opravili svojega dela, neprimerni, podcenjujejo policijski poklic in vlogo organizacije v družbi ter kažejo na nepoznavanje osnov policijskega dela.

23-letnik, ki je krivdo na sodišču priznal, še čaka na izrek kazenske sankcije. Kot sta konec julija poročala časnika Dnevnik in Večer, mu tožilstvo očita kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti. Zanj so predlagali leto in pol zapora v obliki psihiatričnega zdravljenja.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste