Interaktivni zemljevid

Podnebne razmere čez dobrega pol stoletja: V Ljubljani kot ob jezeru Como?

S.R.
16. 7. 2024, 10.49
Posodobljeno: 16. 7. 2024, 11.14
Deli članek:

Vas zanima, kakšno podnebje bo v Sloveniji predvidoma vladalo leta 2080? Raziskovalci ameriške Univerze v Marylandu so za lažjo predstavo izdelali poseben interaktivni zemljevid.

Profimedia
Klima v Ljubljani bo čez 60 let predvidoma podobna trenutni klimi v italijanskem kraju Varenna.

Posledice podnebnih sprememb, pred katerimi strokovnjaki opozarjajo že desetletja, v zadnjih letih na svoji koži že občutimo prebivalci širom našega planeta. Slovenec, ki zime ne prespi ali pred njo ne pobegne na jug, je bržkone že opazil, da to ni več tista zima, ki smo jo poznali nekoč. Še precej bolj pereče je dogajanje v drugih letnih časih, ko beležimo vse več skrajnih vremenskih pojavov. Nevihte hujše narave in poplave so močno zaznamovale lansko poletje, tudi letos pa vreme že kaže zobe. Stvari se bodo najverjetneje le še stopnjevale.

Da bi si ljudje bolje predstavljali, kakšna prihodnost nas čaka glede na modele Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC), so se raziskovalci na Univerzi v Marylandu odločili za izdelavo posebnega orodja, interaktivnega zemljevida, na katerem je mogoče preveriti, kakšno podnebje bo daljnega leta 2080 predvidoma vladalo na določenem območju. Za lažjo predstavo so se odločili za primerjavo med mesti, in sicer na način, da uporabniku ob izbranem mestu, za katerega želijo preveriti prihodnjo klimo, ponudijo mesto, ki se s podobno klimo ponaša danes. Raziskovalci priznavajo, da popolnih parov seveda ni, a je to najbolje, kar lahko ponudijo njihovi trenutni izračuni.

Kašno bo leta 2080 podnebje v Ljubljani? Če gre verjeti interaktivnemu zemljevidu oziroma podatkom, ki jih uporabljajo za izračune, je ustreznik Ljubljane italijanski kraj Varenna ob jezeru Como v Lombardiji oziroma podnebje, ki ga tam uživajo trenutno. Poletne temperature bodo predvidoma višje za 6,9 stopinje Celzija, poletja pa naj bi bila za 17,6 odstotka bolj suha. Zime bodo predvidoma toplejše za 5,1 stopinje Celzija in za 6,1 odstotka bolj namočene.

Univerza v Marylandu
Klima v Ljubljani bo čez 60 let predvidoma podobna trenutni klimi v italijanskem kraju Varenna.

»Na severni polobli bodo v naslednjih 50 letih mesta na severu postala precej bolj podobna mestom na jugu. Z vidika podnebnih sprememb, ki prihajajo, se vse premika proti ekvatorju,« je med drugim dejal profesor na Univerzi v Marylandu Matthew Fitzpatrick.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast