Raziskava Mediane

Povprečen Slovenec ni več mlad po 44. letu, ostari pa, ko dopolni 57 let

J.V./STA
11. 7. 2024, 09.05
Posodobljeno: 11. 7. 2024, 09.07
Deli članek:

Občutek konca mladosti v Sloveniji nastopi pri 44. letu, za stare pa se imamo, ko dopolnimo 57 let, izhaja iz raziskave, ki so jo na današnji svetovni dan prebivalstva predstavili pri Mediani. Meja, ko se nehamo počutiti mlade oz. se počutimo stari, se po svetu pomika navzdol. Po mnenju prebivalcev starost najkasneje nastopi v Evropi.

Pixabay
Fotografija je simbolična.

Dojemanje starosti se razlikuje od posameznika do posameznika. Na Mediani so v sodelovanju z svetovnim združenjem za raziskovanje trga in javnega mnenja WIN ugotavljali, kako ljudje gledajo na staranje. Rezultati kažejo, da se meja, ko se nehamo počutiti mladi, pomika navzdol, enako velja za leta, ko lahko rečemo, da se počutimo stari. Po mnenju prebivalcev starost najkasneje nastopi v Evropi.

Svetovno gledano povprečna starost, pri kateri smatramo, da se ljudje začnejo počutiti stare, znaša 54 let, kar je eno leto manj, kot je znašala v letu 2018. V skupini od 18 do 24 let se je na primer meja znižala za tri leta in zdaj znaša 45 let, enako znižanje opažajo v skupini od 25 do 34 let (47 let) in v skupini od 35 do 44 let (51 let). Prihaja pa do razlik glede na zaposlitveni status - upokojeni in invalidi menijo, da so ljudje stari pri 67 letih, zaposleni in gospodinje pri 53, nezaposleni pri 52, študentje pa pri 47 letih.

Pojavlja se tudi razkorak glede na stopnjo izobrazbe. Ljudje brez dokončane izobrazbe se počutijo stari pri 51 letih, kar je za osem let prej kot leta 2018. Tisti, ki imajo dokončano visoko šolo, so tako v 2018 kot danes mnenja, da se ljudje počutijo stare pri 54 letih, za ostale ravni izobrazbe pa se je meja, kdaj se začne nekdo počutiti star, znižala in se zdaj nahaja pri 54. oz. 55. letu starosti.

V Evropi menimo, da se ljudje začnejo počutiti stare pri 59 letih, kar je šest let kasneje kot v Amerikah in osem let kasneje kot v Afriki ter najkasneje med vsemi celinami. Znatno se je meja starosti znižala v državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, kjer je padla za sedem let - prebivalci teh območij menijo, da se začnemo počutiti stare, ko dopolnimo 52 let. Slovenci se uvrščamo med evropsko in svetovno povprečje - za stare se imamo, ko upihnemo 57. svečko. Podobno velja tudi za Hrvaško, kjer je meja 58 let, v Srbiji pa 55 let.

Svetovno povprečje pravi, da se občutek mladosti zaključi pri 42 letih, kar je dve leti prej, kot je veljalo v letu 2018 in 12 let prej kot v svetovnem merilu dojemamo začetek občutka starosti.

Ljudje z različnim zaposlitvenim statusom imajo različno percepcijo tega, kdaj se zaključi občutek mladosti. Upokojeni in invalidi konec mladosti doživljajo pri 52. letu, tisti z najvišjo stopnjo izobrazbe (več kot visoka šola) pri 43. letih, študentje pa pri 34. letu. Vse ostale skupine dojemajo, da se mladost konča med 42. in 40. letom starosti. Pri vseh skupinah se prag občutka mladosti znižuje. Izjema so gospodinje, kjer ostaja enak.

Z vidika lokacije bivanja občutek konca mladosti najhitreje nastopi v Amerikah (40 let), kjer se je ta starost znižala za šest let. V Evropi velja, da se v povprečju mladost konča pri 43 letih, kar je tri leta prej kot v letu 2018. V Afriki se je, nasprotno, občutek mladosti podaljšal za tri leta in se tako izenačil z evropskim pragom. Blizu tej meji se gibamo tudi Slovenci - občutek konca mladosti nastopi s 44 leti, enako velja na Hrvaškem, medtem ko v Srbiji v mladosti uživajo še eno leto dlje.

Raziskava je med decembrom 2023 in januarjem 2024 potekala v 39 državah sveta, v njej pa je sodelovalo 33.866 ljudi. V Sloveniji je raziskavo na reprezentativnem vzorcu 700 polnoletnih prebivalcev preko spletnega panela med 23. in 27. januarjem 2024 izvedel Inštitut Mediana.

Estrada

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Raper Challe Salle
Dopust

Foto: Raper Challe Salle po incidentu z Zlatkom uživa v Turčiji

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?