SOS za vode

Soča ostaja naravni biser, a je v njej vse manj rib

Rosana Rijavec, Gregor Mlakar/STA
14. 6. 2024, 08.23
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 08.40
Deli članek:

Čeprav sodi Soča med najlepše evropske reke in je prepoznana kot naravni biser, predvsem nepredvideni industrijski incidenti občasno vzbujajo skrbi okoljevarstvenikov. Kakovost vode je sicer po zagotovilih Arsa dobra, ribiči pa pravijo, da se tako v Soči kot v Idrijci zaradi vse nižje gladine in vse številnejših plenilcev zmanjšuje število rib.

arhiv Ribiška družina Tolmin
Ribiči ugotavljajo, da se tako v Soči kot v Idrijci zaradi vse nižje gladine in vse številnejših plenilcev zmanjšuje število rib.

Kot so za STA pojasnili na Agenciji za okolje (Arso), na Soči kemijsko stanje redno spremljajo v Spodnji Trenti, Kamnem in Solkanu, občasno pa tudi nad in pod Salonitom Anhovo, v Idrijci pa nad Divjim jezerom in v Hotešku.

Ob tem ugotavljajo, da imata obe reki dobro kemijsko stanje, kar se tiče kakovosti vode, slabše pa je biotsko stanje, zlasti pri ribah. Do slednjega tako v Soči kot Idrijci prihaja zaradi preseganja vsebnosti živega srebra in bromiranih difeniletrov (BDE), ki so se v preteklosti uporabljali kot zaviralci gorenja v široki paleti izdelkov. To sicer velja za vse površinske vode v Sloveniji, dodajajo.

Vzrokov je več

Da je v obeh rekah vse manj rib, potrjujejo tudi lokalni ribiči, ki to pripisujejo morebitnim skritim onesnaženjem ter vse manjši količini vode v zadnjih letih. Najpomembnejši pa so vse številnejši plenilci rib, ki živijo ob obeh vodotokih, so za STA povedali predstavniki ribiških družin v Posočju.

Hkrati pritrjujejo ugotovitvam Arsa, da je onesnaženosti Soče v zadnjih letih manj kot v preteklosti, k čemur so precej pripomogle čistilne naprave. Erik Sivec iz kobariške enote zavoda za ribištvo je sicer opozoril na morebitne skrite onesnaževalce, ki jih z analizami vode ne zaznajo. Med temi omenja različna mila, pralne praške in druge podobne onesnaževalce.

"Vzrokov za manjšo ribjo populacijo je zagotovo več. Eden glavnih je upad habitatov, saj je Soča precej ukalupljena, zaradi jemanja materiala iz struge pa je njen nivo precej nižji, kot je bil nekoč. Voda sicer še vedno deluje čisto, a bi temeljite kemične analize zagotovo pokazale slabše rezultate," je prepričan Sivec.

Podobne so razmere na Idrijci

Preiskovalni monitoring Arsa nad in pod anhovskim Salonitom, ki so ga izvedli v letih 2021 in 2022, je pokazal, da cementarna s svojo dejavnostjo ne poslabšuje stanja vodotoka, saj so v obeh letih na podlagi rezultatov analiz ugotovili dobro ekološko stanje glede na posebna onesnaževala in dobro kemijsko stanje, navajajo na Arsu. Podobno po informacijah Arsa velja tudi za območje okoli podjetja TKK iz Srpenice.

Podobne so razmere na Idrijci, ki se pri Mostu na Soči izlije v Sočo. Kot je za STA povedal predsednik idrijske ribiške družine Zoran Babič, posebnih ali večjih onesnaženj v zadnjih letih ne opažajo. Občasno prihaja do izliva umazane in neprečiščene vode iz čistilne naprave v Idriji, na kar opozarjajo tamkajšnje komunalno podjetje in idrijsko občino.

Tako kot ribiški kolegi iz Posočja, pa je Babič opozoril na nižje vodostaje Idrijce in pregrevanje vode, do česar prihaja zaradi vse bolj vročih poletij. Za manjše število rib je okrivil plenilce, med katerimi je posebej izpostavil kormorane in race, na Kobariškem pa imajo vse večje težave tudi zaradi vider, ki so se ponovno naselile na tem območju.

Izzivov za izboljšanje je še precej

Kot je za STA povedala Mateja Sattler iz civilne iniciative Eko Anhovo in dolina Soče, jih skrbijo predvsem občasni primeri onesnaževanja iz industrijskih obratov, zaradi katerih vsako leto oddajo tri ali štiri prijave inšpekcijam.

"Težave vidimo predvsem zaradi industrijskih odplak v srednjem toku Soče, nekje od Doblarja nizvodno. Tako je do izliva že prišlo v Srpenici, pred štirimi leti se je v kanalskem podjetju Plastik razlila nafta, problematična je anhovska industrijska cona. Žal je nad razmerami v industriji premalo nadzora, odziv odgovornih pa velikokrat zelo medel," je kritična Sattler.

Po oceni civilne iniciative Eko Anhovo in dolina Soče je izzivov za izboljšanje stanja še precej, saj ponekod še ni niti zgrajene kanalizacije.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste