30.735 neveljavnih

Rekordno število Slovencev nepravilno izpolnilo glasovnice

G.G./STA
10. 6. 2024, 17.35
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 17.40
Deli članek:

Na nedeljskih evropskih volitvah je bilo po delnih neuradnih podatkih od približno 698.500 oddanih glasovnic neveljavnih skoraj 31.000, kar je 4,4 odstotka. Leta 2019 je bilo oddanih glasovnic približno 492.500. Neveljavnih jih je bilo skoraj 10.400 ali 2,1 odstotka. To pomeni, da jih je bilo letos neveljavnih 2,3 odstotne točke več kot leta 2019.

Sašo Bizjak
Za nekatere preveč komplicirano.

Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi jih je bilo neveljavnih 30.735. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi pa je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka.

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je danes dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj terjalo precej več časa kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev. "Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnost vprašaj ali legitimnost rezultatov," je predsednik vlade dejal ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu.

Kadar so rezultati ugodni, Janša ne vidi "zarote"

Predsednik SDS Janez Janša je v zapisu na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju danes neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave rezultatov. Slednje je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem "naložilo" še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. "Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud," je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Medtem pa je Državna volilna komisija za torek sklicala sejo, na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.

Na evropskih volitvah so sicer volivci izrazili svojo voljo tako, da so obkrožili zaporedno številko liste, za katero so želeli glasovati. Preferenčni glas pa so lahko oddali tako, da so obkrožili številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri tem je bilo treba preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero so glasovali, sicer glasovnica ni veljavna. Če je volivec obkrožil le ime kandidata, se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?