Naftne družbe

Bodo cene naftnih derivatov zavrle razvoj?

A. M./STA
7. 6. 2024, 12.27
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 12.28
Deli članek:

Predlagana nova uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bo močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod, opozarjajo v TZS. Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa težav pri oskrbi z energenti. Upajo, da bo vlada uredbo, ki naj bi začela veljati 18. junija, vsaj nekoliko omilila.

Profimedia
Bodo cene vplivale na razvoj?

Čeprav zakonodaja določa, da se pred sprejetjem tovrstnih ukrepov izvede vrsto analiz, ni jasno, na katerih predpostavkah temelji to podaljšanje in še zaostritev regulacije cen, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah.

Slovenija ima po njenih besedah pri 95-oktanskem bencinu komaj 40 odstotkov povprečne marže EU, pri dizelskem gorivu pa 32 odstotkov. "Ne znamo si predstavljati, kako naj bi pri takšnih maržah družbe investirale v razvoj," je dejala.

Glavni stroški, ki bremenijo naftne trgovce, so se po njenih besedah močno zvišali, zato bi morale temu slediti tudi marže. Primer so plače; najnižja osnovna plača za prodajalca je letos glede na december 2022 višja za 50,4 odstotka.

Glede na informacije, ki so jih prejeli, naj bi vlada opustila vsaj načrtovano spremembo intervala izračuna nabavnih in posledično maloprodajnih cen s 14 na 28 dni. "Potolaženi sicer nismo, a bo težava vsaj nekoliko manjša," je dejala.

Tudi generalni sekretar Slovenskega nacionalnega naftno-plinskega komiteja Tadej Granfol je opozoril, da podatki za Slovenijo v primerjavi z drugimi državami EU izkazujejo nadpovprečno obremenitev s strani države in nesorazmerno najnižje nabavne pogoje, vključno z razliko v ceni. "Dodatna težava je nadpovprečna nepredvidljivost poslovnega okolja v Sloveniji," je dejal.

Študija, ki jo je predstavil ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Jože P. Damijan, je pokazala, da cene energentov lani niso več bistveno vplivale na inflacijo. Argument vlade za znižanje marž so bila prav prizadevanja za znižanje inflacije. "Ta argument ne zdrži strokovne presoje," je dejal.

Raziskave so pokazale tudi, da volumski deleži iz uredbe o obnovljivih virih energije bistveno presegajo volumske deleže iz predlagane uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je dejal ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Sašo Polanec. Del nabavnih stroškov biogoriv torej ni priznan.

"Ker bi se zaradi regulacije prihodki naftnih trgovcev znižali, to podjetja dolgoročneje gledano sili v bankrot," je opozoril. Obenem nobena od sosednjih držav od distributerjev goriv po njegovih besedah ne zahteva tako pospešenega prehoda na goriva iz obnovljivih virov v prometu kot Slovenija.

Na to je opozoril tudi ekonomist Aljoša Feldin. "Slovenija se zdi nenavadno ambiciozna pri oblikovanju ciljev glede alternativnih goriv v prometu. EU od nas ne zahteva takšnih standardov in tudi mnoge bogatejše države si niso zastavile tako ambicioznih ciljev," je dejal.

V TZS od vlade pričakujejo popolno deregulacijo cen naftnih derivatov. Če regulacija že mora biti, predlagajo spremembo intervala izračuna cen na sedem dni oziroma v najslabšem primeru ohranitev 14-dnevnega obdobja, je dejala Lah. Ukrepi, kot jih z omenjeno uredbo predlaga vlada, bi lahko po njenih besedah ne le odvrnili katerega od tujih naftnih trgovcev od vstopa na slovenskih trg, temveč tudi vodili v umik katerega od obstoječih trgovcev s trga.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste