25. maj, dan pogrešanih otrok

Ali veste, kaj storiti, če vaš otrok izgine? Ključnega pomena so naslednji koraki

A. M.
22. 5. 2024, 19.54
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 20.33
Deli članek:

Vsako leto na tisoče družin doživi travmo pogrešanega otroka. V takih bolečih trenutkih je vedno prisotna panika in posledično manjša razsodnost, zato je Evropski center za pogrešane otroke ob letošnjem dnevu pogrešanih otrok pripravil nekaj smernic, kako postopati v primeru takega dogodka.

Pixabay
Fotografija je simbolična

Ob letošnjem mednarodnem dnevu pogrešanih otrok , ki ga praznujemo 25. maja, je AMBER Alert Europe, Evropski center za pogrešane otroke, v sodelovanju z nacionalnimi institucijami in organizacijami civilne družbe evropskih držav napovedal kampanjo z imenom »Check Think Report« (»Preveri, premisli, prijavi«), katere cilj je ozaveščanje staršev, kako pravilno postopati v primeru pogrešitve otroka.

"Vsako leto v Evropi izgine 300.000 otrok. Nova kampanja bo ključni mejnik v naših nenehnih prizadevanjih za zaščito otrok in podporo družinam v času dogajanja travme," je dejal Frank Hoen, predsednik in ustanovitelj AMBER Alert Europe. Pojasnil je, da je cilj opolnomočiti starše s potrebnim znanjem in sredstvi postopanja, skrajšati čas od prijave izgube do najdbe otroka ter povečati možnosti za varno in hitro vrnitev pogrešanih otrok domov.

Ime kampanje povzema njen osnovni nasvet:

  • "Preveri" – je otrok zares odsoten, ali ga samo ne najdemo;
  • "Premisli" – premislite o ključnih podrobnostih situacije, in ocenite resnost;
  • "Prijavi" – prijavite izginotje otroka pravim organom.

Prvi korak – "Preveri"

Za začetek preverite, kje bi se vaš otrok lahko nahajal. Ga mogoče samo ne najdete?

Majhni otroci

Majhni otroci z omejeno mobilnostjo so lahko še vedno v vašem domu ali okoli njega. Začnite iskati na mestih, ki so lahko nevarna. V vaši hiši je to lahko zamrzovalnik, hladilnik ali pralni stroj. Zunaj vašega doma je to lahko blizu vode, kot so ribniki in bazeni, ali blizu prometne ulice.

Nato pomislite na kraje, kjer so majhni otroci morda skriti pred očmi, na primer na zadnji strani omare, v lopi ali celo pod lastno posteljo. Ne pozabite, da se malčki včasih kam skrijejo in potem tam zaspijo.

Šoloobvezni otroci

Za šoloobvezne otroke, ki smejo ven, se iskalno območje poveča. Ko se prepričate, da otroka ni v vašem stanovanju, nadaljujte s pregledovanjem bližnje okolice in krajev, kjer bi se otrok lahko znašel v nevarnosti.
To je lahko v bližini vode, v prtljažniku avtomobila, na gradbiščih ali drugih mestih, kjer lahko pride do nevarnih situacij. Nato preverite pri starših otrokovih prijateljev, ki živijo na tem območju, ali ni vaš otrok morda pri njih.

Najstniki

Najstniki lahko izginejo iz veliko razlogov. Čeprav je fizično iskanje vašega najstnika zagotovo ena izmed možnosti, običajno ni najbolj smiselna kot prva poteza. Preglejte otrokovo sobo, družbene medije in druge oblike komunikacije, kjer bi se lahko nahajali morebitni namigi o najstnikovem razmišljanju pred časom odhoda. Nato se obrnite na otrokove prijatelje.

Drugi korak – "Razmisli"

Razmislite o vseh razlogih, kaj bi lahko bil vzrok za otrokovo odsotnost.

Majhni otroci

Če pogrešanega otroka ne najdete v svojem domu ali v njegovi neposredni bližini, pokličite najbližjo policijsko postajo in takoj prijavite pogrešano osebo.

Šoloobvezni otroci

Premislite o otrokovih rutinah, navadah, obšolskih dejavnostih, ter običajnih nahajališčih, kjer se radi družijo in igrajo. Ali se spomnite kakšnih nedavnih izletov ali dejavnosti, v katere je bil otrok morda vključen? Ali je omenjal kakšen kraj ali človeka, ki bi si ga želel obiskati? Če je iskanje še vedno neuspešno, prijavite pogrešano osebo.

Najstniki

Pri najstnikih je pogosto potrebno postopati drugače, saj so skorajda že odrasli, in imajo drugačne vzorce razmišljanja kot manjši otroci. Premisliti je potrebno, ali je najstnik v zadnjem času izkazoval kakšne spremembe v vedenju, ter ali je prišlo v njegovem življenju do kakšne spremembe, ki bi bila lahko zanj velika, pomembna, ali čustveno naporna. Se je začel drugače oblačiti, drugače obnašati ali družiti z novo družbo? Obstaja možnost zlorabe substanc, ali prve ljubezenske naveze? Ali je nemara kak problem nastal doma? Včasih se najstniki umaknejo od doma preprosto zato, ker potrebujejo nekaj prostora.

Tretji korak – "Prijavi"

Če noben izmed prijemov ne pomaga, poiščite pomoč policije. Ne drži, da je potrebno za prijavo čakati 24 ur, prijavo lahko naredite takoj in nato sledite navodilom organov. Bodite popolnoma iskreni glede okoliščin izginotja – nihče vas ne bo obsojal, od tega trenutka dalje bo vsem prioriteta le, da se otroka najde.

Bodite pripravljeni z odgovori na podrobna vprašanja, kot je fizični opis izgleda, posebnosti in oblačil.

Otrok se lahko tudi sam vrne domov

Če se vaš otrok med iskanjem domov vrne sam, takoj obvestite policijo. Policija bo morda z otrokom kljub temu želela govoriti, da bi se prepričala o razlogih in podrobnostih izginotja oziroma odsotnosti.

Mnogi otroci se prvega srečanja s starši tudi bojijo, sploh najstniki. Ostanite mirni, izrazite veselje in olajšanje ob vrnitvi vašega otroka ter mu zagotovite svojo ljubezen in podporo. Dajte otroku vedeti, da boste skupaj, kot družina, premagali vse izzive, ki mu stojijo napoti.

Če vaš otrok potrebuje dodatno podporo, obstajajo organizacije in ustanove, ki nudijo pomoč. Vredno je izkoristiti vso podporo, ki je na voljo vašemu otroku, vam in vaši družini. Prošnja za pomoč ni znak šibkosti, ampak je znak moči in kaže na to, da težavo jemljete resno.

Profimedia
Starši si včasih težko priznajo, da ima njihov najstnik mogoče težave. (Fotografija je simbolična)

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka