25. maj, dan pogrešanih otrok

Ali veste, kaj storiti, če vaš otrok izgine? Ključnega pomena so naslednji koraki

A. M.
22. 5. 2024, 19.54
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 20.33
Deli članek:

Vsako leto na tisoče družin doživi travmo pogrešanega otroka. V takih bolečih trenutkih je vedno prisotna panika in posledično manjša razsodnost, zato je Evropski center za pogrešane otroke ob letošnjem dnevu pogrešanih otrok pripravil nekaj smernic, kako postopati v primeru takega dogodka.

Pixabay
Fotografija je simbolična

Ob letošnjem mednarodnem dnevu pogrešanih otrok , ki ga praznujemo 25. maja, je AMBER Alert Europe, Evropski center za pogrešane otroke, v sodelovanju z nacionalnimi institucijami in organizacijami civilne družbe evropskih držav napovedal kampanjo z imenom »Check Think Report« (»Preveri, premisli, prijavi«), katere cilj je ozaveščanje staršev, kako pravilno postopati v primeru pogrešitve otroka.

"Vsako leto v Evropi izgine 300.000 otrok. Nova kampanja bo ključni mejnik v naših nenehnih prizadevanjih za zaščito otrok in podporo družinam v času dogajanja travme," je dejal Frank Hoen, predsednik in ustanovitelj AMBER Alert Europe. Pojasnil je, da je cilj opolnomočiti starše s potrebnim znanjem in sredstvi postopanja, skrajšati čas od prijave izgube do najdbe otroka ter povečati možnosti za varno in hitro vrnitev pogrešanih otrok domov.

Ime kampanje povzema njen osnovni nasvet:

  • "Preveri" – je otrok zares odsoten, ali ga samo ne najdemo;
  • "Premisli" – premislite o ključnih podrobnostih situacije, in ocenite resnost;
  • "Prijavi" – prijavite izginotje otroka pravim organom.

Prvi korak – "Preveri"

Za začetek preverite, kje bi se vaš otrok lahko nahajal. Ga mogoče samo ne najdete?

Majhni otroci

Majhni otroci z omejeno mobilnostjo so lahko še vedno v vašem domu ali okoli njega. Začnite iskati na mestih, ki so lahko nevarna. V vaši hiši je to lahko zamrzovalnik, hladilnik ali pralni stroj. Zunaj vašega doma je to lahko blizu vode, kot so ribniki in bazeni, ali blizu prometne ulice.

Nato pomislite na kraje, kjer so majhni otroci morda skriti pred očmi, na primer na zadnji strani omare, v lopi ali celo pod lastno posteljo. Ne pozabite, da se malčki včasih kam skrijejo in potem tam zaspijo.

Šoloobvezni otroci

Za šoloobvezne otroke, ki smejo ven, se iskalno območje poveča. Ko se prepričate, da otroka ni v vašem stanovanju, nadaljujte s pregledovanjem bližnje okolice in krajev, kjer bi se otrok lahko znašel v nevarnosti.
To je lahko v bližini vode, v prtljažniku avtomobila, na gradbiščih ali drugih mestih, kjer lahko pride do nevarnih situacij. Nato preverite pri starših otrokovih prijateljev, ki živijo na tem območju, ali ni vaš otrok morda pri njih.

Najstniki

Najstniki lahko izginejo iz veliko razlogov. Čeprav je fizično iskanje vašega najstnika zagotovo ena izmed možnosti, običajno ni najbolj smiselna kot prva poteza. Preglejte otrokovo sobo, družbene medije in druge oblike komunikacije, kjer bi se lahko nahajali morebitni namigi o najstnikovem razmišljanju pred časom odhoda. Nato se obrnite na otrokove prijatelje.

Drugi korak – "Razmisli"

Razmislite o vseh razlogih, kaj bi lahko bil vzrok za otrokovo odsotnost.

Majhni otroci

Če pogrešanega otroka ne najdete v svojem domu ali v njegovi neposredni bližini, pokličite najbližjo policijsko postajo in takoj prijavite pogrešano osebo.

Šoloobvezni otroci

Premislite o otrokovih rutinah, navadah, obšolskih dejavnostih, ter običajnih nahajališčih, kjer se radi družijo in igrajo. Ali se spomnite kakšnih nedavnih izletov ali dejavnosti, v katere je bil otrok morda vključen? Ali je omenjal kakšen kraj ali človeka, ki bi si ga želel obiskati? Če je iskanje še vedno neuspešno, prijavite pogrešano osebo.

Najstniki

Pri najstnikih je pogosto potrebno postopati drugače, saj so skorajda že odrasli, in imajo drugačne vzorce razmišljanja kot manjši otroci. Premisliti je potrebno, ali je najstnik v zadnjem času izkazoval kakšne spremembe v vedenju, ter ali je prišlo v njegovem življenju do kakšne spremembe, ki bi bila lahko zanj velika, pomembna, ali čustveno naporna. Se je začel drugače oblačiti, drugače obnašati ali družiti z novo družbo? Obstaja možnost zlorabe substanc, ali prve ljubezenske naveze? Ali je nemara kak problem nastal doma? Včasih se najstniki umaknejo od doma preprosto zato, ker potrebujejo nekaj prostora.

Tretji korak – "Prijavi"

Če noben izmed prijemov ne pomaga, poiščite pomoč policije. Ne drži, da je potrebno za prijavo čakati 24 ur, prijavo lahko naredite takoj in nato sledite navodilom organov. Bodite popolnoma iskreni glede okoliščin izginotja – nihče vas ne bo obsojal, od tega trenutka dalje bo vsem prioriteta le, da se otroka najde.

Bodite pripravljeni z odgovori na podrobna vprašanja, kot je fizični opis izgleda, posebnosti in oblačil.

Otrok se lahko tudi sam vrne domov

Če se vaš otrok med iskanjem domov vrne sam, takoj obvestite policijo. Policija bo morda z otrokom kljub temu želela govoriti, da bi se prepričala o razlogih in podrobnostih izginotja oziroma odsotnosti.

Mnogi otroci se prvega srečanja s starši tudi bojijo, sploh najstniki. Ostanite mirni, izrazite veselje in olajšanje ob vrnitvi vašega otroka ter mu zagotovite svojo ljubezen in podporo. Dajte otroku vedeti, da boste skupaj, kot družina, premagali vse izzive, ki mu stojijo napoti.

Če vaš otrok potrebuje dodatno podporo, obstajajo organizacije in ustanove, ki nudijo pomoč. Vredno je izkoristiti vso podporo, ki je na voljo vašemu otroku, vam in vaši družini. Prošnja za pomoč ni znak šibkosti, ampak je znak moči in kaže na to, da težavo jemljete resno.

Profimedia
Starši si včasih težko priznajo, da ima njihov najstnik mogoče težave. (Fotografija je simbolična)

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste