Uradno

Pretres na vrhu Petrola, Nada Drobne Popović odstopila

S.R.
22. 11. 2023, 16.19
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 20.35
Deli članek:

S položaja predsednice uprave Petrola se je poslovila Petrola Nada Drobne Popović, ki je ta položaj zasedala od leta 2019.

Bobo
Nada Drobne Popović

O odhodu Nade Drobne Popović se je ugibalo že dlje časa, a se je doslej uspela obdržati na položaju. Začasno jo je na čelu družbe zamenjal član uprave Sašo Berger. V Petrolu so napovedali, da bodo o zadevi spregovorili na novinarski konferenci po seji nadzornega sveta. Iz družbe so sicer že potrdili, da je Drobne Popović odstopila. Po prvih informacijah s položaja odhaja sporazumno.

Kot je na novinarski konferenci potrdil Janez Žlak, ki vodi nadzorni svet, sta nadzorni svet in Drobne Popović sodelovanje prekinila sporazumno. Predsednici se je zahvalil za trdo delo ter poudaril, da je Petrol v zadnjih letih šel skozi precej turbulentne čase, pri čemer je izpostavil pandemijo in vojno v Ukrajini. Petrol je po njegovih navedbah po štirih letih, kolikor ga je vodila Drobne Popović, stabilna družba, a potrebuje "nov zagon, novo moč, novo energijo in novo voljo."

Drobne Popović je poudarila, da je vesela in ponosna, da družbo zapušča v odlični finančni kondiciji. "V štirih letih smo doživeli vse možne krize, od covida do energetske krize." Dodala je še, da je poslovanje družbe dobro in da je letošnji "ambiciozen plan dosegljiv," še več, verjetno ga bodo celo presegli. Kaj je botrovalo njeni odločitvi? Kot je pojasnila, z nadzornim svetom nimajo več "istih pogledov na vodenje družbe," zato so se soglasno dogovorili, da predčasno zaključi mandat. O samem ozadju celotnega dogajanja sta bila tako Žlak kot Drobne Popović redkobesedna. Drobne Popović je razkrila le, da so se njihove poti začele razhajati z razširitvijo nove uprave.

Drobne Popović je vajeti Petrola prevzela oktobra 2019, potem ko je dotedanja uprava s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu odstopila. Vodenje Petrola je sprva začasno prevzela kot takratna predsednica nadzornega sveta, januarja 2020 pa je dobila poln petletni mandat, poroča STA. Sicer pa naj bi Drobne Popović ves čas vodenja uživala podporo Darija Južne, ki je prek družb Vizija holding in Perspektiva FT eden ključnih lastnikov Petrola. V Petrolu ima država posredno in neposredno skupaj nekaj manj kot tretjinski lastniški delež.

Epilog spora?

Kot poroča portal necenzurirano.si, se zadeva, nesoglasja med Drobne Popović in Južno, vleče že več mesecev, neuradno pa naj bi bile v ozadju nekatere poslovne odločitve, predvsem na Hrvaškem, kjer je Petrol leta 2021 od nekdanjega hrvaškega generala Ivana Čermaka prevzel verigo bencinskih servisov Crodux. Portal je takrat poročal, da naj bi bila ena od spornih poslovnih odločitev nakup cistern na Hrvaškem. Petrol in Crodux sta namreč do takrat cisterne najemala – in to pri podjetju Energospektar v lasti znanega zagrebškega podjetnika Milodraga Gadža. Dolgoletna praksa se je po prevzemu spremenila. Po tem, ko so pogodbo z Energospektrom razdrli, želijo v Petrolu zdaj odkupiti cisterne, ki bi jih nato sami dajali v najem.Temu sprva niso bili naklonjeni nekateri nadzorniki, a so tej odločitvi prižgali zeleno luč.

Le mesec dni pozneje so nadzorniki prevetrili upravo Petrola. Zapustiti jo je moral Jože Bajuk, vanjo pa so imenovali Marka Ninčevića in Saša Bergerja. Prvi je nekdanji direktor družbe Lisca, ki je v lasti Južne, drugi pa je nekdanji predsednik uprave S&T Slovenija in nadzornik Petrola, ki je imel pomembno vlogo pri zamenjavi Tomaža Berločnika, ki je konec leta 2019 na čelo naftne družbe pripeljala Nada Drobne Popović. Čeprav je oba uradno predlagala Nada Drobne Popović, je bilo jasno, da je s prevetritvijo uprave tudi sama dobila "rumeni karton".
Spremembe v upravi so namreč močno okrnile tudi pristojnosti predsednice, ki je bila zadolžena le še za področje naftnih derivatov, vsa ostala področja pa sta prevzela Ninčević in Berger.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste