Časovnica "precej optimistična"

Boštjančič o pogajanjih z javnim sektorjem: Odstop ministrice "ne igra nobene vloge"

S.R./STA
22. 11. 2023, 15.44
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 15.52
Deli članek:

Minister za finance Klemen Boštjančič, še eden od ministrov v vladi Roberta Goloba, ki trenutno sedi na dveh stolčkih, ima trenutno poleg proračuna na mizi še eno nehvaležno nalogo, pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Primož Lavre
Boštjančič meni, da je predvidena časovnica za pogajanja v javnem sektorju precej optimistična.

Boštjančič, ki po odstopu Sanje Ajanović Hovnik začasno opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo ter torej med drugim bdi tudi nad pogajanji o plačni reformi in odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, je na novinarski konferenci po seji vlade časovnico, po kateri bi pogajanja v javnem sektorju zaprli do konca leta, označil za precej optimistično. Vlada je sicer po protestu sindikatov pristala na umik prepovedi usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2024. V sindikatih pa zdaj pričakujejo vladni predlog načina uskladitve vrednosti plačnih razredov z inflacijo za prihodnje leto. Hkrati pričakujejo, da bodo pogajanja o tem vprašanju zaključili še pred koncem leta. Če se pogajanja ne bodo takoj nadaljevala in če jim vlada ne bo posredovala predlogov, ki bi ustrezno odgovorili na njihove zahteve, so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, za 7. decembra napovedali protestni shod.

Odstop ministrice ne igra vloge

"Kar se tiče pogajanj, moram biti seveda zelo pazljiv pri izjavah, ker vsako izjavo, ki jo dam, seveda tudi interpretira vsak po svoje, tako kot mu ustreza," je dejal. Na vprašanje, kdaj pričakuje, da se bodo krovna pogajanja s sindikati ponovno začela oziroma nadaljevala, je poudaril, da vlada nikoli ni prekinila teh pogajanj ali od njih odstopila. Zastoj se po njegovih besedah ni zgodil zaradi vladne strani, v tem kontekstu tudi menjava ministrice za javno upravo "pravzaprav ne igra nobene vloge".

"Je pa dejstvo, da smo zdaj že v drugi polovici novembra, tako da se zdi časovnica, ki smo si jo zastavili pred enim letom, precej optimistična," je dejal glede predvidenih načrtov, da bi pogajanja na področju sistemskih sprememb zaključili do novega leta.

Obenem pa je minister zagotovil, da se pogovori s sindikati "nadaljujejo oziroma se bodo nemudoma nadaljevali". Zato trenutno ne želi nič prejudicirati, poudaril pa je, da so bili ves čas na stališču, da se pogajajo centralno in s posameznimi stebri, in da se to stališče ni spremenilo. "Se na nek način veselim, da bomo ta pogajanja nadaljevali," je dejal.

Na vprašanje, ali to, če pogajanja do konca leta ne bodo zaprta, pomeni, da bi se začela ločena pogajanja s šolskim sindikatom Sviz in zdravniškim sindikatom Fides, pa je odgovoril, da tega ne more prejudicirati niti komentirati. "Stališče vlade je ves čas enako, da se želimo z vsemi skupaj pogovarjati, ker verjamem, da lahko samo na ta način naslovimo ta tako imenovana nesorazmerja. Čim greš v individualna pogajanja, je to bistveno težje," je dejal minister.

Po njegovih napovedih bodo takšno stališče zagovarjali tudi v prihodnje, pri čemer pa je potrebno strinjanje obeh strani. "Več kot to v tem tem trenutku ne morem komentirati," je še dodal.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste