Vse prej kot poceni

Pri nas nekaj dražje smučarske vozovnice, smučišča bi morala živeti vse leto

Andraž Zupančič
19. 11. 2023, 07.24
Deli članek:

Slovenci kot smučarski narod že desetletja uživamo v zimi in njenih radostih, zato ne preseneča, da nas kot narod vsaka podražitev dodatno »razžalosti«. Še huje pa je, če ni snega. V zadnjem času smo žal deležni obojega.

Martin Metelko
Naložbe v naprave se morajo izplačati prek celotne sezone, samo na zimo smučišča ne smejo več računati.

Čeprav imamo pri nas le malo res visokogorskih smučišč, je v preteklih letih nastalo kar nekaj večjih smučišč, s katerimi pa so zdaj težave. Zaradi cen in tudi visokih stroškov obratovanja ter seveda pomanjkanja naravnega snega. Kljub temu se žičničarji vsako leto optimistično pripravljajo na novo sezono, letos so denimo kar v devetih centrih (Kope, Krvavec, Golte, Rogla, Pohorje, Cerkno, Trije kralji, Vogel in Velika planina) posodobilo žičniške naprave, denar pa je prišel prek javnega razpisa ministrstva za gospodarstvo. Očitno je državi vseeno v interesu, da ta panoga preživi, več kot 63 milijonov evrov naložb to vsekakor dokazuje.

Smiselnost naložb države v gospodarsko panogo, ki je tudi zaradi podnebnih sprememb na zelo trhlih nogah, je več kot vprašljiva, a ravno preusmeritev na delovanje prek celega leta bi lahko bila rešitev za mnoge žičničarje.

Vseeno pa gosti iščejo in so pripravljeni tudi plačati urejene hotele, bogato obhotelsko ponudbo, centre dobrega počutja in predvsem urejene pohodniške poti z vso spremljajočo infrastrukturo. Recept, ki so ga na primer v Avstriji sprevideli že pred desetletji, pri nas pa očitno šele zdaj odkrivajo toplo vodo.

S tem denarjem naj bi smučarski centri postali centri za aktivno preživljanje prostega časa čez vse leto, kajti smučišča morajo delovati vse leto, če želijo preživeti. A kot omenjeno, z zastarelo infrastrukturo ne bomo mogli privabiti veliko gostov, lepa in neokrnjena narava gor ali dol.

Andrej Petelinšek
Prenovljena pohorska vzpenjača bo poskrbela za še več udobja.

Nekaj evrov dražje vozovnice

Ker je pred vrati zimska sezona, je povsem prav, da si pobliže pogledamo, kaj in koliko nas bo stala smučarija v Sloveniji in denimo v Avstriji in Italiji, ki sta postali tako ali tako že skoraj »smučarsko naši«.

V Sloveniji se bodo smučarske vozovnice v povprečju gibale malo nad 40 evri za odraslega in malo prek 20 evrov za otroka. Na Voglu bo treba posebej odšteti tudi uporabo gondole z okoli 30 evri na odraslo osebo.

Na Mariborskem Pohorju, kjer so lani pošteno zasolili cene, vozovnic predvidoma letos ne bodo dražili, dnevna vozovnica za odraslega bo stala 39 evrov, za otroka 23 evrov. So pa zato podražili ceno vožnje z gondolo; za povratno vozovnico je zdaj treba odšteti 16 evrov, prej le šest, za enosmerno vožnjo 10, prej le štiri evre. Kjer jih dražijo, kot glavni vzrok navajajo dvigovanje cen energentov.

Tudi na Rogli so letos dvignili cene za približno tri evre, v predprodaji pa je celo na voljo vstopnica za 39 evrov za odrasle, kar je en evro manj kot lani v redni prodaji. V redni prodaji bodo dražje – 43 evrov. Otroška vozovnica v preprodaji stane 25 evrov, po 1. decembru bo stala 28 evrov.

Kranjska Gora tudi ni med cenejšimi. Redna cena vozovnice je 44 evrov, kar je štiri evre več kot lani, za otroke pa 26 evrov, kar je dva evra več. Priljubljena nočna smuka pri njih bo nekaj cenejša, ljubitelji noči bodo odšteli 31 evrov, otroci 22 evrov.

Stari vrh spada med cenejša smučišča pri nas z vozovnicami za 35 evrov za odraslega oziroma 21 evrov za otroka. Na Krvavcu so za zdaj znane le cene v predprodaji, z 39 oziroma 25 evri pa so na ravni cen vozovnic na drugih slovenskih smučiščih. Tudi Cerkno je s 36 ali 22 evri sorazmerno ugodno.

Pošteno dražje v tujini

Avstrija, ki premore skoraj 400 smučišč, tudi ni ušla podražitvam vozovnic. Ponekod so zlahka prebili magično mejo 60 evrov za dnevno vozovnico za odraslega, na bolj mondenih smučiščih pa tudi 70 evrov ali več. Res je, da je njihova infrastruktura veliko bolj razvita kot naša in da nudijo v povprečju tudi veliko več možnosti tako za smučanje kot za obsmučarske dejavnosti, a podražitve od sedem do 10 odstotkov tudi niso mačji kašelj. Tako bodo morali smučarji v povprečju v Avstriji odšteti vsaj 70 evrov za dnevno vozovnico, Sloveniji nekaj bližja smučišča na Koroškem pa bodo vseeno ostala nekaj cenejša s cenami med 50 in 60 evri.

Tudi pri njih kot glavni razlog podražitev navajajo višje cene energentov, del pa so primaknile tudi dražje investicije v infrastrukturo. Tako boste na smučišču Obertauern odšteli okoli 60 evrov, na drugi strani predora v Flachauu pa že 74 evrov za odraslega ali 56 za otroka. Mokrine (Nassfeld), ki spadajo med železni repertoar številnih slovenskih smučarjev, stanejo 62 oziroma 47 evrov, Osojščica (Gerlitzen) pa je z 62 evri v rangu srednje dragih smučišč.

Profimedia
Cene vozovnic v Avstriji so zasoljene, a Avstrijci nudijo odlično infrastrukturo.

Bosna na ravni Slovenije

Italija in njeni Dolomiti premorejo več kot 200 zanimivih in kakovostnih smučišč, Kronplatz/Plan de Corones pa je s cenami med 67 in 74 evri vse prej kot cenovno ugoden. Nam bližje Višarje oziroma Sella Neva je s 44 evri na ravni večine slovenskih smučišč, kar bi lahko zatrdili tudi za državo, kamor se pogosto odpravi veliko slovenskih smučarjev, Bosno.

Tam so v zadnjih letih zelo posodobili naprave, ki so bile marsikje že bolj zrele za muzej kot za prevoz turistov, a izboljšave na infrastrukturi in v zadnjih letih tudi bolj zanesljivi snežni dnevi so prepričali marsikaterega smučarja. A skoraj smešno nizke cene so tudi pri njih postale preteklost. Še več, letos so na Jahorini z 41 do 44 evri za dnevno vozovnico za odraslega povsem na ravni Slovenije.

Profimedia
Smučanje na Jahorini ni več tako poceni, kot je bilo nekoč.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste