Inkasanti

Podli triki nekaterih posameznikov v službi ljubljanskega mestnega redarstva

J.V.
15. 11. 2023, 06.15
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 07.45
Deli članek:

Na uredništvo se je s svojo prigodo obrnil eden od slovenskih fotografov, ki želi ostati anonimen.

bralec N. N.
Domnevno sporno posneta fotografija našega bralca.

Pred dnevi je po lastnih navedbah v križišču pri znamenitem Plečnikovem Pegleznu v središču Ljubljane čakal na zeleno luč. Tja se je po Poljanski ulici pripeljal s kolesom, ki je zaprta za "navaden" promet, na križišču pa se cesta po njegovi interpretaciji "zlije" v pločnik. V bližini sta mestna redarja izvajala postopek zaradi nepravilno parkiranega vozila. "Ker je bila na semaforju še rdeča luč, sem posnel fotografijo, medtem ko sem sedel na kolesu. Bila je pač neka svetloba, na semaforju pa še dovolj časa. Ko sem napravil posnetek, je do mene pristopil eden od redarjev in zahteval osebno izkaznico," pojasnjuje.

Novice Svet24
Vsakdanji prizori na omenjenem križišču.

"Saj mi je bilo iz preteklih izkušenj takoj jasno, za kaj se gre, da jih po njihovih interpretacijah ne bi smel fotografirati, ampak zakaj pa ne? Saj so javni uslužbenci in na javnem kraju opravljajo svojo službo? Vprašanje je bilo samo, katere člene zakona bosta zlorabila. Izkazalo se je, da sem storil dva prekrška; s kolesom sem vozil po pločniku, hkrati pa se 'nisem vzdržal ravnanj, ki bi zmanjševala slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila'. Po domače, med vožnjo s kolesom sem hkrati tudi fotografiral, kar je norost in nemogoče glede na vse okoliščine in model fotoaparata na film z bliskavico, ki sem ga uporabil, ker zanj potrebujem obe roki. Tam je bilo več pešcev in kolesarjev, po njunih zatrjevanjih sem pri hitrosti 3 km/h? brez držanja bilance še fotografiral? Ampak interpretacija je vedno na njihovi strani. In če mu rečeš, da je kreten, ti bo kazen napisal še za to, da si ga žalil in motil "uradni postopek".

Lani so mestni redarji v blagajno MOL prispevali 4.226.976 evrov in 61 centov. Prejeli pa so 10 pritožb nad delom uslužbencev. Od teh je bila ena vložena prepozno, osem pa je bilo neutemeljenih.

"Ko sem tistega, ki me je obravnaval, vprašal, kaj pa vsi ostali kolesarji, ki so isto čakali na zeleno, tudi na pločniku. Mi je mojster odvrnil, da z njimi pa nima postopka. Sem ga samo prosil, naj čimprej spiše kazni, da gremo naprej. Največji absurd pa je, da mi je za to, ker pri sebi nisem imel osebne izkaznice, izrekel samo ustno opozorilo, ko bi mi po zakonu pa lahko mirne vesti napisal kazen," še pravi. Plačal je polovičko, skupno 60 evrov, ugovora ni podal. "Ker se mi z Jankovičevimi inkasanti in strokovnimi komisijami ne da je*at, saj ne vem, kdo v njih sedi," poudarja. Kajti če ne zmaga, plača brez polovičnega popusta, skupno 120 evrov.

Globo fotografu je izdal naš stari znanec

Izkazalo se je, da se je pod globo podpisal ljubljanski mestni redar Luka M., ki je v našem mediju že nastopal pred leti, ko je njegov nekdanji kolega Janez spregovoril o podlih trikih nekaterih posameznikov. Našega takratnega sogovornika je redar Luka M. presenetil na travniku pred domačo hišo v Vevčah, ko je ravno pobiral pasje iztrebke 22 centimetrov visoke in 4 kilograme težke višavske terierke: "Ko se mi je približal, sem ga pozdravil, vendar mi ni odzdravil, ampak mi je ukazal, naj mu pokažem dokumente. Ko sem mu pojasnil, da jih imam doma, v hiši, pred katero sva stala, mi spet ni odgovoril, ampak se je obrnil stran. Ker od mene ni ničesar več zahteval in mi ni ničesar odredil, sem vzel psičko v naročje in odšel proti vhodu, ko je zavpil za mano: 'Saj boš dobil po pošti!'"

Približno 20 minut pozneje je Janez prišel iz hiše in opazil redarja Luko M. in njegovega partnerja stati ob vozišču Vevške ceste. Sedel je v avto in se odpeljal z dvorišča. Zaradi kršitev zakona o pravilih cestnega prometa in zakona o zaščiti živali je kmalu prejel globo v višini 840 evrov in 5 kazenskih točk. Luka M. je namreč Janezu poleg neuporabe povodca za psa in uporabe brezžične slušalke med vožnjo očital tudi kršitev 9. odstavka 27. člena zakona o pravilih cestnega prometa, ki pravi: "Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne ravna po predpisanem znaku, s katerim ga pooblaščena uradna oseba ustavlja ali ne upošteva njene odredbe o prepovedi nadaljnje vožnje, ali ki ne upošteva svetlobne prometne signalizacije, ki označuje eksperimentalno prometno ureditev. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk."

"Moškemu brez nog je v središču Ljubljane napisal kazen za nasilno beračenje. Pri Metelkovi sva naletela na skupino mladoletnikov, starih kakih 16 let, z vinom, po vsej verjetnosti so kadili tudi travo. In jih je maltretiral za drogo, pa čeprav za to nima nobenega pooblastila, za to so pristojni policisti. Naposled je res poklical policijo, da je mulčke popisala. Po enega od njih je potem prišla mama in čisto popiz… nad nama, češ če sva prizadeta, da bo zdaj njen sin zaradi litrce in džojnta imel kartoteko," je takrat še povedal Janez. In poudaril, da niso vsi redarji taki, da pa obstaja nekaj prepotentnih posameznikov.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste