Žusterna

Občina zmagala v sporu z nekdanjim najemnikom

Nataša Hlaj
10. 11. 2023, 21.24
Deli članek:

Na terasi lokala Parenzana v Žusterni ni več treh avtomobilov v lasti nekdanjega najemnika Andreja Maglice, ki so vse poletje novemu gostincu onemogočali delo. Maglica je namreč izgubil sodno bitko s koprsko občino, ki ga je tožila, ker ni plačeval uporabnine za javno površino, in od njega terjala približno 65.000 evrov. Sezona je mimo, obiskovalci plaže so ostali brez ponudbe, novi gostinec pa brez dela.

Nataša Hlaj
Sezona je mimo, obiskovalci plaže so ostali brez ponudbe, novi gostinec pa brez dela.

V začetku julija je nekdanji najemnik lokala Parenzana v Žusterni, Andrej Maglica, s tremi avtomobili blokiral dostop na teraso in novemu gostincu preprečil uporabo površine.

Na razpisu izbrani podjetnik, Valter Ferenac iz podjetja Laraj, ki mu je koprska občina omogočila najem dveh površin, je nameraval v začasnem objektu ob terasi pripravljati hrano, na koncu pa se je moral zadovoljiti le s prodajo sladoledov in pijač. Vprašali smo ga, kako komentira izid sodnega postopka in kolikšno poslovno škodo je imel, vendar pravi, da za zdaj o tem ne bi dajal izjav.

Čeprav so v koprski občini na začetku poletja napovedovali, da se bodo lahko lačni in žejni na »najlepši plaži daleč naokoli«, v obmorskem parku v Žusterni, okrepčali z gostinsko ponudbo, so se jim vse poletje lahko po obljubljenih hamburgerjih, čevapčičih, perutničkah, ocvrtem krompirčku in solatah le cedile sline. Razočaranje med obiskovalci je bilo precejšnje, saj so imeli lani na voljo bistveno več ponudbe kot letos.

Vztrajal, da so pogodbo nezakonito prekinili

Maglica je svojo potezo utemeljeval s pojasnilom, da je koprska občina nameravala oddati teraso, ki ni v njeni posesti. »Dokler ni končan sodni postopek in ni sprejeta sodna odločitev, je ta površina še vedno v naši posesti. Posledično z njo ne morejo kar razpolagati, kot želijo,« je takrat povedal Maglica.

Spomnimo, da je koprska občina njegovemu podjetju Salera odpovedala pogodbo, ker ni plačeval uporabnine za javno površino, in v sodnem sporu terjala približno 65 tisoč evrov. Maglica je vztrajal, da mu je koprska občina pogodbo nezakonito prekinila in mu s tem povzročila poslovno škodo.

Neplačana najemnina, zamudne obresti in stroški postopka

Zdaj je jasno, da njegovi argumenti ter mnenja sodnega izvedenca in cenilca elektrostroke niso bili dovolj tehtni. Okrožno sodišče je namreč na prvi stopnji razsodilo, da je bivši najemnik lokala v obmorskem parku občini dolžan poravnati vso neplačano najemnino z zamudnimi obrestmi in ji povrniti vse stroške postopka.

Čeprav je sodišče razsodilo že septembra, je Maglica vozila na terasi pustil vse do praznikov oziroma do izteka najemnega razmerja novega najemnika, ki je bil dolžan gostinsko ponudbo na lokaciji obmorskega parka Žusterna zagotavljati do 31. oktobra.
»Z umikom parkiranih vozil je bivši najemnik dokazal, da je na ta način želel zgolj onemogočati poslovanje novega najemnika in mu preprečiti zagotavljanje gostinske ponudbe v času najemnega razmerja,« so prepričani v koprski občini.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste