Drugi predsedničin forum

Nataša Pirc Musar: V Sloveniji moramo najti način, kako pridelati dovolj kakovostne hrane

D.K./STA
10. 11. 2023, 07.52
Posodobljeno: 10. 11. 2023, 14.06
Deli članek:

Slovenija ima potencial, da na področju prehranske samooskrbe in varnosti postane zgodba o uspehu, v svetu pa primer dobre prakse, je ob začetku drugega predsedničinega foruma poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Marko Vavpotič/M24
nataša pirc musar

Drugi predsedničin forum, ki na Brdu pri Kranju poteka pod naslovom Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganje prehranske suverenosti, je namenjen prehranskim verigam v kontekstu globalnih in lokalnih izzivov.

Slovenija lahko pri prehranski samooskrbi in varnosti postane zgodba o uspehu

Na današnjem forumu govorijo ne le o konceptu prehranske suverenosti, ampak tudi o konceptu prehranske varnosti. "O prehranski varnosti potekajo številne razprave na nacionalni in globalni ravni, gre za temo, ki je ljudem pomembna in o kateri se želijo pogovoriti," je v nagovoru dejala predsednica republike Pirc Musar. Pomen prehranske varnosti je treba nujno razumeti v kontekstu aktualnih izzivov, pri čemer je izpostavila posledice podnebnih sprememb.

Kako se bo Slovenija lotila izzivov, kot je prehranska varnost, je po njenem prepričanju pomembno tudi z vidika nestalnega članstva v varnostnem svetu Združenih narodov (ZN). "Pomembno je, kako se bomo teh izzivov lotili doma. Dobra praksa na domačih tleh nam bo omogočila večjo legitimnost, ko bomo svetu predlagali preizkušene rešitve," je izpostavila.

Današnji forum naj bo po besedah predsednice priložnost, da se spoštljivo prisluhne drug drugemu in sooči različna stališča ter pripravi smernice, ne le za usmeritev javnih politik, ampak tudi za ravnanje z našim planetom. "Zavedam se, da namen današnjega foruma zveni zelo ambiciozno, ampak namen foruma ni samo osvetliti probleme, te že poznamo, namen je iskanje konkretnih rešitev, ki bi se jih lahko implementiralo na državni ravni," je dejala.

Dosedanji način ni več prava pot, ker po mnenju predsednice ni več ekonomsko učinkovit, okoljsko trajnosten in socialno vzdržen. V Sloveniji imamo naravne danosti in znanje za trajnostno predelavo in pridelavo živil in potencial, da postanemo zgodba o uspehu, v svetu pa primer dobre prakse, je še poudarila.

Foruma sta se udeležila tudi Matjaž Han in Igor Mervič

Zagotavljanje trajnostnega prehranskega sistema je poleg varnosti pomembna tema, še toliko bolj v današnjih časih, ko smo se letos lahko večkrat prepričali, kaj pomenijo posledice podnebnih sprememb, pa je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

"Trajnostna proizvodnja in suverenost oz. samooskrba s ključnimi proizvodi danes ne more biti vprašanje izbire, ampak je to nekaj zelo nujnega in potrebnega," je dejal Han in dodal, da v ta namen na ministrstvu intenzivno podpirajo investicije v krožno gospodarstvo in čim večjo gospodarsko suverenost. Po prepričanju ministra je prav tako nujno potrebno zagotoviti enake konkurenčne pogoje in transparentne odnose v prehranski verigi.

Posebni pooblaščenec predsednice republike za področje gospodarskih zadev Igor Mervič je spomnil na podatke, ki kažejo, da smo v Sloveniji pri mesu samooskrbni, pri rastlinski pridelavi pa ne. Pri zagotavljanju prehranske samooskrbe se obenem ne sme ignorirati prehranskih navad kupcev, je dejal Mervič in izpostavil statistične podatke, ki kažejo, da poraba mesa v državah, kot je Avstrija, pada. To se bo po njegovem prepričanju zgodilo tudi v Sloveniji

Samooskrbo s sadjem in zelenjavo bi posledično morali povečati, a se po Mervičevih besedah za to nič ne naredi. "Zdaj pa prihaja do tega, da smo oporečeno rastlinsko hrano uvozili," je opozoril. Na očitke, da trgovci kupujejo sadje in zelenjavo v tujini, ker je tam cenejša, pa je odgovoril, da jo kupujejo v tujini, ker jo je v Sloveniji premalo.

Predsedničini forumi bodo potekali skozi celoten mandat predsednice republike in so povezani s strateško pomembnimi temami za prihodnost Slovenije. Prvi, ki je potekal 23. maja, je bil posvečen zdravstvu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste