Slovenija je meglena dežela

Ne prižigajte meglenk po nepotrebnem, megla zahteva še več pozornosti in trezno glavo

Andraž Zupančič
9. 11. 2023, 19.46
Deli članek:

Jesenski in zimski meseci nas na cesti vedno znova razveseljujejo z različnimi pastmi, od zasneženosti, poledice do bolj »nedolžne« megle. Ravno megla je nekaj, kar voznike vedno znova preseneti, vožnja pa je takrat lahko zelo nevarna.

Pixabay
Megla v pasovih je zelo zahrbtna, meglenke pa prižigajte s pametjo, da ne zaslepite drugih voznikov.*

Nekoč, ko so se prebivalci ogrevali s tako rekoč vsem, kar jim je prišlo pod roke, so bili v jesenskih in zimskih dneh po kotlinah dnevi, ko si meglo lahko »rezal z nožem«. Z leti, ko se je način ogrevanja spremenil in postal bolj ekološki, je bilo megle veliko manj. A zdaj, ko postajajo energenti spet pregrešno dragi, se vračajo stare navade. Drva, premog in vse vmes spet roma v peči hiš in temu primerno bolj je onesnažen tudi zrak. In če k tem delcem v zraku dodamo še več vlage, dobimo meglo, sovražnico vsakega voznika.

Megla namreč zmanjšuje vidljivost in povzroča tudi spolzko vozišče, zato je tveganje za nastanek prometnih nesreč večje. Več kot ključno je, da se vozniki v takih primerih odzovejo pravočasno in predvsem pravilno.

Kaj je megla

Megla je neke vrste oblak, ki je »prizemljen«. Vlaga – te pri nas v zadnjem času res ne manjka – izhlapeva in se dviguje, v določenih višinah pa se ohlaja in kondenzira, kar opazite kot meglo. Za njen pojav je torej nujna visoka vlažnost ozračja. Meglo boste zato največkrat opazili v bližini vodnih virov in drugod, kjer je v ozračju veliko vlage.

Megla, kot bi rekli meteorologi, nastane na območju visokega zračnega pritiska. Takrat se zrak giblje proti tlom. Tam vlaga naleti tudi na trdne delce, ki jih skozi dimnike spuščamo prebivalci in okoli katerih se hitro naredijo majhne kapljice, ki pa so dovolj lahke, da se ne spremenijo v dež. Od teh delcev, tlaka in vlažnosti je potem odvisno, kako gosta je megla.

V Sloveniji je po ugotovitvah Arsa število dni z meglo v zadnjih desetletjih v urbanih okoljih nekoliko upadlo, sredi osemdesetih so zabeležili celo do 130 dni z meglo na leto, zdaj se je številka ustalila pri približno 80 dneh.

Kaj naj naredijo vozniki 

Najbolj je za voznike nevarna megla v pasovih, ko lahko iz povsem jasnega vremena z dobro preglednostjo zapeljejo v neke vrste vlažen mlečen zid in takrat se lahko stvari zapletejo. Najprej velja zmanjšati hitrost, pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 kilometrov na uro, pomembna pa je tudi varnostna razdalja do vozila pred vami.

Nikar ne uporabljate dolgih luči, saj se premočna svetloba v megli odbija in še zmanjšuje vidljivost. Meglenke, sprednje in zadnje, prižgite le, ko ste na cesti sami oziroma ko z njimi ne zaslepite drugih voznikov. Naloga meglenk ni toliko, da bi vi bolje videli, ampak da vas drugi vidijo. Če se vidljivost izboljša, takoj ugasnite meglenke, saj sicer zaslepite voznike, ki vam prihajajo nasproti ali vozijo tik za vami.

Vozniki naj v megli ne vozijo sunkovito, prehitri manevri na spolzki podlagi lahko povzročijo nestabilnost vozila. Prav tako je treba še bolj paziti na oznake ob cesti, na gradbiščih in podobno so te slabše vidne. Če se večinoma vozite po istih cestah, boste sčasoma že sami lahko predvideli, kje bi se megla lahko pojavila. Če pa ste na poti po manj znanih cestah, se velja prej pozanimati oziroma spremljati opozorila, tudi na tablah nad avtocestami. Najhujše stvari v megli se dejansko lahko zgodijo ravno na avtocestah, kjer so hitrosti vožnje večje, poleg tega se rada pojavlja megla v pasovih, ki zelo preseneti voznike. Na avtocestah so ob straneh tudi zarisane oznake (polkroga). Če vidite dva, potem lahko vozite do 70 km/h, če pa vidite le enega, je 50 km/h največja priporočena hitrost.

Primož Lavre
Vozniki so v primeru megle še dodatno obremenjeni.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste