Alkohol

Alkoholne ključavnice za nepoboljšljive povratnike?

G.G./STA
7. 11. 2023, 15.56
Posodobljeno: 7. 11. 2023, 16.03
Deli članek:

Agencija za varnost prometa (AVP) in Evropski svet za varnost v prometu sta na mednarodni konferenci predstavila možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic kot rehabilitacijskega programa za povratnike v vožnji pod vplivom alkohola.

Profimedia
Alkoholna ključavnica je naprava, v katero mora voznik pihniti, preden lahko prižge motor vozila

Zviševanje sankcij se namreč ni izkazalo kot učinkovito pri odvračanju težjih kršiteljev in trdovratnih povratnikov od vožnje pod vplivom alkohola, je poudarila v. d. direktorja AVP Simona Felser. Zato se ji ob ostalih možnostih zdi pomembno preučiti tudi vgradnjo alkoholnih ključavnic kot dopolnilnega prekrškovnega ukrepa oz. rehabilitacijskega programa. K premisleku o uvedbi tega ukrepa Felserjeva poziva tudi v primeru poklicnih voznikov, pri prevozih otrok in šolah vožnje.

"Veliko število udeležencev v cestnem prometu, ki so bili pozitivni na testu alkoholiziranosti, je tudi povratnikov," je bila jasna državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle. Policija namreč pogosto kontrolira voznike, ki jim je zaradi vožnje pod vplivom alkohola že bila večkrat izrečena odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Prav v takšnih primerih bi alkoholna ključavnica delovala kot dodaten vzvod za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, je ocenila Heferle.

Belgijski model

Alkoholna ključavnica je uzakonjena že v vrsti evropskih in zahodnih držav, izvršni direktor Evropskega sveta za varnost v prometu Antonio Avenoso pa ne zagovarja modela, po katerem je ključavnica obvezna za vso populacijo. Kot učinkovitega je navedel belgijski model, kjer alkoholne ključavnice ne vidijo kot kaznovalne politike, temveč kot način, kako ljudem pomagati k varni vožnji. Alkoholne ključavnice namreč uporabljajo kot alternativo sodnemu suspenzu vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ljudje se zato raje odločijo zanjo, saj jim pomaga ozdraviti problem alkoholizma in jih pri tem ne omejuje pri mobilnosti, je ocenil Avenoso.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je dejal, da je v parlamentarnem postopku predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023-2030, ki predlaga tudi preučitev dviga regresnega zahtevka zaradi povzročitve hude prometne nesreče zaradi alkohola ali prepovedanih drog s 13.560 evrov na 130.000 evrov in zniževanje mejnih vrednosti alkohola v krvi na enotno mejo 0,0. Možnost uvedbe alkoholne ključavnice je Rajh izpostavil kot možen dodaten ukrep v novi resoluciji. O njej kot možni rešitvi razmišljajo tudi na ministrstvu za pravosodje, je navedel državni sekretar Igor Šoltes. Na ministrstvu namreč podpirajo vse načine, ki bi zmanjšali obravnavo posameznikov v kazenskih in prekrškovnih postopkih.

Alkoholna ključavnica je naprava, v katero mora voznik pihniti, preden lahko prižge motor vozila. Po trditvah Avenosa je na voljo več tehničnih rešitev, ki preprečujejo, da bi vanjo pihali denimo z balonom ali s pomočjo trezne osebe. Ledino te tehnologije sta orali Švedska in Finska, danes pa te sisteme najdemo v Franciji, na Poljskem, Litvi, uvajajo pa jih tudi v Italiji, je pojasnil.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste