»Divje« vreme

Foto: Vetrolom divjal tudi po Ljubljani, podrlo drevesa na otroškem igrišču

S.R.
21. 10. 2023, 07.40
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 13.53
Deli članek:

Po burnem vremenskem dogajanju podnevi jo je vreme zagodlo tudi ponoči, ko je Slovenijo prešla močna nevihtna celica.

Bralka
Podrta drevesa na otroškem igrišču v Zgornji Šiški.

O včerajšnjih vremenskih neprilikah smo že poročili. Veter, ki je po nižinah ponekod lomastil s hitrostjo 70 kilometrov na uro, v gorah pa celo preko 100 kilometrov na uro, je največ težav povzročil na Gorenjskem, zlasti na širšem območju Bohinjskega jezera in Kranjske gore, kjer so morali zaradi številnih podrtih dreves in morebitnih dodatnih nevarnosti do nadaljnjega zapreti prelaza Vršič in Korensko sedlo. Po podatkih prometno-informacijskega centra sta prelaza še vedno zaprta, zaprta pa je tudi cesta čez Jezerski vrh.

V večernih urah, in sicer malo po 20. uri, je kalvarijo doživelo tudi naselje Trnovo ob Soči v občini Kobarid, ki ga je zajelo močno neurje. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, v dogajanju sicer ni bilo poškodovanih, a je po prvih podatkih poškodovanih šest stanovanjskih objektov, pri čemer je eden neuporaben. Pri preostalih je poškodovana kritina. Poročajo še, da si je stanovalec najhuje poškodovanega objekta prenočišče sam poiskal pri prijateljih. Hkrati sta poškodovani strehi na tamkajšnjih župnišču in cerkvi. »Prav tako so poškodovana ostrešja štirih gospodarskih poslopij in parkiran osebni avtomobil,« so še navedli. Del naselja je ob tem zaradi okvare na elektroenergetskem vodu ostal brez električne energije. Vzdrževalci bodo napako odpravili tekom današnjega dneva. Na terenu so sicer posredovali gasilci PGD Kobarid, Breginj, Drežnica in Bovec ob podpori OŠCZ Kobarid.

Aleksander Vončina / poveljnik CZ občine Kobarid
Posledice včerajšnjega vetroloma v Trnovem ob Soči.

Drevesa podiralo tudi v Ljubljani

V nočnih urah je sicer Slovenijo prešla še ena močnejša nevihtna celica, ki je prispela z italijanske strani ter ki so jo spremljali močnejši nalivi in udari strel. Čez državo se je sprehodila razmeroma hitro, a je odvrgla velike količine vode, veter pa je tudi ponoči podiral drevesa. Nekaj jih je padlo tudi v Ljubljani. Na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Postojna, Slovenj Gradec in Trbovlje so na upravi zabeležili 75 dogodkov, od tega največ v osrednji Sloveniji v Ljubljani, in sicer 55, poroča STA.

Bralka
Podrta drevesa nedaleč od Ruskega carja v ljubljanskem Bežigradu.

V Beli krajini v nočnih urah 27 stopinj Celzija

V nočnih urah se je na družabnem omrežju X oglasil meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter, ki je včerajšnje vremensko dogajanje označil za »divje.« »Na severozahodu nalivi, veter, nevihte. Na Kredarici najmočnejši sunek vetra 153 km/h, na Kaninu 129 km/h. V Črnomlju ob 21. uri z južnim fenom pogrelo do 27 °C,« je pojasnil svoj pogled na situacijo.

Danes bo po napovedih meteorologov Arsa v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, v alpskih dolinah okoli 16 stopinj Celzija. Jutri bo sprva bolj oblačno, na zahodu in jugu bodo še krajevne padavine. Čez dan se bo delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 15 do 20 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V torek bo oblačnost od zahoda naraščala, popoldne bo v zahodnih krajih že deževalo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste