Čezmejno sodelovanje

Slovenija bi potrebovala tri helikopterske centre, sodelovanje s sosedi bi pomagalo

Alenka Tratnik
21. 10. 2023, 07.27
Deli članek:

Občina Ajdovščina želi s Furlanijo - Julijsko krajino nadgraditi sodelovanje ob izrednih dogodkih na čezmejnem območju. Cilj je povezati reševalne službe z obeh strani, tudi z učinkovitim reševanjem iz zraka. Načrt med drugim predvideva skupna usposabljanja enot za reševanje ter nadgradnjo baz teritorialnih podatkov in spletnih orodij za njihovo uporabo.

Ervin Čurlič
Cilj projekta In4Safety je povezati reševalne službe z obeh strani, tudi z učinkovitim reševanjem iz zraka.

Ne samo ob požarih in poplavah, sodelovanje ter usklajeno načrtovanje preventivnih programov in intervencij je na čezmejnem območju nujno za učinkovito posredovanje, poudarjajo na Občini Ajdovščina, ki je s petimi partnerji začela nov evropski projekt In4Safety. Z njim želi nadgraditi dosedanje sodelovanje z lokalnimi oblastmi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) in povezati reševalne službe na čezmejnem območju, da bi lahko ob izrednih dogodkih pomagale druga drugi.

Povezujejo reševalce z obeh strani meje

Kot so pojasnili v upravi občine, bodo v 750 tisoč evrov vrednem projektu skupni čezmejni protokol za ukrepanje ob naravnih nesrečah med Slovenijo in Italijo ter protokol o sodelovanju med deželama FJK in Benečija nadgradili z dvema akcijskima načrtoma. Prvi bo namenjen podpori služb novega zdravstvenega centra v Ajdovščini in njegovi povezavi s partnerji v Italiji. Drugi pa bo prinesel načrt upravljanja v izrednih razmerah metropolitanskega mesta Benetke, s katerim bodo določili postopke za sodelovanje z deželo Furlanijo - Julijsko krajino in sosednjimi regijami.

Cilj je povezati reševalne službe z obeh strani, tudi z učinkovitim reševanjem iz zraka v primeru nesreč. »Prepričan sem, da bomo svojo odzivnost in pripravljenost s projektom še izboljšali, saj ta odgovarja na enega pomembnih izzivov v Sloveniji, to je vzpostavljanje novega servisa reševanja iz zraka. Pomemben del tega servisa želimo vzpostaviti prav v Ajdovščini,« je na uvodnem srečanju povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na Občini Ajdovščina Janez Furlan.

Bobo
Nesreče ali požari ne poznajo meja, zato je treba reševati težave skupaj, v korist vseh.

Baze podatkov, slovar izrazov in praktična vaja

Kot je dodal, je ključni cilj novega projekta omogočiti hitrejše, učinkovitejše, predvsem pa bolj usklajeno ukrepanje ob izrednih dogodkih. Tudi v smislu, da pri pomoči iz zraka ne bo zapletov, bodisi na tleh bodisi v zraku.

V ta namen bodo tudi z inovativnimi pristopi nadgradili baze podatkov in razvili skupni načrt usposabljanj. »Poleg tega bomo pripravili italijansko-slovenski slovar pogostih fraz za skupno delovanje čezmejnih reševalnih enot, kar je prav tako inovativni vidik projekta. Za preverjanje novih akcijskih načrtov bomo izvedli čezmejno praktično vajo na območju Gorice in Nove Gorice, v katero bomo prek inovativne simulacijske igre igranja vlog aktivno vključili tudi prebivalce obeh mest,« je še povedal Furlan.

Bo v Ajdovščini tretji helikopterski center?

Dolgoročni cilj Ajdovcev pa ni le čim boljše čezmejno sodelovanje pri reševanju iz zraka, pač pa tudi moderno opremljen helikopterski center nujne medicinske pomoči. Za optimalno delovanje sistema v celotni Slovenji bi namreč po izračunih strokovnjakov potrebovali tri takšne centre. Zdaj delujeta na Brniku in v Mariboru. »Arhitekturni elaborat je izbran, sledi izdelava dopolnjene idejne zasnove in projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, da bodo novi prostori nared do leta 2026,« je ob občinskem prazniku napovedal župan Tadej Beočanin.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste