Prenova

Sežanska športna dvorana dobiva novo obleko

Petra Mezinec
20. 10. 2023, 21.36
Deli članek:

Septembra se je začela druga faza energetske sanacije športne dvorane v Sežani. Več kot polovico denarja za 585.000 evrov vredno investicijo bosta prispevala ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Fundacija za šport, dvorana pa bo do februarja prihodnje leto dobila novo streho, fasado, uredili bodo tudi strelovod.

Petra Mezinec
Športna dvorana bo v sklopu druge faze energetske sanacije dobila novo streho in fasado.

Športno dvorano so zgradili leta 1977 in še danes je to največji pokriti športni objekt v Sežani, na tribunah lahko gosti 900 gledalcev. »Prepričani smo, da je treba najprej urediti obstoječe objekte, šele nato lahko razmišljamo o novih. Sanacija dvorane je nujna za to, da omogočimo varno ukvarjanje s športom,« je pojasnil Niko Zadnik, direktor Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana, ki objekt tudi upravlja.

Več kot polovica denarja iz zunanjih virov

Na razpis za projekt sta se prijavili dve podjetji, najugodnejšo ponudbo je podalo podjetje Godina. Z drugo fazo energetske sanacije bo objekt dobil novo streho in fasado, uredili pa bodo tudi strelovod, so pojasnili na sežanski občini.

Skupna vrednost je nekaj manj kot 585.000 evrov, od tega bo sežanska občina kot lastnica objekta prispevala 260.000 evrov. Preostal del denarja za sanacijo so pridobili od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, in sicer 250.000 evrov, pa tudi od Fundacije za šport. Dela bodo predvidoma trajala, tako določa tudi pogodba, do konca februarja 2024.

Izkoristijo vsako minuto

Športna dvorana ni pomembna le za šolarje sežanske osnovne šole, temveč v njej trenira veliko športnikov vseh starosti. »Zasedena je vsak dan od 6. do 22. ure. V popoldanskih urah jo uporabljajo osnovnošolci, ki v njej opravijo kar 80 šolskih ur telovadbe tedensko. Vedeti moramo tudi, da je otrok veliko več kot leta 1977, ko je bila zgrajena. Popoldne pa jo uporabljajo za trening košarke, rokometa, atletike ... Skupaj kar 32 selekcij. Prostih terminov praktično ni,« je dodal Zadnik. Z energetsko obnovo bodo tako privarčevali pri energiji, ki je vse dražja, poleg tega pa bodo zaradi boljše izolacije dvorano lahko uporabljali tudi v poletnih mesecih, je prednosti obnove naštel direktor zavoda.

Po zunanjosti sledi še notranjost

Že pred dvema letoma je občina zaključila prvo fazo energetske obnove, katere vrednost je bila dobrih 330.000 evrov. Takrat so zamenjali vsa okna in steklene površine, namestili pa so tudi brisoleje in senčila. S tem pa obnove še ni konec, na občini načrtujejo tudi notranjo obnovo dvorane.

***1 stran ŠTEVILKA 585.000 evrov je vredna druga faza energetske obnove športne dvorane v Sežani. SLIKA 1 (športna dvorana, sežana): Športna dvorana bo v sklopu druge faze energetske sanacije dobila novo streho in fasado.***

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste