Preiskava v teku

Slovenca v ločenih akcijah poskrbela za teroristično grožnjo

D.K.
20. 10. 2023, 13.10
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 16.50
Deli članek:

Policija je v preteklih dneh obravnavala grožnje o izvedbi terorističnega napada v Ljubljani. O incidentu poročajo tudi izpred azilnega doma na Viču.

Marko Vavpotič
Fotografija je simbolična.

Med intenzivnim zbiranjem informacij zaradi trenutnih varnostnih razmer po Evropi ter povečane stopnje nevarnosti terorizma so slovenski policisti v tem tednu prijeli tudi prijavo, da so organizatorji javnega shoda, ki je potekal včeraj popoldne na Trgu republike v Ljubljani, že pred shodom prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada na shodu.

Policija prijela 20-letnega državljana Slovenije

»Aktivnosti policije so takoj stekle in tako so policisti včeraj, prijeli 20-letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, same aktivnosti predkazenskega postopka še potekajo, zato trenutno več informacij še ne moremo podati. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja,« so danes sporočili iz policijske uprave Ljubljana.

"Zaradi navedenih dejanj so bile aktivnosti zavarovanje včerajšnjega javnega shoda močno povečane, saj je najpomembnejša naloga policije prav zagotavljanje varnosti vsem udeležencem in naključno navzočim na kraju. Prav tako pa je pomembno, da lahko vsem zagotovimo pravico do mirnega javnega zbiranja in združevanja. Na samem shodu kršitev javnega reda in miru nismo beležili, shod pa je potekal mirno. Zbiranje informacij še poteka, v primeru ugotovljenih prekrškov ali drugih kaznivih ravnanj pa bomo ustrezno ukrepali," so dodali. 

Sa. R.
Podrobnosti včerajšnjih incidentov je na novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic.

Policisti obravnavali 35-letnega Slovenca in 37-letnega državljana Maroka

Nekaj pred 23. uro pa so bili policisti obveščeni, da se pred objektom na območju Viča nahaja osebno vozilo slovenskih registrskih označb, ki ima na glas radio v vozilu. Naknadno je v vozilo prisedla še ena oseba. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu, pri tem pa ni izrekla nobenih groženj.

Okolica samega vozila je bila zavarovana, policisti pa so osebi pozvali, da izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevala. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in pa policisti specialne enote policije, ki so nato opravili prijetje voznika, druga oseba pa je sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so ga prijeli varnostniki. Pri pregledu oseb in vozila, nevarnih predmetov ni bilo najdenih. Z voznikom osebnega vozila, 35-letnim državljanom Slovenije, je bil na kraju izveden postopek in prvi nujni preiskovalni ukrepi ter drugi ukrepi v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije, nakar so na kraju z osumljencem postopek zaključili. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka.

Sopotnik, 37 letni državljan Maroka, ki se je v vozilu vozniku priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do iztreznitve, izdan pa mu je bil plačilni nalog.

Policisti na preži 24 ur na dan

"Aktivnosti policije potekajo neprestano 24 ur na dan, 7 dni v tednu in tako spremljamo, analiziramo in aktivno ukrepamo v vseh dogodkih, ki bi lahko pomenili kakršnokoli grožnjo. Vendar pa se moramo zavedati, da lahko za varnost v družbi največ naredimo skupaj. Tako naprošamo vse, ki bi glede na trenutne razmere imeli kakršnekoli informacije o dogajanju v svoji okolici, ki jim povzroča vznemirjenje ali pa so jim okoliščine preprosto nenavadne, da o tem obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200," dodajajo na PU Ljubljana.

Pred tem je portal 24ur.com neuradno poročal, da se je v azilnem domu na Viču včeraj okoli 23.00 zgodil incident, ki ga policija po njihovih informacijah obravnava kot teroristično dejanje. Radikalizirani Slovenec naj bi grozil, da se bo razstrelil, navaja omenjen portal, ki še piše, da naj bi pred azilni dom na Viču prišla dva moška, eden od njiju naj bi vstopil v stavbo in grozil, da se bo razstrelil. Ob tem naj bi vzklikal "Alah akbar" (Alah je velik, op. a.). Drugi moški naj bi ga čakal v avtu. Na kraju je posredovala specialna enota policije, ki je moškega na koncu prijela.

Več informacij bo znanih v popoldanskih urah, ko bodo policisti podali tudi izjavo za javnost glede izvajanja nalog policije v povezavi s terorizmom.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste