Incident v ZD Ljubljana

Starša razbijala po vratih ordinacije in zdravniku grozila, da ga bosta ubila

J.V.
19. 10. 2023, 12.15
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 13.07
Deli članek:

Razburila ju je ocena, da zdravstveno stanje otroka ni nujno in da ne potrebuje takojšnje oskrbe. Ker niso prihajali iz Ljubljane, jih je zdravnik napotil v domačo ambulanto.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V ljubljanskem zdravstvenem domu se je na pediatrični nujni medicinski pomoči v nedeljo zgodil incident: starša otroka sta grozila osebju zdravstvenega doma. Nekatere okoliščine primera sta danes na tiskovni konferenci predstavili pediatrinja in predstojnica enote Vič-Rudnik Katja Dejak Gornik in vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Tatjana Grmek Martinjaš.

Niso prihajali iz Ljubljane

Kot je pojasnila Grmek Martinjaš, je otroka najprej pogledala medicinska sestra v skladu s triažnim postopkom, ki se je o stanju posvetovala tudi z zdravnikom. Ta je otroka tudi videl in ocenil, da stanje ni nujno in da ne potrebuje takojšnje oskrbe. Ker družina ni prihajala iz Ljubljane, jih je zdravnik usmeril v dežurno ambulanto domačega kraja. Starši se s tem niso strinjali in so pričeli najprej verbalno, potem pa še fizično obračunavati z osebjem.

Zdravstvena ekipa se je zatekla v ordinacijo

Ekipa, ki je obravnavala otroka, se je zatekla v ordinacijo. Starši so tolkli po vratih in zdravniku grozili, da ga bodo ubili. Nasilje je trajalo kakšnih 15 minut, odšli so tik pred prihodom policije. Zdravnik je po incidentu zapustil delovno mesto v strahu, da se bosta nasilneža vrnila. Naslednji dan je v šoku sporočil, da jemlje bolniško, je pojasnila Grmek Martinjaš. In poudarila, da tovrsten izbruh nasilja nad zdravstvenim osebjem ni bil prvi.

Kličejo tudi, če je enkrat sredi noči bruhal

Dejak Gornik je ob tem pojasnila, da je pediatrična nujna medicinska pomoč v ZD Ljubljana organizirana za otroke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Ljubljana in okoliških krajih. "Dejstvo je, da pregledujemo otroke iz širše osrednjeslovenske regije, za kar nas je premalo in tega ne zmoremo. Včasih sta zadostovali dve ekipi, zdaj potrebujemo štiri. Zdravnikov ni. Večkrat smo že poslali dopis okoliškim zdravstvenim domovom, naj vendarle poskrbijo, naj otroci na urgenco hodijo v svojem kraju in ne v Ljubljano. Kljub temu obravnavamo okoli 20 odstotkov otrok iz okoliških občin," je poudarila.

Dodala je, da se nanje obračajo tudi starši, ker je otrok enkrat sredi noči bruhal ali pa imel pol ure povišano temperaturo 37,4 stopinje Celzija. "Tudi nenujne primere večinoma pogledamo, a jih obvestimo, da morajo iti na urgenco v svojem kraju. Razumemo, da starše skrbi, ampak v vseh navodilih je jasno, kdaj je treba obiskati pediatrično nujno medicinsko pomoč in kdaj ne." Kot sicer poudarja, lahko starši vedno pokličejo in se posvetujejo, ali je obisk urgence nujen ali ne.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste