Pismo sindikata

Za resničnostno serijo skoraj 2 milijona, kaj pa dostojno plačilo vojaka?

R.T.
19. 10. 2023, 10.34
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 08.45
Deli članek:

Na ministrstvu za obrambo (MORS) nameravajo posneti dokumentarno resničnostno serijo. V sindikatu so zadržani. Imajo nekaj pomislekov.

Sašo Švigelj
Vojaki so pomagali tudi pri odpravljanju posledic poplav. Na fotografiji med čiščenje v Mostah pri Komendi.

Podpirajo »napore«, »dobre ideje« in »nove moderne pristope«, ki bi povečali zanimanje mladih za poklic vojaka. Zavedajo se, da je treba zaradi podhranjenosti vojske nekaj storiti, nenazadnje prihaja med vojaki do izgorelosti. Pravijo, da pripadnik Slovenske vojske v povprečju dela 240 ur na teden.

Kaj jih torej moti? »Nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov,  medtem pa ignorirate odločitve Evropskega sodišča kot tudi odločitve Vrhovnega sodišča RS glede plačila ur pripravljenosti na določenem kraju oz. delovnem mestu pripadnikom SV,« sporočajo v odprtem pismu, kjer dodajajo, da so v sindikatu vložili več kot 1700 tožb na delovno in socialno sodišče. »Neodzivnost s strani MO pa v sindikatih in med oškodovanimi pripadniki lahko razumemo samo na način, da z zavlačevanjem želite doseči, da oškodovani pripadniki, ki niso vložili tožbe in bodo zaradi zastaralnih rokov v morebitni pozitivni odločitvi sodišča prikrajšani pri izplačilu,« so ostri v sindikatu.

Za konec ministru za obrambo Marjanu Šarcu sporočajo, da »Prej, ko boste spoznali, da je edina realna promocija vojaškega poklica zadovoljen pripadnik SV, ki mu ni potrebno iskati svoje pravice na pristojnih sodiščih in prejme pošteno plačilo za opravljeno delo toliko manj, bo potrebno razmetavati denar davkoplačevalcev še posebej ob dejstvu, da je promocijski učinek dostojno plačanega vojaka bistveno bolj verjeten v dosegu novih zaposlitev kot pa projekt resničnostne serije po poročanju medijev, vredne 1,9 milijona evrov, ki pa nima nobenega zagotovila o uspešnosti novih zaposlitev.«

Kakšna bo ta dokumentarna resničnostna serija?

Menda na pozitivne vidike vojaške službe in njen prispevek družbi. Tekmovalci se bodo v različnih vsebinskih sklopih pomerili v izvajanju nalog, kot so postavljanje vojaškega tabora, premagovanje ovir ali reševanje ranjenca. Serija, ki bo obsegala vsaj 10 epizod, ki bodo trajale od 40 do 45 minut, bo namenjena gledalcem v starosti od 16 do 30 let. Kot so še zapisali, bo vsebina serije prilagojena interesom in potrebam mladih, ki naj bi jih spodbujala k razmisleku o opravljanju vojaškega poklica oziroma sodelovanja s Slovensko vojsko.

Izvajalec serije bo za 1,9 milijona evrov družba Akademija Ris iz Zagradca pri Grosupljem. Večer je poročal, da gre za podjetje v stoodstotni lasti Luke Zorenča, ki je brez zaposlenih in brez prometa. Podjetje je bilo ustanovljeno pod imenom MPL trgovina s plovili, a ga je konec junija letos, dva meseca pred objavo poziva MORS, nekdanji lastnik prodal Zorenču, ki ga je nato preimenoval v Akademija Ris.

Zorenč je za Večer povedal, da  ima kot nekdanji pripadnik enote za specialno delovanje Slovenske vojske obširne izkušnje in podrobno poznavanje vojaškega poklica, odkar pa je zapustil vrste SV, pa se po lastnih besedah ukvarja z različnimi načini popularizacije vojaških veščin in poklica. Med drugim je napisal knjigo z naslovom Ris, po kateri je po njegovih navedbah zasnovana tudi serija, ponujena v razpisu. »Že več let na podlagi izkušenj iz specialnih sil izvajam številne kompleksne tečaje napredne medicine in preživetja v naravi. Del teh tečajev in dogodkov je tudi medijska ekipa, ki producira epizodne serije. Nekatere angleške verzije na kanalu youtube imajo tudi več kot 2 milijona ogledov. V razpisu skupaj s podizvajalci izpolnjujemo vse zahtevane reference, kar je potrdila tudi razpisna komisija. Kot zahteva razpis, so bile naše oddaje predvajane na največjih komercialnih televizijah, glavni nastopajoči pa imajo skupaj več desetletij izkušenj najzahtevnejših profilov v vojaškem poklicu.«

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste