Vrednosti svinca in cinka "res visoke"

Eržen glede Mežiške doline: Ne zadržujte se ob reki in nikar ne »šarite« po mulju, to posebej velja za majhne otroke

G.G./R.M.
30. 8. 2023, 14.10
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 16.34
Deli članek:

Predstavniki Agenciji RS za okolje (Arso) so predstavili rezultate analiz poplavnega mulja v zgornji Mežiški dolini.

Občina Mežica
Kaj vse se skriva v mulju? Fotografije iz Mežice takoj po poplavah.

Rezultati analiz mulja, ki jih je vodila Agencija RS za okolje (Arso) bodo znani v začetku septembra, predvidoma prihodnji teden, je bilo zamišljeno še danes zjutraj. Ker so se na družbenih omrežjih včeraj pojavili rezultati analize vzorcev tal z območja ob reki Meži v Prevaljah, so pri Arsu najverjetneje pohiteli in so rezultate predstavili že danes.

Vzorce so vzeli na 11 mestih od Črne na Koroškem do Dravograda. Takšni rezultati so za Mežiško dolino, ki je zgodovinsko obremenjena s težko industrijo, pričakovani. Vrednosti cinka, svinca in kadmija »so res visoke«, je dejala Janja Turšič iz Arsa, zlasti vrednosti svinca so povsod dosegle kritične vrednosti. Rezultate pa je treba primerjati z rezultati iz preteklosti, in že prej so bili na določenih mestih ob Meži zelo visoki, krepko čez kritične vrednosti. »Zavedati se je potrebno, da je v zgornji Mežiški dolini industrija povezana z rudarjenjem, topilništvo, metalurgijo, obstaja že več kot 300 let in to ima nek vpliv na okolje, ki se odraža v sedimentu v Meži in tleh, ki so na tem območju, predvsem ob reki Meži,« je postavila zadeve v historični kontekst Janja Turšič.

S.R. / M24
Janja Turšič iz Agencije RS za okolje (Arso).

»Rezultati niso presenečenje«, je uvodoma ponovil strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen. »Mi smo pred več kot 20 leti opravili raziskavo o vplivu okolja na zdravje prebivalstva in ugotovili, da je ta vpliv znaten, še posebej pri otrocih.« In sicer, iz več razlogov, eden od glavnih je ta, da gre pri majhnih otrocih za razvijajoči se organizem, ki je v tej fazi razvoja še posebej občutljiv, kajti nima možnosti, da bi izločil večje vsebnosti svinca, je pojasnil Eržen.

»Takrat smo ugotovili  dramatične razmere, vsebnost svinca pri 80 odstotkih otrok, ki so sodelovali v preiskavi, presežena, v nekaterih primerih tudi zelo visoka,« je dejal. Potem je bil sprejet program sanacije zgornje Mežiške doline. V 15 letih so dosegli bistveno izboljšanje. »Vpliv na zdravje otrok se je drastično zmanjšal,« je dejal Eržen in nadaljeval, da je potrebno tak pristop ubrati tudi v prihodnje. »Žal je Meža ob tej poplavi veliko teh ukrepov odnesla,« je ob tem poudaril.

»Prizadevamo si in aktivnosti že tečejo, da bi s takim programom nadaljevali, v okviru sanacij razmer po poplavah. Pričakujemo, da bodo prebivalci sčasoma bistveno manj ogroženi, kot so v tem trenutku,« je dejal. In še: »Pričakujemo, da se bodo ukrepi, ki jih bomo izvajali v prihodnje, odvijali precej hitreje kot v zadnjih 15 letih.«

S.R. / M24
Strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

Nikar šariti po mulju

Pri Nijz so prebivalce že takoj po poplavah opozorili na pomembnost zaščite rok, ki si jih je treba po opravljenem delu temeljito umiti. Večji problem kot zaužitje svinca, ki ga telo v večji meri prebavi in izloči, je prašenje, ki ga ljudje vdihavajo, zato so prebivalcem svetovali mokrenje površin in zapiranje oken, poroča STA. Navodila za samozaščitno obnašanje, da ne bi prišlo do pretiranega vnosa svinca v telo, so zbrali na spletni strani NIJZ, nanašajo pa se tako na prehrano, osebno higieno in čiščenje prostorov. »Predvidevamo, da se ljudje ne bodo zadrževali ob reki in šarili po mulju. Če bi dovolili, da bi se otroci igrali ob mulju, bi tvegali povečan vnos teh elementov,« je še poudaril Eržen. Posledice za zdravje se pokažejo ob dolgotrajni izpostavljenosti povečanemu vnosu težkih kovin, je izpostavil. Glede pridelkov je Eržen povzel stališče kmetijskega inštituta, naj se vsi tisti pridelki, ki so bili poplavljeni, zavržejo.

STA
Prizor iz Črne na Koroškem.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste