Onesnaženje s svincem in cinkom

Neuradni rezultati analize tal ob Meži povzročili razburjenje! Pomembna bo primerjava

G.G.
30. 8. 2023, 12.07
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 16.19
Deli članek:

Kdor vsaj bežno pozna zgodovino industrije v Zgornji Mežiški dolini, sluti, da analiza vzorcev tal, ki jih je poplavila reka Meža, ne bo ugodna.

Primož Lavre / M24
Odstranjevanje posledic poplav na Prevaljah. Meža je prinesla in raznesla mulj in druge navlake, v katerih so tudi strupene snovi.

Rezultati analiz mulja in tal, ki jih je vodila Agencija RS za okolje (Arso) bodo znani v začetku septembra, predvidoma prihodnji teden, je bilo zamišljeno še danes zjutraj. Ker so se na družbenih omrežjih včeraj pojavili rezultati analize vzorcev tal z območja ob reki Meži v Prevaljah, so pri Arsu pohiteli in so rezultate predstavili že danes.

Občan Prevalj je meritve naročil pri podjetju Envit iz Komende, ki se ukvarja s problematiko onesnaženosti tal, njegov sosed pa jih je objavil na Facebooku. Analizo so opravili na mestih, kjer je Meža prinesla mulj, ki so ga sicer že odstranili. Na vrtu, zelenici, otroškem igrišču in fontani so merili vsebnost svinca, cinka in kadmija, »potencialno toksičnih elementov«, kar skorajda ni potrebno spominjati. Rezultati so za laika strahotni. Nakazujejo na »nerešljivo okoljsko katastrofo«, kot je zapisal eden od uporabnikov Facebooka.

Prebivalec Prevalj je na Facebooku objavil rezultate vzorcev tal, ki so jih opravili ob hiši, ki jo poplavila Meža. "Očitno je prišlo tudi do ekološke katastrofe. Se bodo otroci še lahko igrali na travi? Bomo še lahko kaj posadili na vrtovih? Nimam besed ... Poglejte si sami iz priloženega dokumenta," je zapisal Prevaljčan.

»Analizirani vzorci presegajo kritično vrednost za svinec in cink ter opozorilno vrednost za kadmij,« se glasi interpretacija rezultatov. Kritične vrednosti svinca so na vrtu in trati skoraj dvakrat previsoke, cinka pa trikrat. Minimalno bolje je na otroškem igrišču. In kaj pomeni »kritična vrednost«? To je »koncentracija posamezne nevarne kovine v tleh, pri kateri zaradi škodljivih učinkov ali vplivov na človeka in okolje onesnažena tla niso primerna za pridelavo rastlin, namenjenih prehrani ljudi ali živali ter za zadrževanje ali filtriranje vode.« Krepko sta preseženi tudi opozorila, da ne govorimo o mejni vrednost, ki je višja za približno desekrat. Mejna vrednost po definiciji predstavlja »koncentracijo (v mg/kg) posamezne kovine v tleh, ki pomeni takšno obremenitev tal, da se zagotavljajo življenjske razmere za rastline in živali, in pri kateri se ne poslabšuje kakovost podtalnice ter rodovitnost tal. Pri tej vrednosti so učinki ali vplivi na zdravje človeka še sprejemljivi.«

Na novo ali od predhodnega onesnaženja?

V podjetju Envit so nam povedali, da so želeli s svojim znanjem pomagati, nenazadnje so prisotni v tem okolju, saj imajo v Dobji vasi od leta 2017 obrat za demonstriranje tehnologije čiščenja s težkimi kovinami onesnažene zemlje. »Ne vemo, ali je to posledica predhodnega onesnaženja, ali je to na novo prinesla reka,« so nam sporočili iz Envita. Analizirali so vzorce, ki so jih dobili od zasebnika, sami pa so sicer predlagali »anonimna« vzorčenja tal, ki bi jih opravili v sodelovanju z občino in civilno zaščito, a to v prvih dneh seveda ni bilo prioritetno.

Direktor Envita Domen Lemut, ki je tudi profesor na ljubljanski Biotehniški fakulteti, nam je povedal, da podatki kažejo na trenutno stanje onesnaženosti tal na analiziranem območju. Potrdil je, da ne morejo ugotoviti, koliko je to posledica zadnjih poplav in nanosov Meže. Dejstvo je, da je zaradi dolgotrajne prisotnosti industrije v Zgornji Mežiški dolini zemljina ob reki Meži v celotni Mežiški dolini onesnažena s svincem in drugimi škodljivimi elementi že desetletja in , vrednosti, ki presegajo kritične, niso izmerili prvič, saj tudi Meža ni poplavljala prvič, je razložil. Podatki, ki se zdijo strahotni, so na določenih, najbolj obremenjenih območjih, žal blizu povprečju izvedenih meritev v zadnjih letih.

D.K./Novice Svet24
Tako izgleda danes Meža ob Leški cesti v Mežici.

Kaj pravijo na NIJZ?

Nekateri prebivalci Mežice menijo, da bi morali pri Arsu vzeti vzorce tal in naplavin tudi na Poleni, ob »jezeru«, kjer je Meža prinesla velike količine mulja, ki vsebuje strupene snovi »odpadkov pretekle industrije«.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se niso spuščali v komentiranje podatkov vzorčenj, saj ne poznajo vseh okoliščin odvzemom vzorcev, ki so pomembne za pripravo ugotovitev in priporočil. Sodelovali bodo pri interpretaciji »uradnih podatkov uradnega vzorčenja  s strani pristojnih institucij in na podlagi ugotovitev predlagali javnozdravstvdene ukrepe in priporočila. Za slednje bo zelo pomembna tudi primerjava med rezultati meritev, ki se v delu Koroške izvajajo že več let. Za primerjavo rezultatov so pomembne okoliščine odvzema vzorcev in metoda analiziranja,« so zapisali in dodali, da je do pridobitve uradnih rezultatov pomembno, da prebivalci upoštevajo navodila Ministrstva za okolje, podnebje in energijo glede ravnanja z muljem. To pa se glasi: »Priporočamo, da se pri rokovanju (z muljem) uporabljajo zaščitne rokavice, škornje, plašče in podobno. Mulj je treba odložiti na pravilen način, na mesta, kjer se zbirajo odpadki. Za mulj bodo poskrbele pristojne službe. Še posebej je treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci.«

Ranjena Meža razkrila skrite akumulatorje

Katastrofalne avgustovske poplave pa so nekoliko višje v dolini, v Mežici, razkrile tudi nečednosti, ki bi jih nekateri najraje pozabili in zakopali v središče Zemlje. Ob ranjeni brežini Meže so se na ogled postavili akumulatorji. Generalna direktorica Direktorata za okolje Tanja Bolte je za Večer pojasnila, da so v podjetju TAB povedali, da »gre za staro nasutje iz leta 1980, ko je v podjetju potekala poskusna proizvodnja akumulatorskih ohišij, ki niso bila primerno izdelana, zato so jih odložili na navedeni lokaciji. Zadeva je v pristojnosti inšpekcije za okolje.« Država naj bi to območje že dala na seznam za okoljsko sanacijo.

Medtem so se za časnik Večer odzvali v podjetju TAB, kjer so potrdili, da je po njihovih »dostopnih informacijah do zasipa ohišij za akumulatorje prišlo okrog leta 1980 v času delovanja Rudnika Mežica. V tistem času so se izdelovali akumulatorji iz t. i. trde gume, ki se v TAB d.d nikoli ni uporabljala. V družbi TAB d.d. ne moremo komentirati praks delovanja iz tistega časa, ko se je zasip izvajal. Družba TAB d.d. ni pravni naslednik Rudnika Mežice. Za sanacijo starih bremen Rudnika Mežica je odgovorna država. Seveda bomo kot družbeno odgovorno podjetje ponudili sodelovanje po najboljših močeh.«

Ob tem so poudarili, da je TAB d.d. družbeno odgovorno podjetje, ki se zavzema za čisto okolje in pri svojem delovanju z upoštevanjem okoljskih standardov skrbi, da je vpliv na okolje minimalen in znotraj predpisanih slovenskih ter mednarodnih zakonskih mej. Zapisali so še, da to zagotavljajo »z vrsto organizacijskih in tehničnih ukrepov. Podjetje je podvrženo rednim in izrednim inšpekcijskim pregledom, pri katerih ni bilo prepoznanih odstopanj. Zavzemamo se za skrb za varnost in zdravje zaposlenih na delovnih mestih in redno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi.« Pri Večeru sicer dodajajo, da je po njihovih informacijah ohišij odpadnih akumulatorjev tudi v okolici razkritja pod zemljo še mnogo več.

STA
Poplavljeno podjetje Tab v Žerjavu.

Tomaž Ranc/Večer
Nemarnost iz preteklosti. Akumulatorji iz podjetja TAB zakopani v brežino reke Meže v Mežici. Gre le za ohišja akumulatorjev?

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste