Tihotapljenje ljudi

Za prevoz osmih tujcev dobil dvaindvajset mesecev zapora

Sijan Pretnar
10. 8. 2023, 20.30
Deli članek:

Leto in deset mesecev zapora je koprska okrožna sodnica prisodila 36-letnemu Ukrajincu Viktorju Shovdzu, ki je sredi lanskega decembra v kombiju prevažal osem državljanov Iraka, med katerimi so bili tudi otroci.

Nataša Juhnov
Ukrajinec je Iračane pripeljal do Tunišev, kjer so nato izstopili in mejo prečkali peš.

Policisti so kombi VW transporter poljske registracije ustavili sredi lanskega decembra pri Mostičju. Vozil ga je 37-letni Ukrajinec Viktor Shovzda, z njim sta se peljala še 28-letni Vitalii Mushynski in šest let mlajša Kateryna Voitsikhovska, poleg njih pa še osem Iračanov. S štirimi odraslimi so bili štirje otroci, trije stari tri leta, eden deset. S kombijem so jih pripeljali do meje med Slovenijo in Hrvaško pri Tuniših, kjer je bil lani prehod samo za domačine. Migranti so nato izstopili iz vozila in peš prečkali mejo, nato pa znova prisedli v kombi.
Po obtožbi, s katero tožilstvo trojici ukrajinskih državljanov očita kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, sta bila vsaj dva od potnikov med vožnjo izpostavljena nevarnosti, saj nista imela svojega sedeža in nista bila privezana z varnostnim pasom. Ob voznikovih hitrih manevrih, zaviranju ali v prometni nesreči bi lahko utrpela hujše poškodbe ali celo umrla.

Mlada Ukrajinca trdita, da sta bila le sopotnika

Shovzda je že pred dnevi priznal krivdo, njegova sodržavljana pa tega nista storila. Na sojenju bosta poskušala dokazati, da s kaznivim dejanjem nimata ničesar. Vsi trije so se pred vojno v domovini umaknili na Poljsko. Trdita, da sta bila namenjena v Italijo, k mamama, ki tam živita. Kateryna Voitsikhovska, ki je še študentka in uspešna atletinja, je bila konec lanskega leta v Italiji naročena na zdravstveni poseg, kar bo njena obramba dokazovala z dokumentacijo. Sojenje mlademu paru naj bi se predvidoma začelo v začetku septembra.

Pixabay
V kombiju sta bila poleg osmih Iračanov še dva druga Ukrajinca.


Po priznanju krivde, ki ga je sodnica Nataša Tomazini Tonejc sprejela, pa se je pred dnevi končal narok za 37-letnega Shovzdo (sodišče je narok z njim in 28-letnikom izvedlo prek video povezave s koprskim zaporom). Obramba njegovih sopotnikov je predlagala, da na sojenju zaslišijo tudi njega, saj bo lahko potrdil, da sta bila soobtožena samo potnika v kombiju in da nista imela nič z organiziranjem prevoza nezakonitih migrantov. Obtoženi 37-letnik je povedal, da se je vse skupaj zgodilo spontano in da na Poljskem, kjer je delal v gradbeništvu, pozimi ni bilo dela. Kombi si je sposodil pri delodajalcu. Z delom na Poljskem je preživljal družino, svojega sina in invalidnega brata. Ta je zdaj prevzel skrb za njegovega sina.

Pixabay
Sodnica je obtoženemu prisodila leto in deset mesecev zapora.

Obtoženi se zaveda svojih napak
Komunikacija, ki so jo policisti našli na njegovem telefonu, je potrdila, da je bil v stiku z organizatorjem prevoza in je od njega dobival navodila. Svoje dejanje je Shovdza pred sodnico Natašo Tomazini Tonejc obžaloval. »To je bilo nespametno, zdaj se zavedam svojih napak. Prisežem, da ne bom več stopil na pot kriminalnih dejanj,« je zatrdil. Državna tožilka Tamara Pahor je zanj predlagala tri leta zapora, 3000 evrov denarne kazni, tri leta izgona iz države in podaljšanje pripora, pa tudi odvzem telefona, ki ga je uporabljal za dogovarjanje o prevozu migrantov. Ocenila je, da je to primerna kazen glede na težo kaznivega dejanja.
Odvetnik Pavel Djurković pa je nasprotno menil, da bi bila primernejša nižja kazen. Zavzel se je za leto in pol zaporne kazni, predlagal je še, da ga sodišče oprosti plačila sodnih stroškov. Sodnici je predlagal, da pri odmeri kazni poleg priznanja krivde upošteva tudi razmere v Ukrajini in da mora obtoženi skrbeti za bolnega sina. Sodnica je obtoženemu prisodila leto in deset mesecev zapora, 750 evrov denarne kazni in tri leta izgona iz države. Podaljšala mu je pripor in ga oprostila plačila sodnih stroškov. Vzela pa mu je telefon. V obrazložitvi je med drugim poudarila, da je dejanje storil za plačilo. »Dogovarjal se je za prevoz, iz Poljske ni prišel, da bi pomagal ljudem,« je pojasnila. Ni pa v celoti sledila tožilstvu, saj ga ni obsodila za težjo obliko tega kaznivega dejanja, za katero je zagrožena strožja kazen. Ocenila je, da v tem primeru ni šlo za takšno vožnjo, ki bi bila nehumana in bi z njo ogrožal zdravje ali življenja potnikov. Sodba še ni pravnomočna.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste