Polne roke dela

Foto: Gorski reševalci na Koroškem reševali nosečo mamico in njene otroke

S.R.
9. 8. 2023, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2023, 09.27
Deli članek:

Na Koroškem tudi danes ostaja ekipa gorskih reševalcev iz drugih delov Slovenije. Dela je še veliko, veliko pa je tudi ljudi, ki so potrebni pomoči.

GRZS
Gorski reševalci posredujejo na Koroškem.

O apokaliptičnih razmerah, sredi katerih so se znašli gorski reševalci GRS Koroške, smo že poročali. V poplavah in neurjih so podobno kot GRS Kamnik ostali brez prostorov, opreme in vozil, a ni bilo časa za tarnanje, saj so morali kljub temu po svojih najboljših močeh pomagati pri reševanju ljudi, premoženja in tudi svojih lastnih domov. Na splošno so gorski reševalci dejavni na različnih območjih po Sloveniji, kjer pomagajo pri tegobah, povezanih s poplavami, pri tem pa ne počiva niti gorska nesreča.

GRZS
Gorski reševalci posredujejo na Koroškem.

Včeraj zjutraj je denimo ekipa 20 gorskih reševalcev iz različnih društev GRS s tremi helikopterji Slovenske vojske odletela na pomoč prebivalcem Koroške in koroškim reševalcem. Tja so prepeljali nekaj reševalne opreme in jim priskočili na pomoč pri oskrbi in evakuaciji prebivalcev. Prebili so se do vseh nedostopnih višje ležečih območij, ki so ostala odrezana od preostalega sveta, s tem pa tudi oskrbe. Tamkajšnjim prebivalcem so peš, pa tudi s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske in madžarskih helikopterjev, ki so priskočili na pomoč, odnesli zdravila, vodo, hrano, oblačila, gorivo in agregate. Ob tem so se kljub težkim razmeram trudili širiti pogum in upanje. Kot so pojasnili na Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS), so pomagali tudi noseči mamici in njenim otrokom, ki so jih s helikopterjem evakuirali z ogroženega in nedostopnega terena. V prihodnjih dneh bodo tako lahko na varnem pričakali prihod novega družinskega člana. Obenem so evakuirali še nekaj oseb, ki so potrebovale zdravniško pomoč. »Dotaknila pa se nas je tudi zgodba starejše gospe, ki ni želela zapustiti svojega doma. Po dobri uri prepričevanja je le pristala na polet s helikopterjem Slovenske vojske,« so še navedli na GRZS. Približno polovica gorskih reševalcev tudi danes ostaja na Koroškem, kjer skupaj z drugimi reševalnimi službami nadaljujejo delo.

GRZS
Gorski reševalci posredujejo na Koroškem.

Zdrsnil v smrt

Gorski reševalci imajo delo tudi na drugih območjih, saj je treba reševati tudi planince v težavah, kar je njihovo prvenstveno delo. S tem se srečujejo tudi s tragedijami. Bohinjski gorski reševalci in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Letalske policijske enote so včeraj posredovali v nesreči planinca, ki je s planinske poti zdrsnil 50 metrov v globino. Pri tem se je smrtno ponesrečil. Kot so pojasnili iz PU Kranj, se je tragedija zgodila na območju Rudnice v občini Bohinj. S poti je globino zdrsnil 90-letni moški, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Na teren so morali tudi tolminski gorski reševalci, ki so s pomočjo helikopterja reševali zaplezane tuje turiste.

GRZS
Gorski reševalci posredujejo na Koroškem.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste