Aktualne razmere

Leon Behin: "Normalnega stanja na teh območjih še nekaj časa ne bo"

S.R.
7. 8. 2023, 15.33
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 17.52
Deli članek:

Kakšne so aktualne razmere v delih Slovenije, ki so jih konec tedna razdejale uničujoče poplave?

S.R. / M24
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin.

Predstavniki vlade in civilne zaščite so ob 16. v malem novinarskem središču vlade podali izjavo o aktualnih razmerah na območjih, ki so jih prizadele poplave.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin je pojasnil, da stvari danes ob nekoliko bolj prijaznem vremenu končno gredo na boljše. Interventne službe so na delu, kritične površine se nekoliko izboljšujejo, a smo še vedno v fazi, ko se predvsem zagotavlja varnost ljudi, zato vse, ki že pristopajo k sanacijam, prosijo, naj maksimalno poskrbijo za lastno varnost. Bilo bi resnično škoda, da v trenutkih, ko je situacija nekolika boljša, izgubimo kakšno življenje oziroma tvegamo kakršnokoli poškodbo pri sanaciji, je poudaril. Na Gorenjskem je trenutno prioriteta zagotavljanje dostopnosti poti, preverja se tudi stanje plazu v Koroški Beli. Na območju Kamnika že poteka intenzivna sanacija, novih dogodkov pa tam ne beležijo. V Savinjski dolini, ki je ena najbolj prizadetih, se razmere spreminjajo iz ure v uro, saj so tam intenzivni zemeljski plazovi. Na terenu so vse ekipe. Tudi na Koroškem so prisotne gasilske enote iz ostalih regij. Na te predele je bilo po navedbah Behina napotenih nekje med 400 in 500 gasilcev. Na Koroškem sta sicer najbolj prizadeti občini Črna na Koroškem in Mežica, medtem ko je stanje v ostalih občinah danes nekoliko boljše, a so tudi tam nekatere poti povsem neprevozne. Na območju Pomurja še vedno skrbi visok vodostaj Mure. Čeprav je ta nekoliko upadel, so po besedah Behina zelo pazljivi, da ne bi prišlo do porušitve nasipov, ki na določenih delih še vedno puščajo. Je pa Behin poudaril, da so pristojni pripravljeni tudi na nekoliko slabše scenarije.

Pristojni upajo, da bodo v naslednjih dnevih zagotovili tudi kolikor toliko normalno komunikacijo. "Je pa res, da normalnega stanja na teh območjih še nekaj časa ne bo," je še dodal Behin.

Škoda na energetski infrastrukturi

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je uvodoma pojasnil, da se vsem udeleženim iz srca zahvaljuje za vso "požrtvovalnost, solidarnost in pomoč, ki jo dajete kot človek človeku. To sem videl na terenu." Po njegovih besedah se energetska infrastruktura izboljšuje iz ure v uro. Če je bilo 50 ur nazaj brez elektrike približno 20 tisoč prebivalcev, je namreč zdaj ta številka manjša kot dva tisoč. Najhujše razmere po njegovih navedbah beležijo na območju Mežiške doline, Zgornje Savinjske doline, v delu Ljubljane ter na območju spodnje in zgornje Gorenjske. Je pa Kumer ob tem poudaril, da je oskrba z električno energijo za celotno državo zagotovljena ter da delujejo vsi prenosni sistemi, daljnovodi. Kar zadeva plinovod, z izjemo Zgornje Savinjske doline in dela Koroške prav tako deluje brezhibno. "Na območju Prevalj, Mežice in Otiškega Vrha se sistem počasi vzpostavlja, tekoče pa se odpravljajo motnje v Kotljah, Laškem in v Kamniku," je dejal.

S.R. / M24
Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer

"Verjamem, da se bo v nekaj dneh vzpostavilo nujne začasne mobilne transformatorske postaje in oskrba z električno energijo, hkrati pa že pripravljamo ukrepe in posebne ekipe, ki bodo pregledovale električne inštalacije zato, da se bodo lahko odjemalci varno priključili nazaj na omrežje," je povedal minister. Pojasnil je še, da se stanje na terenu iz ure v uro spreminja, izboljšuje. Po njegovih navedbah popisovanje škode trenutno ni prioriteta, ta se še popisuje in je zato ni mogoče oceniti. Neposredno na proračun ta sicer ne bo imela negativnega vpliva. Breme bo padlo na izvajalce, saj se bo škodo krilo iz lastnih sredstev distributerjev, ki jih je minister pohvalil za požrtvovalno delo. Povedal je še, da podjetja med seboj dobro sodelujejo, saj si posojajo opremo in izmenjujejo ekipe.

Najprej prevoznost, nato sanacija

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki se je ravno vrnila s terena v Poljanski dolini. Nad videnim je bila v "tej težki situaciji tudi pozitivno presenečena," saj je bilo tam ogromno materiala s cest že umaknjenega, prevoznost pa se izboljšuje iz minute v minuto.

S.R. / M24
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Bratuškova je kot dobro izpostavila, da so slovenske avtoceste v celoti odprte, kar zadeva železniško infrastrukturo, pa ostaja še ena zapora na relaciji Ljubljana - Zidani Most, in sicer na odseku Litija – Sava, tudi tam pa naj bi bil promet vzpostavljen že danes popoldne. Na državnih cestah ostaja še 99 delnih ali popolnih zapor. Včeraj je bilo denimo takih še 166. Največji problemi ostajajo na območju Poljanske doline, Koroške, Savinjske doline in Kamnika. Bratuškova je poudarila, da je trenutno absolutna prioriteta prevoznost cest do vseh koncev Slovenije, sama sanacija pride na vrsto pozneje, pri čemer je ključno sodelovanje z občinami. Zdaj je bistveno, da bodo imeli državljani prevozne ceste, čeprav to morda ne bodo ceste, kot so jih vajeni, a je ključno, da bodo prevozne. Ocene škode po njenih navedbah še ni, saj te na veliki večini območij sploh še ni mogoče oceniti. Ministrica je sicer po sestanku s koncesionarji optimistična. Pojasnili so ji, da zaenkrat ekip ne primanjkuje in da bodo pripravili popis, koliko gradbene mehanizacije in ljudi je potrebnih. Koncesionarja z obeh najbolj problematičnih območij sta po njenih besedah na sestanku zatrdila, da razpolagata tako s potrebno mehanizacijo kot s kadrovskimi viri. "Dogovorjeni smo, da takrat, ko zaznajo kakršnokoli pomanjkanje, javijo in bomo seveda ukrepali," je še zagotovila ministrica po poročanju STA. Hkrati je Bratuškova po sestanku s koncesionarji izrazila optimizem, da nenujnih investicijskih projektov ne bo treba množično ukinjati.

Ministrica je danes po telefonu govorila tudi z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak, ki ji je povedala, da je situacija težka. Takoj ko bo po vzpostavljena cestna povezava, ki ne bo namenjena zgolj za intervencijo, bo ministrica s sodelavci obiskala Črno na Koroškem, kjer bodo ocenili stanje in ugotovili, katere stvari je treba najprej narediti, še poroča STA. Ob tem je Bratušek pozvala ljudi, da naj upoštevajo navodila in oznake, ki so na določeni infrastrukturi. "Varnost absolutno je in mora ostati na prvem mestu," je poudarila.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan