Današnji prizori s Koroške

Foto: Razdejanje vzdolž celotne Mežiške doline, Črna "neprepoznavna," razmere so "žalostne"

S.R./STA
7. 8. 2023, 15.24
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 17.58
Deli članek:

Koroška je po umiritvi vremenskih razmer podobno kot še nekatere slovenske regije pred kolosalno nalogo, in sicer na noge vsaj za silo postaviti prometno in drugo infrastrukturo, kar bi vsaj do neke mere omogočilo postopno vrnitev v normalno življenje.

Primož Lavre
Odstranjevanje posledic na Prevaljah.

Uničenega je ogromno premoženja in infrastrukture, pri čemer je trenutno v ospredju vzpostavljanje prometnih povezav in vodooskrbe. Na terenu s svojimi delom nadaljujejo pristojne službe, pa tudi domačini sami, kmetje s svojo mehanizacijo, pripadniki Slovenske vojske in vse sile, ki jih premore civilna zaščita. Odstranjevanje posledic ujme bo dolgotrajno, ob tem pa še vedno grozijo številni zemeljski plazovi. Razdejanje je vidno vzdolž celotne Mežiške doline, ki jo je ujma na Koroškem najbolj prizadela.

Črna na Koroškem, kamor so morali še včeraj najnujnejše zagotavljati s helikopterjem, vsaj ni več odrezana od sveta, kot je bilo vse od petka zjutraj. Prometna povezava je zdaj vzpostavljena iz Šoštanja čez Sleme, deloma za oskrbo tudi po Mežiški dolini in ponekod čez mejo z Avstrijo. Vzpostavili so intervencijski štab, ki ga vodi poveljnik Koroške gasilske regije Matjaž Gorenšek, sestavljajo pa ga še predstavniki civilne zaščite, medicinskega osebja, Gorske reševalne službe, gasilcev in drugi. Kot so opoldne sporočili iz intervencijskega štaba, je na poti v Črno 100 vojakov Slovenske vojske, 100 gasilcev in še mnogi prostovoljci, ki prihajajo na pomoč. Elektro službe so vzpostavile električno energijo na celotnem delu Črne, v Žerjavu in Jazbini, v zaselkih Bistri, Koprivni in Topli pa električne energije še ni. Trenutno že poteka sanacija, urejanje strug Meže in Javorskega potoka. Na cestah je ogromno naplavin, na terenu so vse ekipe z gradbeno mehanizacijo.

STA
Ponedeljek v Črni na Koroškem

Pojasnili so še, da želi pomagati veliko ljudi. V aktivnosti pomoči bodo sicer najprej vključili domače prostovoljce, vse, ki želijo priti na pomoč iz drugih krajev, pa bodo o tem obvestili v prihodnjih dneh, saj je potrebno poskrbeti za logistično podporo. Ob tem zdravstvena enota v Zdravstvenem domu Črna deluje 24 ur na dan. "Tisti, ki rabijo pomoč, se naj oglasijo v Zdravstvenem domu Črna, če to ni mogoče, naj informacije predajo komor drugemu. Napišejo naj potrebo po zdravilih," so še sporočili.

"Zmagovalci smo v tem, da ni bilo nobene človeške žrtve," je županja Romana Lesjak dejala danes v izjavi medijem ob obisku državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca in načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša v Črni. Po besedah županje si najprej želijo vzpostaviti stik z zaselki, kjer še vedno nimajo določenih informacij o posameznih družinah. Medtem se mobilni signal počasi vrača, odvisno od operaterja.

Po besedah Glavaša so po današnjem obisku Mežice in Črne sklenili, da bodo v Mežico napotili večje število vojakov, ki bodo tam nastanjeni v začasni bazi in bodo od tam pomagali pri odpravljanju posledic ujme v občinah Mežica in Črna. Pripeljali bodo tudi tehniko in inženirske sile, ki bodo glede na danes zastavljen načrt skušale pomagati pri preboju do zaselkov, ki so odrezani od Črne, je povedal Glavaš, ki je Črno opisal kot neprepoznavno, razmere pa označil za žalostne.

V Mežici rešujejo, kar se še rešiti da

Kot je danes za STA pojasnil mežiški župan Mark Maze, je tam reka Meža uničila vseh osem mostov, le eden je pogojno prehoden. Ob tem zemeljski plazovi še vedno ogrožajo nekaj hiš, posledice na cestni in komunalni infrastrukturi pa so po njegovih besedah katastrofalne, prav tako v gospodarstvu. Župan upa, da bodo čim prej uspeli vzpostaviti most do desne strani reke Meže, da bodo podjetja, med drugim Cablex-M in Ferolin, lahko poskušala reševati, "kar se še rešiti da".

Občina Mežica
Ponedeljek v Mežici.

Prioritete po besedah mežiškega župana ostajajo varovanje življenj in premoženja, zato nadalje spremljajo potencialne plazove, v teku so prizadevanja za vzpostavitev dobave električne energije, v občini ni vodooskrbe, pitno vodo zagotavljajo s pomočjo gasilcev in vojske, prav tako občanom zagotavljajo kruh in druge osnovne dobrine. Nekatere trgovine so še zaprte, a potekajo dela, da se čim prej odprejo.

Občina Mežica
Ponedeljek v Mežici.

Na Prevaljah veliko gospodinjstev brez vode

Na Prevaljah, kjer je v noči na nedeljo narasla reka Meža odnesla eno hišo, ostali pa so tudi brez več mostov in cest, je danes v ospredju zagotavljanje vodooskrbe. V več delih občine ni vode, saj je na več mestih pretrgan vodovod, zato so vojsko že zaprosili za dva pontonska mosta, na katera bi lahko, kot je danes za STA povedal župan Občine Prevalje Matic Tasič, tudi obesili vodovodne cevi. Zdaj vodo na več mestih zagotavljajo s cisternami.

Prav tako bodo poskušali danes zagotoviti več kemičnih stranišč, predvsem za ljudi v stanovanjskih blokih, po Tasičevih besedah se namreč bojijo morebitnih posledic trenutnih razmer tudi na splošnem zdravstvenem področju.

Primož Lavre / M24
Odstranjevanje posledic na Prevaljah.

Tudi elektrike še nimajo povsod v občini, med drugim je poplavljena obrtna cona Lahovnikovo odrezana od prometnih povezav, odneslo je tudi novozgrajene kolesarske poti. Kot so davi objavili prevaljski gasilci, je Pačnikov oz. Leški most zaprt tudi za pešce, saj se poseda, zato vse prosijo, da upoštevajo navodila. Na Prevaljah je danes sklicana tudi izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo po županovih besedah svetnike seznanili s potekom dogodkov, ukrepi in načrti za naprej.

Primož Lavre / M24
Odstranjevanje posledic na Ravnah na Koroškem.

Ravne na Koroškem

Da so še vedno prekinjene prometne povezave, brez električne energije pa je še vedno slabih 400 ljudi, so danes sporočili tudi iz občine Ravne na Koroškem. Dodali so, da so sicer vsi občani na varnem in imajo večinoma na voljo vodo, a da sistem zaradi velike porabe niha. Štiri evakuirane osebe so še vedno nastanjene v hostlu Punkl, tri osebe pa v hiši v Kotljah, kjer imajo za morebitne nove potrebe pripravljeno tudi večnamensko dvorano. Na Ravnah na Koroškem podobno kot v številnih drugih krajih še vedno velja ukrep prekuhavanja ter odgovorne in izjemno varčne rabe pitne vode. Ob tem so opozorili, da na območju krajevne skupnost Strojnska reka voda ni pitna in hkrati ni primerna za prekuhavanje.

Regionalna cesta proti Dravogradu pri Dobrijah ostaja zaprta. Zaprtih oziroma neprevoznih ostaja tudi nekaj lokalnih cest.

Primož Lavre / M24
Odstranjevanje posledic na Ravnah na Koroškem.

V Dravogradu se vrstijo evakuacije

V Dravogradu se prav tako pojavljajo vedno novi plazovi in s tem zapore cest. Kot je v nedeljo zvečer sporočil župan Občine Dravograd Anton Preksavec, so morali zaradi aktivnosti v plazu na grajski bajti preventivno evakuirati večje število tamkajšnjih prebivalcev, prav tako so družino na Viški cesti. Skupno število evakuiranih oseb v Dravogradu je naraslo na 255.

Za danes je napovedano, da bodo opravil ogled plazov z geomehanikom, ki bo podal mnenje glede nadaljnjih aktivnosti. Danes v Dravograd dobijo pomoč iz Postojne v delovnih strojih, konec tedna pa so domačim gasilcem, pogodbenikom, civilni zaščiti in prostovoljcem posledice ujme pomagali odstranjevati tudi gasilci od drugod in pripadniki Slovenske vojske. Komunalno podjetje pa je že uspelo vzpostaviti vodooskrbo v občini.

Plazovi grozijo tudi v Slovenj Gradcu

Nadaljnji zemeljski plazovi se prožijo tudi v Mislinjski dolini. Mestna občina Slovenj Gradec je v nedeljo zvečer objavila, da so gasilci v Pamečah preventivno postavili pregrado, kjer grozi plaz, in izselili dve družini. Skupaj je na širšem območju občine Slovenj Gradec aktivnih več kot 166 plazov, pri čemer skrb vzbujata predvsem plazova v Pamečah in na Rahtelu. Vse interventne službe v spremstvu geologov so na terenu in sporočajo, da ni razloga za paniko, so navedli pri občini.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes sporočil, da je v telefonskem pogovoru z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek dobil zagotovila, da bo država prednostno reševala prevoznost državnih cest, med njimi povezavo med Slovenj Gradcem in Dravogradom. V Pamečah, kjer je Mislinja odtrgala del glavne ceste pri skulpturi "S", bodo glavno cesto obvozili po trasi kolesarske, pri Korošici pa bodo, kot je zapisal župan, morali postaviti začasen most.

O razmerah v Mežiški dolini poroča tudi dnevni urednik časnika Večer Tomaž Ranc, ki se je po dolini podal s kolesom, s katerega je moral na delih zaradi uničene infrastrukture sestopiti in se naprej prebijati peš.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan