Uničena oprema

Foto: V Begunjah hitijo s sanacijo zalite psihiatrične bolnišnice

J.V./STA
6. 8. 2023, 15.20
Posodobljeno: 6. 8. 2023, 15.27
Deli članek:

Petkove poplave so močno prizadele tudi Psihiatrično bolnišnico Begunje. Zaradi zalite kleti in pritličja so morali bolnike preseliti ter bolnišnico zapreti. Zaenkrat še ni jasno, kdaj bo edina psihiatrična bolnišnica na Gorenjskem spet lahko začela z delom. Trenutno poteka čiščenje prostorov in odvoz velikih količin uničene opreme.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

V noči na petek je v močnem deževju izjemno narasel potok Blatnica, ki je povzročil razdejanje v Begunjah na Gorenjskem. Zalil je tudi graščino Katzenstein, v kateri deluje psihiatrična bolnišnica. "Voda je zalila vse kletne prostore do stropa, v pritličju pa je segala en meter visoko," je opisala pomočnica direktorja za zdravstveno nego in oskrbo Jerca Zupan.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

Kot je pojasnila, se je vse zgodilo zelo hitro in bolnišnica je bila praktično v 15 minutah pod vodo. "Treba je bilo zelo hitro odreagirati, na srečo pa takrat v poplavljenih prostorih ni bilo bolnikov, tudi dežurna ambulanta je bila prazna," je povedala sogovornica. Voda je zalila dnevno bolnišnico, urgentno ambulanto, kuhinjo, pralnico, socialno službo, skratka vse vitalne dele, ki jih bolnišnica potrebuje za svoje delovanje. "Izgubili smo vso opremo in aparature, medicinske pripomočke, računalnike, evidence in arhive," je navedla.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

Alenka Tonkli Peternel, ki nadomešča direktorja bolnišnice v času njegove odsotnosti, je povedala, da je bila bolnišnica tudi brez elektrike in vode ter ni mogla nadaljevati z obratovanjem. Zato so morali poiskati rešitev za okoli 100 bolnikov, ki so bili tedaj bolnišnici. 32 so jih premestili v druge psihiatrične bolnišnice po državi, ostale, ki so bili v boljšem zdravstvenem stanju, pa so odpustili v domače okolje.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

Bolnišnica do nadaljnjega ostaja zaprta, bolnike pa prosijo, da se v nujnih primerih obrnejo na ostale bolnišnice v državi. Kot je dejala Tonkli Peternel, ni možno napovedati, kdaj bo bolnišnica lahko spet začela obratovati, bodo pa skušali čim prej vzpostaviti vsaj urgentno pomoč. Težava je predvsem v tem, da nimajo elektrike in da ne delujeta niti informacijski sistem niti telefonska centrala, sicer bi lahko z delom nadaljevali vsaj drugih, nepoškodovanih prostorih.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

Pri sanaciji pomagajo številni zaposleni v bolnišnici, gasilci in tudi prostovoljci. V soboto sta na pomoč priskočila celo dva nizozemska turista, danes pa skupina mladih tujcev, ki je v Begunjah na poletnem taboru. Poveljnik Gasilske zveze Radovljica Janez Koselj je povedal, da gasilci pri sanaciji pomagajo že vse od začetka in bodo še naprej. "Pomagamo pri odstranjevanju mulja, čiščenju in pranju prostorov ter pri odstranjevanju uničene lastnine," je pojasnil in dodal, da gre za kar 40 do 50 ton uničenega materiala, ki ga bo treba odpeljati. Pomagali bodo tudi pri razkuževanju poplavljenih prostorov.

STA
V poplavljeni psihiatrični bolnišnici v Begunjah hitijo s sanacijo.

Kot je izpostavila Tonkli Peternel, trenutno dejansko najbolj potrebujejo roke, ki pomagajo čistiti. Potrebovali pa bodo tudi sredstva za sanacijo, saj je škoda res velika. "Upamo, da nam bo ministrstvo priskočilo na pomoč," je izpostavila. Bolnišnico v Begunjah bosta danes okoli 16. ure obiskala predsednik vlade Robert Golob ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste