Oranžno opozorilo

Popoldan grožnja lokalnih neviht z močnejšimi sunki vetra in manjšo točo

J. V.
6. 8. 2023, 11.40
Posodobljeno: 6. 8. 2023, 12.31
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes popoldne za vso državo izdala oranžno opozorilo pred nevihtami in obilnimi padavinami.

Vlada RS
Meterolog Blaž Šter je na novinarski konferenci pojasnil trenutno vremensko prognozo.

Po napovedih Arso nas bo zgodaj popoldne od severozahoda dosegla nevihtna linija z lokalnimi kratkotrajnimi nalivi ter močnejšimi sunki vetra severnih in zahodnih smeri. Ta nevihtna linija po besedah meteorologa Blaža Štera sicer ne bi bila nič neobičajnega, a lahko ob tej izredni situaciji, ki jo imamo, povzroči tudi težave. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na Primorskem okoli 25 °C.

Predvsem na Primorskem pričakujejo tudi nevihte z manjšo točo. Ob morju so ob nevihtah možni močnejši sunki severnega vetra (tramontana). Bo pa to dogajanje kratkotrajno, je dejal Šter. V visokogorju so možne snežne plohe in nevihte. Do večera bo vremenska motnja prešla naše kraje in vreme se bo umirilo, dež bo povsod ponehal. Ohladilo se bo, večerne in nočne temperature bodo med 10 in 15 °C.

Nalivi ne bodo tako siloviti, ostaja grožnja plazov

Sama intenzivnost neviht sicer ne bo tako izrazita kot je bila v preteklih dogodkih, vendar lahko zaradi predhodne velike namočenosti terena ob močnejših sunkih vetra hitreje pride do podiranja dreves. Ob kratkotrajnih nalivih so možni hitrejši porasti hudournikov. Težave so lahko tudi z odvajanjem meteorne vode in proženjem zemeljskih plazov.

Stanje voda?

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil hidrolog Janez Polajnar, največjo grožnjo trenutno predstavlja Mura, ki je začela naraščati že zjutraj. Pri Gornji Radgoni namreč beležijo rekordni pretok, in sicer kar 1450 kubičnih metrov na sekund, kar je posledica povsem naravnih dejavnikom, torej preobilice padavin. Po navedbah Polajnarja so namreč nenehno v stiku s pristojnimi na avstrijski strani, po njihovih zagotovilih pa njihove hidroelektrarne niso imele vpliva na to vodno količino. Predvidevajo, da se bo ta vodna količina čez Slovenijo stekla v naslednjih 24 urah.  Poplavlja tudi Sava v spodnjem toku, predvsem na območju sotočja Save in Krke. Še vedno ima velik pretok. Visok pretok ima tudi Krka, a se je ustalila pri okoli 280 kubičnih metrov na sekundo. Tudi slednja ima visok pretok, a razmere niso kritične. Druge reke na srečo upadajo, je dejal Polajnar, ki pa je hkrati opozoril, da lahko popoldne zaradi neviht pride do hitrih porastov manjših hudournikov na prizadetih območjih. Zaradi ranljivosti terena obenem pričakujejo težave z zastajanjem padavinske vode, tudi na območjih, kjer to ni običajno.

Umiritev od torka naprej

V naslednjih dneh lahko po navedbah Štera pričakujemo bolj umirjene vremenske razmere. Večjih padavin vsaj do konca tedna ne pričakujemo. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Od torka dalje bo vreme bolj umirjeno, verjetnost večjih padavin do konca tedna je majhna. V drugi polovici tedna se bo segrelo, dnevne temperature bodo od 25 do 30°C.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste