Neurja po državi

FOTO in VIDEO: Na območju Bohinja drevo padlo na mlado družino, starša poškodovana

P.K.
13. 7. 2023, 06.50
Posodobljeno: 13. 7. 2023, 12.40
Deli članek:

Vremenoslovci so včeraj intenzivno svarili, da lahko že ponoči nastanejo močnejše nevihte, kar se je tudi zgodilo. Bilo je še nekoliko huje kot včeraj zjutraj, ko so nalivi z orkanskim vetrom in manjšo točo pustošili predvsem na Notranjskem in Dolenjskem. Tokrat je bilo po prvih informacijah najhuje na severu države, predvsem na širšem območju Bohinja. Današnje vremensko dogajanje sicer poznavalci vremena opredeljujejo kot najhujše neurje zadnjih let, kar je potrdila tudi Agencija RS za okolje (Arso).

Vestnik
Posledice neurja v rakičanskem parku.

Odgovor Arso na vprašanje, ali smo Slovenci to noč in jutro doživeli eno najhujših neurij v zadnjem času, je bil pritrdilen. Meteorolog Branko Gregorčič je dejal, da gre "gotovo za eno najhujših neurij, vsaj kar se sunkov vetra tiče. Podobno neurje smo imeli sicer lani 18. avgusta," je dejal. Na agenciji o burnem vremenskem dogajanju pripravljajo tudi poročilo, ki ga bodo predvidoma objavili v naslednjem tednu.

Kaj in kje se je dogajalo?

Še posebej jo je skupil sever države, kjer je bilo ponoči več silovitih neurij s točo in orkanskim vetrom, kar je za seboj pustilo pravo razdejanje. Portal Meteoinfo denimo objavlja slike iz okolice Bohinja, kjer je veter odkrival strehe, ruval drevesa, prevračal vozila in celo podrl kozolec. Iz uredništva smo poklicali v Kamp Bohinj in preverjali, kakšno je stanje pri njih, če je z njimi vse v redu in kakšna je škoda, a bodo izjavo dali kasneje, saj da pri njih vladajo "izredne razmere".

Ko se je čez kako uro oglasila Ana Katarina Pestotnik, vodja recepcije kamp Bohinj, je dejala, da so jo glede na vse, še dobro odnesli. "Ni bilo večjih poškodbo, nekaj šotorčkov jo je sicer rahlo skupilo z manjšimi poškodbami, padlo je eno drevo, pa tudi nekaj vej z dreves, a so jo gosti dobro odnesli. Strehe na stavbah so ostale nepoškodovane," je povzela dogajanje.

Po informacijah portala Meteoinfo, za katerega je spregovoril bohinjski gasilski poveljnik Silvo Režek, sta bili dve osebi v neurju poškodovani: "Na mlado družino, ki je kampirala na črno, je padlo drevo. Starša sta poškodovana, z njunimi hčerkami pa je vse v redu," je dejal. "Družina je kampirala v gozdu v bohinjski soseski," pa je povedal Jože Sodja, župan Občine Bohinj. Hospitalizirana sta v jeseniško bolnišnico. 

Podrobnosti o dogodku so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Povedali so, da so bili malo pred 3. uro zjutraj obveščeni o dogodku, v katerem je zaradi močnega neurja na šotor in avtomobil padlo drevo. "Po podatkih s katerimi razpolagamo, je francoska družina prenočevala v šotoru in avtomobilu v okolici Nomenja. Pomoč jim je nudilo zdravstveno osebje in moškega ter žensko prepeljalo v zdravstveno ustanovo," so povedali in pojasnili, da imata lažje poškodbe. Trije otroci, ki so bili v avtomobilu, pa niso bili telesno poškodovani. 

Župan Bohinja je povedal še, da zbiranje informacij o vseh posledicah neurja po občinah še poteka, saj se prave razsežnosti nočnega neurja v celoti šele kažejo. Med najhuje prizadetimi območji na Gorenjskem je Bohinj, še posebej vas Kamnje, kjer je odkrivalo strehe na objektih, podrlo je tudi kozolec, medtem ko so podrta drevesa po celem Bohinju. Iz Naklega poročajo, da je potekala evakuacija otrok iz tabora, ki ga je uničilo neurje.

Ob 4.30 je močnejše neurje z nalivi in sunki vetra prizadelo Vojnik. Na ceste, hiše in večstanovanjske stavbe se je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje podrlo večje število dreves. V neurju je prišlo do poškodbe daljnovoda, zato je ponekod motena dobava električne energije. Kako je s preskrbo z elektriko in kje so v povezavi s tem težave, lahko izveste v tem članku.

Še prej, malo pred četrto uro, je neurje zajelo tudi Žalec. Sunki vetra so odkrili streho senika in podrli nekaj dreves. Podobno je bilo v Vuzenici, Trebnjem, Celju, Braslovčah, Blokah, Dravogradu, Dobrni, Mislinji, Mozirju, Podčetrtku, Polzeli, Prevaljah, Radljah od Dravi in še nekateri drugi kraji. Podrobnejša poročila o škodi še pričakujemo.

Neurje s točo so imeli na Goriškem; prve informacije kažejo, da je prizadela Bilje, padala je tudi na Cerju. Več informacij sledi.

Ob petih se je razbesnelo nebo nad Velenjem, zaradi česar je prišlo do večje škode na komunalni in prometni infrastrukturi, saj se je podrlo veliko dreves, določene ceste so neprevozne. Meteorna voda je zalila nekaj blokovskih kleti, veter pa je odkril več stanovanjskih hiš ter kmetijskih objektov. Posledice neurja na okoli tridesetih lokacijah odstranjujejo gasilci PGE Velenje, PGD Velenje, PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Vinska Gora.

To so posnetki iz Planine (Občina Kranj), ki jih je na Facebooku objavil domačin in prikazujejo dramatično nočno dogajanje na območju Kranja.

Nekaj po 4. uri zjutraj je močno neurje z orkanskim vetrom prizadelo tudi Pomurje. Po poročanju lokalnega medija Vestnik je odkritih več streh na stanovanjskih in poslovnih objektih, podrta so drevesa, poškodovana je infrastruktura, ceste so na določenih odsekih slabo prevozne.

Katastrofa se je odvila tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je močan veter podrl več dreves v Grajskem parku Ravne. Gre za čudovit grajski park z velikimi smrekami, jelkami, bori, macesni, bukvami, javorji, brezami, lipami, topoli ter drugimi, tudi nekaterimi redkimi eksotičnimi drevesnimi vrstami in grmičevjem, za katerega so pred več kot stoletjem poskrbeli grofje Thurni. Škoda je velika.

O precejšnji škodi poročajo iz Maribora. V Mestnem parku je po prvih ocenah izruvalo najmanj osem dreves, veliko dreves in vej pa je polomljenih, so sporočili iz Mestne občine Maribor. Park je trenutno neprehoden. V mestni občini občane pozivajo, da se parku, dokler posledice ne bodo odpravljene, izognejo.

Vestnik
Jutranje razdejanje v Murski Soboti.

Vestnik
Prizori iz Turnišča.

Posočje

Neurje je v zgodnjih jutranjih urah zajelo tudi območje zgornjega Posočja. V planinskem taboru v Čezsoči je poškodovalo šotorišča, udeležence tabora pa so gasilci prepeljali v gasilski dom Bovec. Tudi iz Zatolmina so v gasilski dom preselili otroke, ki tam taborijo. Na cesti od Robiča proti meji z Italijo je zemeljski podor zaprl polovico ceste. Z vsemi je vse v redu. 

Po besedah poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca je v vasi Čezsoča odkrilo več stanovanjskih hiš, Melinc pa je dejal, da je odkritih streh na območju Bovške občine po trenutnih podatkih šest.

Pozor, ni še konec

Močnejše nevihte ali celo neurja lahko pričakujemo tudi čez dan. Najbolj bosta izpostavljena sever in zahod države. Agencija RS za okolje v primeru, da nas preseneti slabo vreme svetuje, da počakamo na varnem mestu v zgradbi oziroma na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Odsvetujejo zadrževanje v bližini hudourniških vodotokov in parkiranje pod drevesi. Poudarjajo, da se med nevihto ni priporočljivo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi zaradi udara strele, ki je lahko smrtno nevaren.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste