Neurja in toča

VIDEO in FOTO: Razdejanje v kampu Šobec, v Podzemlju odkrilo šotor, v katerem so kampirali otroci ...

Ž.K., S.R.
27. 6. 2023, 13.15
Posodobljeno: 27. 6. 2023, 20.42
Deli članek:

Po nekaj sončnih dneh so v torek po Sloveniji zopet besnela neurja. V dopoldanskih urah je bila najbolj na udaru Gorenjska, popoldne pa so jo kot kaže najhuje odnesli na jugovzhodu Slovenije.

PGD Podbrezje
Gasilci PGD Podbrezje so morali danes dopoldne odstraniti velike količine ledu.

Vremenoslovci so za torek napovedali posamezna neurja in nevihte. Še pred deveto uro se je odprlo nebo nad Ljubljano, nato pa so se pričele posamezne krajše, a močne nevihte pojavljati na Gorenjskem. 

Kje je bilo najhuje?

Po poročanju portala Neurje.si je toča uničila del pridelka v Dupljah pri Tržiču, ter pokvarila dopustovanje turistom na Bledu in v Kranjski gori. Odkrivalo je strehe in ruvalo drevesa, toča pa je klestila tudi po kampu Šobec pri Radovljici, kjer je glede na posnetek, ki ga je objavil portal Avtokampi.si, uničilo več šotorov. V Radovljici je poleg več stanovanjskih objektov meteorna voda zalila prostore Osnovne šole Lesce in vrtca, v Mengšu pa je meteorna voda ogrožala stavbo zdravstvenega doma. Po poročanju TV Slovenija je v Dupljah močan "veter dobesedno odpihnil veliko pločevinasto streho z gospodarskega poslopja, ki je med letom uničila vse pred seboj in pristala na sosednji hiši." K sreči v dogodku ni bilo poškodovanih.

O čiščenju posledic "hude lokalne toče, ki je povzročila precejšnjo škodo po celi vasi," poročajo tudi gasilci na Podbrezjah. "Odstranili smo velike količine ledu, ter sanirali poplavljene predele hiše. Točo, ki jo je naneslo na glavno cesto, smo s pomočjo traktorskega čelnega nakladača odstranili," so zapisali.

Malo po 16. uri se je močnejša nevihta razvila tudi na jugovzhodu države. V kampu v naselju Podzemelj v občini Metlika je ob 16.40 uri "močan veter razkril šotor, v katerem so kampirali otroci pod varstvom mentorjev," poroča uprava za zaščito in reševanje. Na kraju so posredovali gasilci PGD Podzemelj, Gradac, Dobravice in Krasinec, ki so otroke in opremo preselili v gasilni dom Podzemelj. Kot so sporočili iz Rdečega križa Metlika, bodo otroci prespali v gasilskem domu, kjer so na suhem in varnem, tako naj starše nič ne skrbi.

Sicer pa so med popoldanskim neurjem z obilnim deževjem sunki vetra podrli štiri drevesa, poškodovani sta tudi ostrešji dveh objektov, še poroča uprava. Gasilci so posredovali v 40 primerih, od tega v 28 primerih na območju Gorenjske.

O težavah poročajo tudi s Koroške. Tako je po poročanju uprave meteorna voda zalila kletne prostore Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Gasilci PGD Slovenj Gradec so izčrpali okrog deset kubičnih metrov vode. V Otiškem vrhu v občini Dravograd pa je zaradi močnega naliva in zamašenega kanalizacijskega jaška meteorna voda zalila dovozno cesto do stanovanjskih objektov.

Ob tem ponekod po Sloveniji nevihte ovirajo promet, so sporočili pri prometno-informacijskem centru, kjer voznike pozivajo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti. "V primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano!" so še poudarili.

Meteorologi napovedujejo, da se bodo nevihte do večera razširile nad večji del države. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 °C. Ob močnejših padavinah in nevihtah lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, pri čemer lahko popoldne in zvečer pride tudi do poplavljanja padavinske in zaledne vode. Večja verjetnost za ta pojav bo v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje.

Jutri bo sprva oblačno, zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo nekaj ploh. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 °C. 

Takšna je trenutna vremenska radarska slika:

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste