Nova pravila

Tako bodo lahko delodajalci delovni čas beležili po novem

Žiga Kariž
21. 6. 2023, 18.37
Deli članek:

Oktobra bodo v Sloveniji začele veljati spremembe Zakona o evidencah na področju dela. Delodajalci bodo morali delovni čas beležiti veliko bolj podrobno.

Profimedia
Na področju beleženja delovnega časa bo veliko sprememb

Konec aprila je državni zbor potrdil novelo Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je med delodajalce prinesel kar nekaj vznemirjenja. Zakon se bo pričel sicer uporabljati šele jeseni, do takrat pa imajo delodajalci čas, da se prilagodijo novostim, ki jih uvaja zakon. Med najbolj pomembnimi je obvezno vodenje evidenc delovnega časa na dnevni ravni, ob čemer je treba beležiti še podrobnejše podatke, in sicer čas prihoda in odhoda z dela, izrabo odmora, ure v posebnih pogojih in neenakomerno razporejenem delovnem času ipd. Voditi jih bo treba pisno ali elektronsko, elektronsko beleženje bo obvezno le za kršitelje delovne zakonodaje.

Delavec je vsak, ki dela

Prav tako sta med novimi ukrepi obveznost delodajalca, da delavca pisno obvesti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec, in pravica delavca, da od delodajalca enkrat tedensko zahteva, da ga pisno seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa. Nova je še opredelitev delavca – to je vsakdo, ki na pravni podlagi opravlja delo pri delodajalcu, če ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa uporabnika.

Temelj ureditve delovnega časa

»Evidenca o izrabi delovnega časa ni namenjena zgolj potrebi obračuna plač, kot je pogosto razširjeno mnenje med delodajalci, temveč je zelo pomembna z vidika pravilnega zagotavljanja delovnopravnih pravic s področja delovnega časa, odmorov in počitkov. V zvezi s tem pa je treba še posebej poudariti vidik, ki se ga pogosto pozablja, to je vidik varnosti in zdravja pri delu, ki je temelj ureditve organiziranosti delovnega časa,« so aprila ob sprejemu poudarili na ministrstvu za delo.

Dodatna birokracija

Medtem so delodajalci zakon na ekonomsko-socialnem svetu sicer podprli, a so ob tem izrazili kar nekaj pomislekov, predvsem v smeri, da spremembe za podjetja uvajajo dodatno birokracijo in otežujejo izvedbo alternativnih oblik dela, kot so delo od doma ali z drugih oddaljenih lokacij ter določanje fleksibilnih urnikov.

Surs
Razlika med delovnimi urami, ki jih zabeležimo, in urami, ki jih Slovenci dejansko oddelamo.

Rešitve že tu

A določena tehnološka podjetja, ki na trgu nudijo programske rešitve za evidenco delovnega časa, so se na izzive spremenjene zakonodaje odzvala hitro. Tako lahko danes slovenski delodajalci že posežejo po rešitvah, ki jim na primer nudijo beleženje delovnega časa v mobilnih aplikacijah, beleženje delovnega časa ob delu na terenu ali celo ob delu v tujini. Med rešitvami najdemo tudi tako, ko se prihod delavca na delovno mesto zabeleži, ko njegovo mobilno napravo zazna brezžično omrežje wi-fi. Ker zakon predpisuje, da mora biti delavcu na zahtevo omogočen vpogled v evidenco njegovega delovnega časa, so slovenski ponudniki programske opreme že razvili aplikacijo, ki zaposlenim v vsakem trenutku omogoča uvid v stanje opravljenih ur.

Kaj pa varstvo podatkov?

Ob vseh novih tehnoloških rešitvah pa bo zagotovo imel veliko dela Urad informacijske pooblaščenke. Količina podatkov, ki se bodo zdaj beležili, bo namreč večja, nekatere rešitve omogočajo tudi beleženje lokacije zaposlenega in čas, preživet na določeni lokaciji, večina aplikacij deluje oziroma bo delovala kot storitev v oblaku, presoditi bo treba, kdo je upravičen do vpogleda v podatke in kdo ne.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov