(Ne)dostojna starost

Srebrna nit opozarja, da je nasilje nad starejšimi tudi umiranje v bolečinah

P.K.
15. 6. 2023, 07.18
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 08.09
Deli članek:

Anita Caruso iz združenja za dostojno starost Srebrna nit opozarja, da kljub nenehnim zagotovilom vlade in pristojnih ministrstev, da urejajo področje dolgotrajne oskrbe in na splošno status Slovencev v jeseni življenja, "se njihov položaj samo še poslabšuje."

Profimedia
Za starejše je treba narediti več.

V Srebrni niti ob današnjem svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi opozarjajo, da Slovenci v jeseni življenja ne doživljajo samo 'klasične' oblike nasilja, kot so telesno, verbalno, psihično, ekonomsko, zanemarjanje, osamljenost in drugo, temveč se jim dogajajo tudi posredne, prikrite oblike, ko jim iz različnih razlogov ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

V ta kontekst sodi tudi odvzeta možnost za lajšanje bolečin, celo umiranje brez ustrezne zdravstvene in/ali socialnovarstvene oskrbe. Danes zato izpostavljajo, da mora država nujno "izboljševati zdravstveno in socialnovarstveno oskrbo, saj neurejeni področji v njunem širšem smislu razumemo kot nasilje nad starejšimi," so njihove osrednje misli.

Osebni arhiv
Anita Caruso je predsednica združenja Srebrna nit.

Konkretno o težavah

Kot velik problem izpostavljajo slabo dostopnost zdravstvene oskrbe. "Ob vseh 'ukrepih' ministrstva za zdravje je vedno več  - zdaj že preko 140.000 ljudi - brez osebnega zdravnika, med njimi tudi starejših, ki se težje znajdejo v labirintu iskanja zdravstvene pomoči, zlasti zaradi hitre digitalizacije sistema. Poleg tega so zaradi visokih cen zdravstvenih storitev oz. doplačil iz lastnega žepa starejši še bolj diskriminirani, na primer pri zobni protetiki, slušnih aparatih, pripomočkih za inkontinenco, pri storitvah mobilnosti (prevozi k zdravniku), plačljivih zdravstvenih pregledih za obnovitev vozniškega dovoljenja in še bi lahko naštevali. Izpostavili bi tudi velike pritiske zasebnih zavarovalnic, ki agresivno ponujajo svoje storitve," so osvetlili razmere.

Skrbi jih prepočasen razvoj paliativne oskrbe; "ni videti, da bo kmalu urejena na sistemski ravni, zato je treba pospešiti specializacije za zdravnike in diplomirane medicinske sestre tako iz paliativne oskrbe kot geriatrije in gerontologije. Če kaj, je nasilje nad starejšimi umiranje v samoti, neredko tudi v bolečinah v domačem okolju," so podčrtali.

Podražitve oskrbnin

Spomnijo na pravico do dostojanstva, samoodločanja, avtonomije pri sprejemanju odločitev o sebi, svojem življenju, tudi pravico do dostojnega in ne trpečega umiranja, "zato je Srebrna nit tudi pristopila h kampanji za sprejem Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja."

Velik problem je tudi pomanjkanje namestitvenih kapacitet v domovih za upokojence, "hkrati pa je več kot tisoč postelj praznih, a do sprejema starejšega človeka ne pride, ker zanj zaradi hudega pomanjkanja negovalnega in oskrbovalnega kadra, ne bi imel kdo skrbeti. Problematične so tudi previsoke oskrbnine."

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan