Napačna lokacija

Dispečerski center zdravstva Maribor: »Obžalujemo in se iskreno opravičujemo.«

M. T. V.
14. 6. 2023, 15.40
Posodobljeno: 14. 6. 2023, 15.55
Deli članek:

Po 'komunikacijskem šumu', ko so reševalce po gospoda z epileptičnim napadom poslali v Celje namesto v Velenje, pojasnjujejo, zakaj je do tega prišlo in napovedujejo evalvacijo primera.

Marko Vavpotič / M24
Reševalce so namesto v Velenje poslali v Celje.

Dopoldne smo poročali o Velenjčanu, ki je v Velenju doživel epileptični napad, a je na reševalce čakal več kot pol ure, ker je dispečerski center Maribor v 'akcijo' napačno poslal reševalce iz Celja.

Zdaj so se oglasili iz Dispečerskega centra zdravstva Maribor (DCZ) in dejali, da dogodek obžalujejo in se iskreno opravičujejo vsem vpletenim, še posebej gospodu, ki je potreboval pomoč. Z njim je na srečo vse v redu in je že okoli 11.15 iz bolnišnice odšel domov.

Komunikacijski šum

»Preliminarne ugotovitve kažejo, da je komunikacijski šum nastal zaradi naključne podobnosti lokacij v Velenju in Celju. Tako je sprejemni zdravstveni dispečer na podlagi natančnega opisa mikrolokacije dogodka in odgovorov na dodatno postavljena vprašanja, kraj dogodka zmotno geolociral v Celju. Tovrstni komunikacijski šumi so pri obravnavi klicev možni prvenstveno zaradi vpliva stresa na obeh straneh, nesodelovanja klicateljev ali nedelujočih procesnih in tehnoloških varovalk,« so opozorili in dodali, da je pomembno, da klicatelj številke 112 pove točen naslov (ulica, kraj, občina) ali opis mesta dogodka (kraj, občina), telefonsko številko na kateri so dosegljivi za povratni klic, ali je oseba budna/se pogovarja oz. odziva na glas ali bolečino, ali oseba diha normalno. »Pri zadnjih dveh alinejah je izredno pomembno sodelovanje z zdravstvenim dispečerjem, ki bo klicatelja vodil po korakih preverjanja budnosti in dihanja pri osebi, ki potrebuje pomoč.«

Napovedali evalvacijo

Povedali so še, da že izvajajo izredno evalvacijo obravnave tega primera. »V skladu z ugotovitvami bomo izvedli vse potrebne individualne in sistemske ukrepe s ciljem preprečitve ponovitve tovrstnega odklona. Vsekakor bomo revidirali obstoječi sistem procesnih in tehničnih varovalk, ki se v naši službi uporabljajo s ciljem pravilnega geolociranja kraja dogodka. Prav tako bomo ponovno apelirali za vzpostavitev elektronske izmenjave podatkov med Regijskimi centri za obveščanje in dispečerskimi centri zdravstva, pri čemer računamo na konstruktivno sodelovanja Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje, saj tovrstna povezava deluje edino med Regijskim centrom za obveščanje Ljubljana in DCZ Ljubljana.«

Dispečerski center zdravstva Maribor sicer s svojo dejavnostjo pokriva 32 občin, v katerih prebiva 607.658 prebivalcev. Na tem področju DCZ Maribor koordinira delovanje 19 izvajalcev zunaj bolnišnične nujne medicinske pomoči. V povprečju DCZ Maribor dnevno obravnava od 160 do 200 klicev na pomoč.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov