Haloški biser

Kdo je kriv, da grad Borl ostaja skrit pred očmi javnosti?

Estera Korošec
14. 6. 2023, 19.51
Deli članek:

Za grad Borl bo zelo verjetno izgubljena še druga turistična sezona. Na Ministrstvu za kulturo, ki je lastnik objekta, so še februarja letos napovedovali, da naj bi objekt odprli spomladi, vendar se vse do danes ni zgodilo prav nič. Med ljudmi je tako vse pogosteje slišati, da bi vsi postopki tekli precej hitreje, če bi grajski objekt stal kje bliže prestolnici ... Za haloški biser očitno lastnikom ni prav veliko mar, čeprav je njegova delna obnova stala dva milijona evrov.

E.K.
Obnovljeni grajski prostori še vedno samevajo.

Nekaj več kot 1.200 kvadratnih metrov obnovljenih površin gradu že dve leti čaka na prve obiskovalce. Prostori so lepi, svetli in sodobno opremljeni. V dveh nadstropjih je privlačna naravoslovna razstava, ki bi prav gotovo privabila na grad turiste, pa tudi šolske skupine od blizu in daleč. Del prostorov bi lahko namenili tudi za organizacijo raznih tematskih delavnic in drugih dogodkov. Vse to pa, žal, do nadaljnjega ostaja skrito pred očmi javnostmi, saj Ministrstvu za kulturo v dveh letih ni uspelo ali ni hotelo najti primernega upravljavca tega kulturnega spomenika. Po njihovih besedah v smislu dostopnosti, razvoja lokalnih kulturnih programov in vpetosti v turistično ponudbo najboljše delujejo tisti kulturni objekti, ki jih upravljajo občinski javni kulturni zavodi. Če to drži, potem je čudno, da niso v vsem tem času upravljanja prenesli na Javni zavod Belana, ki ga je za ta namen ustanovila občina Cirkulane. Pogajanja med slednjo in kulturnim ministrstvom naj bi bila že pred meseci v zaključni fazi. Pa se zadeve niso premaknile nikamor … ne pod prejšnjo vlado, pa tudi pod zdajšnjo ne.

Novo pogodbo so pripravili komaj maja

E.K.
Razstava, ki je izjemno vabljiva in poučna, ostaja brez obiskovalcev.

Na kulturnem ministrstvu so ponovno potrebovali štiri mesece, da so pripravili pogodbo o prenosu gradu Borl v upravljanje Javnemu zavodu Belana. Ali je v njej kaj novega ali pa je enaka prejšnji, ki jo je tik pred iztekom mandata pripravil – ne pa tudi podpisal- bivši kulturni minister Vasko Simoniti, ostaja skrito pred javnostjo, saj ne občinsko vodstvo ne ministrstvo podrobnosti ne želita razkrivati. Občina Cirkulane je pogodbo prejela komaj v začetku maja, torej ravno takrat, ko bi se morala vratu gradu že na stežaj odpreti za obiskovalce. To so pričakovali številni podporniki gradu, pa tudi lokalni prebivalci.

Problem je seveda – denar …

E.K.
Pod vse večjim vprašajem nadaljnja obnova gradu in ureditev terase oz. razgledne ploščadi.

Kot kaže, pa se je tudi tokrat – kot marsikje drugje – zalomilo pri denarju oz. (so)financiranju.

Ker v pogodbi ni bila predvidena finančna pomoč države, so na občinski upravi pripravili dodatna vprašanja in predloge ter jih do 15. maja posredovali predstavnikom ministrstva. Slednji so pred nekaj dnevi končno pripravili težko pričakovani odgovor, ki pa očitno, kot je razumeti med vrsticami, za občino oz. Javni zavod Belana problema sofinanciranja dejavnosti ne rešuje. Županja Antonija Žumbar se kljub želji, da bi se vrata gradu čimprej odprla za javnost, zelo dobro zaveda, da brez vsaj začetne finančne pomoči države poslovanje zavoda ne more biti pozitivno oz. rentabilno. Nikakor pa ne namerava zaradi gradu Borl zadolževati občine. Javni zavod Belana bo namreč moral zagotoviti zadostna sredstva za tekoče vzdrževanje, pa tudi morebitne zaposlitve. Ministrstvo za kulturo pa bo po črki zakona zagotavljalo pač le investicijsko vzdrževanje gradu.

Žumbarjeva vseeno še vedno upa, da se ji bo s pristojnim ministrstvom vendarle uspelo dogovoriti za kakšno začetno obliko pomoči oz. sofinanciranja programa, ki bi ga Zavod Belana izvajal po prevzemu upravljanja gradu.

Težave z iskanjem direktorja Zavoda Belana

Občina Cirkulane je sicer pred kratkim razveljavila razpis za v. d. direktorja Zavoda Belana. Najprej sta se prijavila samo dva kandidata, tisti, ki je vlogo dopolnil, pa ni imel prav nobenih izkušenj s področja turizma. Pričakovati je, da bo občina imela precejšnje težave pri iskanju oz. zaposlitvi kadra, ki bo skrbel za odprtje gradu, dogodke in promocijo. Najprej pa bo seveda morala najti dogovor s kulturnim ministrstvom. Ker so pred vrati dopusti, se bodo zadeve zelo verjetno zamaknile še za nekaj mesecev, upati je le, da morda ne za nekaj let. Vsekakor pa je pod vse večjim vprašajem nadaljnja obnova gradu in ureditev terase oz. razgledne ploščadi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov