Po izvolitvi v Varnostni svet ZN

Nataša Pirc Musar: Ministrica Fajon je »frlela po zraku« in »srečevala samo sebe«

S.R.
12. 6. 2023, 11.55
Posodobljeno: 12. 6. 2023, 13.33
Deli članek:

Glede uspešne kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN so danes pred slovensko javnost stopili premier Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednica Nataša Pirc Musar.

Marko Vavpotič / M24
Novinarska konferenca po izvolitvi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Kot je seveda znano, je bila Slovenija pred tednom dni v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) za obdobje 2024–2025. Če so bili politiki na čelu z zunanjo ministrico Tanjo Fajon v obdobju pred glasovanjem s svojimi napovedmi in pričakovanji večinoma previdni in zadržani, čeprav optimistični, se je na koncu izkazalo, da so bili strahovi zaman. Slovenija je v prvem krogu prejela kar 153 glasov in je bila v Varnostni svet izvoljena s prepričljivo večino.

Na današnji novinarski konferenci, posvečeni tej temi, sodelujejo premier Golob, zunanja ministrica Fajon in predsednica Pirc Musar.

Čaka nas veliko izzivov

Vsi trije govorci so uvodoma podelili zahvale, pri čemer tokrat niso pozabili na državni zbor in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Pirc Musar, ki je spregovorila kot prva, se je ob tem posebej zahvalila ministrici Fajon, ki je po njenih besedah v tem obdobju kandidature »frlela po zraku« in »srečevala samo sebe.« Predsednica je poudarila, da bi si osebno želela predvsem, da bo Slovenija tudi na mednarodnem parketu tako enotna, kot »smo bili enotni v tej akciji.« Vsi trije deležniki morajo namreč delati »z roko v roki,« da se to da in da je to prav, pa smo po njenih besedah dokazali ravno na tem projektu.

Pirc Musar je še dodala, da Slovenijo zdaj čaka veliko izzivov, saj so trenutne razmere v svetu precej drugačne, kot so bile v preteklosti. Dejala je še, da je s pogovori s tujimi državniki spoznala, da je Slovenija cenjena država in da »cenijo našo diplomacijo.« »Vsi skupaj pa se zavedamo, da je ZN edina multilateralna organizacija, ki jo imamo in ki je tista, ki je zadolžena za to, da bo na svetu mir in da bo konfliktov čim manj.« Predsednica je med področji, na katerih bo Slovenija veliko delala, izpostavila vodno diplomacijo in podnebne spremembe, pa tudi vojno v Ukrajini, pri čemer je poudarila, da svetovno diplomacijo čaka tudi pomembna naloga rekonstrukcije ZN. »Spremeniti bo treba pravila, popraviti dodelati ustavnovno listino ZN, namreč prav vojna v Ukrajini je pokazala, v kakšnem krču se je ta organizacija znašla.«

»Veseli smo bili seveda izvolitve, ampak zdaj se pravo delo šele začne,« je zaključila Pirc Musar.

Marko Vavpotič / M24
Novinarska konferenca po izvolitvi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Slovenija do New Yorka

Po navedbah Goloba gre v tem primeru za uspeh celotne države, prepričljiv rezultat pa kaže na zelo pomembno stvar, in sicer, da je Slovenija končno spet prepoznana kot »tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču. Kot nekdo, ki pomaga probleme reševati tudi z originalnimi idejami, ne pa problemov delati.« Dejal je, da nas v glasovanju niso podprle samo evropske države in ZDA, temveč cel svet, ker »verjame v našo miroljubno, solidarno in tvorno zunanjo politiko. In ker računajo, da mi kot majhna članica brez skritih interesov lahko prispevamo k temu, da bo svet za vse ostale države boljši.«

»Če smo v lanskem letu dosegli to, da se je naš glas slišal v Bruslju in upošteval v Bruslju, bomo v prihodnjem letu poskrbeli, da se bo naš glas slišal v New Yorku in po celem svetu,« je smelo napovedal premier Golob, ki je izpostavil še, da to pomeni tudi veliko odgovornost.

Golob je pri prednostih Slovenije izpostavil predvsem okoljsko diplomacijo, kjer smo po njegovih besedah med vodilnimi. »Hkrati sem optimist, verjamem, da bo lahko Slovenija zaradi svojih preteklih odnosov in navezav tvorno prispevala tudi pri iskanju miru v Ukrajini.«

Marko Vavpotič / M24
Novinarska konferenca po izvolitvi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Brez dialoga ne gre

Da gre za izjemno priznanje in zaupanje, saj so za nas glasovale tudi države, s katerimi nismo imeli tesnih partnerskih odnosov, a smo jih uspeli v zadnjem letu tudi prepričati, pa je poudarila Fajon. Po besedah ministrice je šlo za garaško delo, na katerega je ponosna in ki Slovenijo postavlja na svetovni zemljevid. Imamo veliko odgovornost, da upravičimo zaupanje, je dodala.

Napovedala je, da bodo na ministrstvu poleti ustanovili koordinacijsko ekipo in sestavili načrt delovanja Slovenije kot nestalne članice VS ZN. Kot je dejala, si bo Slovenija prizadevala zagotoviti mir in stabilnost v Evropi ter zagotoviti varnost in dostojanstvo ljudem. Po njenih besedah Slovenija nima bremen iz preteklosti, zato jo na mednarodnem parketu vidijo kot močnega povezovalca, ki bo znal združevati različne interese. Ob tem je izpostavila tudi, da bo potrebna reforma VS ZN. Z Rusijo bo treba najti način pogovora in sodelovanja, brez dialoga ni možno reševati svetovnih izzivov, je poudarila po poročanju STA.

Med temami, ki jih bo Slovenija posebej naslavljala, je Fajon med drugim izpostavila človekove pravice, humanitarno in razvojno pomoč, vodno diplomacijo, boj proti podnebnim spremembam in gradnjo zaupanja. Po njenih besedah bo Slovenija tudi prva vez za urejanje razmer na Zahodnem Balkanu, še poroča STA.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan